Josephitler

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Josephitler (Yusufitler, RusçaИосифялне), 15. yüzyılın sonundan 16. yüzyılın ortalarına kadar manastırların toprak mülkiyeti ve manastırlar tarafından geniş eğitim ve hayır faaliyetleri yürütme hakkını savunan Joseph Volotsky'nin takipçilerine verilen isimdir.

“Aydınlatıcı” adlı bir “manevi eser”in yazarı olanJoseph Volotsky, başka bir münzevi olan Nil Sorsky ile tartışarak, manastır toprak mülkiyetinin yararlılığını anlatan bir dizi mektup yazdı. Tapınakları güzel resimler, zengin ikonlar ve görüntülerle süsleme ihtiyacını savundu. Yahudileştiricilerin sapkınlığının bir muhalifidir.

Josephitler'in kilisedeki ana rakibi, erken Hıristiyanlığın kolektivizme ve çileciliğine geri dönüşü ve genel olarak kilise mülkiyetinin ve özel olarak manastırların toprak mülkiyetinin reddini talep eden Nil Sorsky liderliğindeki Mülksüzler hareketiydi.[1] 1503 konseyinde, Josephitler, Mülksüzler hareketi ve onları geçici olarak destekleyen III. İvan'a rağmen manastırın toprak mülkiyetini savunan bir kınama ile çıktı. Sonuç olarak, III. İvan, Joseph Volotsky'yi destekledi ve 1504'te "Yahudileştiricilerin" sapkın olarak kınandığı ve aforoz edildiği bir konsey topladı.[2]

Josephitler ayrıca, IV. İvan'a yakın Başrahip Sylvester tarafından öne sürülen kilise ve manastır arazi mülkiyetini sınırlama programını tekrar reddettikleri 1551 Stoglavy Konsili'ne de hakim oldular. Daha sonra Josephitler, Matvey Bashkin ve Theodosius Kosoy'un kınanmasını ve takipçilerinin zulmünü başlattılar ve ayrıca Opriçnina'nın kurulmasını desteklediler.

Josephitler, Ortodoks Kilisesi ve monarşik gücün resmi ideologları olarak hareket etti. Josephitlerin doktrini, devletin ortaya çıkışının teolojik gerekçesine ve kraliyet gücünün ilahi kökenine ve ayrıca İstanbul'un düşüşünden sonra Ortodoksluğun tek kalesi olarak kalan Rus devletinin sürekliliğinin iddiasına dayanıyordu. Bu temelde, Josephitler Moskova Metropolü'ne patrikhane statüsü verilmesini talep etti.[3]

Josephitler'e göre manastırların ana görevleri misyonerlik faaliyeti ve kıtlık durumunda nüfusa yiyecek sağlamaktı.

Moskova Metropoliti Zosima'nın kendisinin Josephitler'in bir destekçisi olmaması ve onların sapkınlarına düşkünlük suçlamalarına maruz kalmasına karşın Josephitler, Moskova Metropoliti Zosima'nın "Moskova Üçüncü Roma'dır" kavramını popülerleştirmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2022. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2022. 
  3. ^ https://web.archive.org/web/20160314053842/ [yalın URL]