Naadım

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bir Naadım festivalinde Gastello Parkında Hüreş stadyumunda güreş

Naadım (Tuvaca:Наадым - Naadım), Tıva Cumhuriyeti'nde geleneksel bir festivaldir. Tıva Cumhuriyeti'nin sığırcılıkla uğraşan besicilerinin toplanma festivali ve bayramı. Final etkinliği Ağustos ayı ortalarındadır. Naadım, 1922'de Tıva Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bu yana kutlanmaya başladı.

Hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

Nadım festivali her yıl olmaktadır. Festival öncesi Tıva'daki tüm iller arasında geçer ve son aşaması da birleşik olarak gerçekleşir. Gerçekleşme zamanı: Temmuz-Ağustos-Eylül aylarındadır. Festivalde yarışlar, güreş, at yarışı ve ok atışları gibi etkinlikler yapılmaktadır. Tıva Arat Cumhuriyeti kuruluşundan beri bayram olarak kutlanılıyor. Sovyet devrinde yasaklar ile sönük geçse de 1993 yılında tekrar ulusal bayram olarak kutlanılmaya başlanır. 2007 yılından sonra Tıva Meclisi'nin desteğiyle yerel festivaller yapılarak bütünleşik bir aşamaya doğru etkinliğe çevrilmiştir.[1] Naadım'da komşu bölgelerden keçe ürünleri üreticilerinin katıldığı Uluslararası Keçe Festivali de düzenleniyor. Keçeden yapılmış en iyi kostümler ve ürünler için bir yarışma defilesi düzenleniyor. Naadım'da geleneksel yarışmalardan biri de ağır taşları kaldırma yarışmasıdır. Naadım programında ulusal mutfak yemekleri, hayvancılık gereçleri, ulusal giyimler, keçe ürünleri, Tıva müzik aletleri ve el yapımı sanat ürünleri fuarı yer alıyor. Şenlikli bir konserle sona erer. Tıva Cumhuriyetinin en renkli tatilinin değerli bir finali haline gelen görkemli bir performans gerçekleşir.

Güreş[değiştir | kaynağı değiştir]

Batkar Baasan – Nadım güreşinde 3 kez şampiyon oldu, 2016
Kartal dansına hazırlanan güreşçiler. "Hüreş" stadyumu
Milli güreşçi "güreş" şekeri alır ve şekerle birlikte zaferinden bir parça dağıtır

Tıva milli güreşi Naadım festivalinin çivisidir. Yerel bölgeler ve çevre ülkelerden güçlü güreşçiler Naadım güreşine gelmektedirler. Tıva halkı arasında güreş oldukça popülerdir. Zamanla güreşçilerin kostümleri de geliştirildi. Daha önce geniş pantolonlu kısa cüppeler vardı. Daha sonra kemerle sıkı sıkıya oturan spor külotları ve uzun kollu kısa bir ceket sadece güreşçinin sırtını kaplıyor, göğsünü çıplak bırakıyorlar. Batkar Baasan gibi Tıva güreşçileri hem Rusya Federasyonunda hem de dünya çapında önemli başarılar kazanmışlardır.

At yarışları[değiştir | kaynağı değiştir]

Naadım'da at yarışları da önemlidir. Atların hızının ve dayanıklılığının kontrol edildiği at yarışlarında yarış mesafeleri farklıdır. Ödüller hem atlara hem de binicilere verilir. Yarışında birinci olan ve diğer yarışlardaki ilk atlar arasında en iyi gücü gösteren ata "Çügürük-Dorug" (Doru at) unvanını, diğer kazananlara ise "Sıın-Kara" (ceylan at), "Çügürük-Sarala", "Ezir-Kara" (kara kartal) vb. unvanlar verilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Naadım, Naadım. "Naadım". Tuva.Asia. 16 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]