Jubba Vadisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Doğu Afrika'da bulunan bir vadidir. Hint Okyanusu'nun kuzeyinde bulunan Somali ve Etiyopya'daki Jubba Nehri'nden dolayı oluşur. Etiyopya-Kenya sınırında iki kola ayrılır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarih boyunca Somali için köle ticareti popüler bir yer kapladı. 1800-1890 yılları arasında Somalili 25.000 ila 50.000 köle Jubba Vadisi'ne tarım işçiliği için gönderildi. Zamanla azalan baskılar neticesinde köleler, Jubba Vadisi'nde köyler kurarak yerleşim alanları oluşturdu. 1991 yılına kadar Jabba Vadisi'nde tarımla ilgilinen Somali halkı, 1991 yılında Siad Barre rejimin devrilmesi ile iç savaş sırasında şiddete maruz kaldı.

Jubba Vadisi'nin verimli tarım arazisi ve su kaynakları için birçok milis grubu çatışmalara girişti. Milisler çiftlikleri, yaşam alanlarını ve insanları hedef alarak yağmaladı. Somalilerin birçoğu Jubba Vadisi'nde öldü veya aileleri ile birlikte farklı alanlara kaçtılar. Bu nedenle Jubba Vadisi'nde insan popülasyonu azalmıştır.[1] Günümüze kadar tarımsal faaliyetlerin az olduğu vadide, Somali hükûmeti yeni kalkın planları ile vadiyi tarıma tekrar kazandırmayı amaçlamaktadır.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Jubba Valley History". 16 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2021. 
  2. ^ Besteman, Catherine L. "Genocide in Somalia's Jubba Valley and Somali Bantu Refugees in the U.S." Items (İngilizce). 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2021.