Kâr marjı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kâr marjı, bir şirketin kârının (satışlar eksi tüm giderler) gelirine bölünmesiyle elde edilen bir orandır. Kâr marjı oranı, kârı satışlarla karşılaştırır ve şirketin genel olarak mali durumunu ne kadar iyi idare ettiğini gösterir. Her zaman yüzde olarak ifade edilir.

Bir işletmeyi değerlendirirken yardımcı olan üç tür kâr marjı daha vardır. Brüt kar marjı, net kar marjı ve faaliyet kar marjı.

Net kâr marjı toplam satışlardan elde edilebilecek kârı, faaliyet kar marjı işletme faaliyetlerinden elde edilen kazancı, brüt kâr marjı ise satılan hizmet veya malların maliyetlerinin muhasebeleştirilmesinden sonra kalan kârı gösterir.[1][2]

Ekonomiye etkisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kâr marjı, kapitalizm tarafından yönlendirilen bir serbest piyasa ekonomisi için kritik öneme sahiptir. Yatırımcıları çekmek için marjın benzer işletmelerle karşılaştırıldığında yeterince yüksek olması gerekir. Kâr marjları bir bakıma piyasa ekonomisi için arzın belirlenmesine yardımcı olur. Eğer bir ürün ya da hizmet kâr getirmiyorsa, şirketler bunu arz etmeyecektir.

Kâr marjları, şirketlerin işçileri dışarıdan temin etmelerinin büyük bir nedenidir çünkü o ülkedeki işçiler diğer ülkelerdeki işçilerden daha pahalıdır. Şirketler ürünlerini rekabetçi fiyatlarla satmak ve makul kâr marjlarını korumak isterler. Satış fiyatlarını düşük tutmak için işleri Meksika, Çin veya diğer yabancı ülkelerdeki daha düşük maliyetli işçilere kaydırmaları gerekir.[3]

Bu kar marjları, şirketlere ürün veya hizmetler için fiyatlandırma stratejileri oluşturmalarında da yardımcı olabilir. Şirketler fiyatlarını, ürünlerini üretme maliyetlerine ve elde etmeye çalıştıkları kâr miktarına dayandırırlar.

Örneğin, perakende mağazaları dağıtım maliyetleri artı diğer maliyetlerini karşılamak için belli bir brüt kâr marjına sahip olmak ister. Bu marja kilit taşı fiyatı denir. Kilit taşı fiyatlandırması, perakende ve e-ticaret işletmelerinde yaygın olarak kullanılan bir fiyatlandırma stratejisidir. Bir ürünün satış fiyatının, ürünün maliyetinin iki katı olarak belirlenmesini içerir.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The 3 Types of Profit Margins and What They Tell You". The Balance (İngilizce). 2 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2023. 
  2. ^ "Profit Margin". Corporate Finance Institute (İngilizce). 29 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2023. 
  3. ^ "Activities of U.S. Multinational Enterprises: 2016" (PDF). Bureau of Economic Analysis, U.S. Department of Commerce. 24 Ağustos 2018. 14 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2023. 
  4. ^ "What is Keystone pricing? - Sniffie" (İngilizce). 17 Ocak 2023. 31 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2023.