Jos Boys

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Jos Boys
Doğumİngiltere
EğitimBartlett School UCL

De Montfort Üniversitesi

Reading Üniversitesi Kentsel ve Bölgesel Çalışmalar Fakültesi
MeslekMimar,Aktivist,Eğitimci,Yazar
OrganizasyonMatrix Feminist Design Co-operative

Jos Boys mimar, aktivist, eğitimci ve yazardır.[1][2] Matrix Feminist Design Co-operative'in kurucu üyesi ve 1984 tarihli Making Space: Women and the Man-Made Environment (Pluto Press 1984) adlı kitabın ortak yazarıdır.[3] 2008'den beri engelli sanatçı Zoe Partington ile The DisOrdinary Architecture Project'in [4] eş-yönetmenliğini yapmaktadır, engelliliği düşünmenin yeni ve farklı yollarını keşfetmek için engelli liderliğindeki bir platform [5][6][7][8][9] yürütmektedir.

Londra Tasarım Müzesi (2019),[10] Melbourne Üniversitesi Tasarım Okulu (2019),[11] Innsbruck Üniversitesi (2019),[12] Yale Üniversitesi Mimarlık Okulu (2018) dahil olmak üzere çok sayıda uluslararası açılış konuşması yaptı.

Jos, Ulster ve London Metropolitan Üniversitelerinde Misafir Profesör olarak bulunmuştur.

Kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

Jos Boys, University College London, Bartlett Yapılı Çevre Fakültesi'nde çalışmaktadır ve Öğrenme Ortamları Yüksek Lisansının Kurs Direktörüdür.[1] Bundan önce, 10 yılı aşkın bir süre bağımsız bir Öğrenme Ortamı danışmanı ve araştırmacısı olarak çalıştı; ve pedagojiler, akademik gelişim, kurumsal politika ve stratejiler, tesis planlama ve yönetimi ve bina tasarımı arasındaki karmaşık ve sıklıkla tartışmalı karşılıklı ilişkiler hakkında kapsamlı yazılar yazmıştır.[13] Aynı zamanda hem Birleşik Krallık'ta hem de uluslararası birçok kurumda mimarlık ve ilgili disiplinlerde eğitimci [1][14] ve akademik geliştirici ve öğretim tasarımcısı olarak çalıştı.

Tüm çalışmaları, inşa edilmiş ortamları işbirliği içinde tartışmak ve iyileştirmek için farklı bakış açıları ve gündemlerde nasıl hareket edebileceğimizi araştırıyor.[15][16]

Jos Boys lisans derecesini Bartlett School UCL'de (daha sonra Çevre Çalışmaları Okulu olarak anılacaktır) aldı ve İleri Mimari Çalışmalar (UCL 1981) ve Fotoğrafçılık (De Montfort Üniversitesi 2003) alanlarında yüksek lisans derecelerine sahip. Doktora derecesini Reading Üniversitesi Kentsel ve Bölgesel Çalışmalar Fakültesi'nden “Somut Vizyonlar mı? 2001'de İngiltere 1830 – 1980'de konut tasarımı, malzeme uygulamaları ve günlük yaşam arasındaki karşılıklı ilişkileri incelemek. Aslen Building Design dergisi için mimarlık gazetecisi olarak eğitim alırken, aynı zamanda Greater London Council'de (GLC) Kadın ve Kadın üzerine rehberlik yazıları yazan projeler üstlendi. Planlama; ve kurucu ortaklar Vron Ware, Sue Cavanagh ve Wendy Davis ile geliştirme çalışanı olduğu Women's Design Service'te. Jos Boys, hayatı boyunca, Westminster Üniversitesi'nde (1995–2001) yeni tasarım teknolojilerini araştıran disiplinler arası bir feminist araştırma grubu olan Cutting Edge ve feminist mekansal uygulamalar grubu Takeing dahil olmak üzere birçok feminist ve ilgili ağda yer aldı (2000– ).

Seçilmiş projeler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Matrix Open Feminist Architecture Archive (MOFAA) (2020– ): 1980'lerin Londra'sındaki arşiv kaynaklarını bir araya getiren ve farklı türden bedenler, mekanlar ve mimari arasındaki karmaşık ilişkileri keşfetmesi öngörülen bir çevrimiçi öğrenme kaynağı.[17]
  • Architecture Beyond Sight (ABS): kör ve görme engelli bireyler için bir mimari temel çalışma kursunun ortak tasarımı, geliştirilmesi ve uygulanması (The DisOrdinary Architecture Project ve The Bartlett UCL işbirliği) (2018 - ) [18][19][20][21][22]
  • Disaled Artists Making Dis/Ordinary Spaces (DAMD/OS): İngiltere genelinde 10 mimarlık, iç mekan ve yapılı çevre kursunda engelli sanatçılar ve yapılı çevre eğitimcileri arasında bir dizi yenilikçi ve kışkırtıcı iş birliği.(2017–19).[23]
  • Making Discursive Spaces : Brighton Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Okulu'ndaki iç mimarlık öğrencileriyle engelli ve Sağır sanatçıları bir araya getiren bir prototip oluşturma işbirliği (2008).[24]
  • A Sense of Place : RIBA Mimarlık Haftası ve Londra Mimarlık Festivali (2007) kapsamında görme engelli ve görme engelli kişiler için binaların ve nesnelerin sesli tanımlarının geliştirilmesi; Brighton Üniversitesi ve VocalEyes ile işbirliği içinde.[25]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Jos Boys'un araştırması, yazımı ve öğretimi, 'normal' mimari ve tasarım eğitimi ve uygulamalarının sosyal inşasını anlamakla; ve bunun yerine marjinal grupların algılarından ve deneyimlerinden yola çıkarak inşa edilmiş alanlar üretmenin alternatif biçimlerinin birlikte geliştirilmesi hakkında, eğitimde veya diğer alanlarda.[3][26][27] Boys'un ortak kurguladığı koleksiyonların tümü, yaklaşımları ve tutumları paylaşmak için birden fazla bakış açısı ve ses açmayı amaçlar; farklı varsayımlar üzerinde eleştirel olarak düşünmek; sosyal, mekansal ve maddi adalete dayalı bir disiplin olarak mimarlık için daha iyi modeller oluşturmak için birlikte çalışmayı amaçlar.[3]

Engellilik ve Mimari

  • The DisOrdinary Architecture Project: The Funambulist 19 The Space of Ableism'de (Eylül–Ekim 2018) Mimari ve Kentsel Tasarımda Engelliliği Farklı Şekilde Yapmak İçin Kullanışlı Bir Kılavuz
  • Disability, Space, Architecture: A Reader (ed) (Routledge 2017)
  • “Kırıcı Boşluklar mı? On Dis/abling Phenomenology in Architecture”, Bryan E. Norwood (Ed) Özel Sayısı: Fenomenolojiye karşı mimari fenomenoloji LOG 42 (2017)
  • “Görünmezlik Çalışması mı? Sakatlıktan yola çıkmak, normatif sosyal, mekansal ve maddi pratiklere nasıl meydan okur? Frichot, H., Gabreilsson, c., ve Runting, H. (eds). Mimarlık ve Feminizmler ( Routledge/AHRA 2017)
  • Bates, C., Imrie, R. ve Kulman, K. (Eds) Design as care in an urban world (Wiley-Blackwell 2016) içinde “Günlük yaşam için alan, yer ve 'dikkatli' tasarım”
  • Soldatic, K. ve Johnson, K. (Eds) Disability and Rurality: Identity, Gender and Belonging ( Routledge 2016) içinde “Engellilik ve toplumsal cinsiyetin dis/sıradan alanları”
  • Doing Disability Differently: mimarlık, sakatlık/yeterlilik ve günlük yaşam için tasarım üzerine alternatif bir el kitabı ( Routledge 2014)

Öğrenme Ortamları

  • “Aradaki boşlukları bulmak; sosyal ve maddi bir uygulama olarak öğrenme”, Carvalho, L., Goodyear P. ve De Laat, M. (eds) Place-Based Spaces for Networked Learning (Routledge, 2015)
  • Daha İyi Üniversiteler İnşa Etmek: Stratejiler, Alanlar, Teknolojiler (Routledge 2014)
  • Öğrenme ve Katılıma İlişkin Kurumsal Misyonları Bilgilendirebilecek Öğrenme Alanlarını Analiz Etmek İçin Araştırma Yöntemleri Geliştirme. Perry Chapman Öğrenme Alanlarına Yönelik Araştırma Ödülü (Kolej ve Üniversite Plancıları Derneği 2013). Clare Melhuish ve Angelina Wilson ile birlikte yazılmıştır.
  • Birlikte çalışan Müzeler ve Yüksek Öğrenim: Zorluklar ve Fırsatlar (Ashgate 2013) Anne Boddington ve Catherine Speight ile birlikte düzenlenmiştir.
  • Öğrenmeyi Yeniden Şekillendirmek: eleştirel bir okuyucu. Zorunlu eğitim sonrası öğrenme alanlarının geleceği (Sense Yayıncıları 2011). Anne Boddington ile birlikte düzenlendi.
  • Yaratıcı Öğrenme Alanlarına Doğru: Zorunlu Eğitim Sonrası Mimariyi Yeniden Düşünmek (Routledge 2010)
  • Cook ve diğ. (eds) Müzeler ve Tasarım Eğitimi: Öğrenmeye Bakmak, Görmeyi Öğrenmek, (Ashgate, 2009)
  • e-Devrim ve Zorunlu Eğitim Sonrası; Kaliteli eğitim sunmak için e-iş modellerini kullanma (Routledge 2008) Peter Ford ile ortak editör (2008)

Feminizm ve Mimarlık

  • “Açığa Çıkarma Çalışması. Feminist mimarlık pratiğinin tarihlerini (yeniden) görmek için eserleri sorgulamak.” In Architecture and Culture Journal Özel Sayısı: Architecture and Feminisms (Taylor ve Francis 2017) Julia Dwyer ile birlikte yazılmıştır.
  • “Dünyada Windows mu? (veya neden yanlış çerçeveleri kullanıyor olabiliriz): Mimari, kimlik ve yeni teknolojiler”, Cutting Edge (eds.) Dijital Arzular (IBTauris Press, 2000)
  • “Peyzajdaki konumlar? Cinsiyet, malzeme ve sanal alan”, Cutting Edge'de (eds.) Tasarım Arzu? Vücut, bölge ve yeni teknolojiler (IB Tauris Press, 1999)
  • “Metaforların ve Haritaların Ötesinde; mimarlığı ve toplumsal cinsiyeti yeniden düşünmek”, Rosa Ainley (ed.) Yeni Sınırlar Uzay, Bedenler ve Cinsiyet (Routledge, 1998)
  • “Toplumu (Yanlış) Temsil Etmek; Mo Dodson ve Jerry Palmer'da (eds. ) Tasarım ve Estetik (Routledge 1996)
  • Duncan McCorquodale et al. (ed. ) Arzu Eden Uygulamalar (Black Dog Press 1996)
  • “Kadın ve Tasarlanmış Çevre; Sophie Bowbly'de (ed . ) Yapılı Çevre Cilt 16, Sayı 4 1990 pp249 –256 (1990)
  • “Alcatraz'dan OK Corral'a; Savaş Sonrası İngiliz Konut Tasarımı”, Attfield ve Kirkham'da (Eds) İç Mekandan Bir Görünüm: Feminizm, kadın ve tasarım (Women's Press 1989)
  • "Mimarlığın feminist bir analizi var mı?" Sophie Bowbly'de (ed.) Yapılı Çevre Cilt. 10 no1 Kasım pp25–34 (1986)
  • Alan Yaratmak: Kadınlar ve İnsan Yapımı Çevre (Pluto Press 1984). Matrix Feminist Architecture Collective ile ortak yazar.

Profesyonel üyelikler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Matrix Feminist Tasarım Kooperatifi

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "Dr Jos Boys". The Bartlett Real Estate Institute (İngilizce). 31 Ekim 2018. 8 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2020. 
  2. ^ "Jos Boys". Melbourne School of Design (İngilizce). 17 Ekim 2019. 8 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2020.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  3. ^ a b c Making space: women and the man-made environment (İngilizce). Londra: Pluto Press. 1985. ISBN 978-0861046010. OCLC 929308261. 
  4. ^ "Fem_Arc podcast 'Starting from difference with Zoe Partington and Jos Boys". YouTube. 3 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Jos Boys". THE FUNAMBULIST MAGAZINE (İngilizce). 2 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2020. 
  6. ^ "Jos Boys, Author at The DisOrdinary Architecture Project". The DisOrdinary Architecture Project (İngilizce). 2 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2020. 
  7. ^ "Disability and ability: towards a new understanding". Design Council (İngilizce). 11 Haziran 2014. 1 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2020. 
  8. ^ "Doing disability differently". ribaj.com (İngilizce). 4 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2020.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  9. ^ "Zoe Partington". 10 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ "Diversity in Design". Design Museum (İngilizce). 26 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2020.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  11. ^ "Jos Boys". Melbourne School of Design (İngilizce). 17 Ekim 2019. 8 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2020.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  12. ^ "Symposium Disability Studies and Participation in Higher Education" (PDF). 25 Haziran 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  13. ^ "In conversation with ... Jos Boys". Parlour (İngilizce). 11 Haziran 2020. 17 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2020. 
  14. ^ "Jos Boys - London Metropolitan University". londonmet.ac.uk. 25 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2020. 
  15. ^ Building Better Universities. 13 Kasım 2014. doi:10.4324/9780203798881. ISBN 9780203798881.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  16. ^ "Grown Men's Games: A Critique of the Lloyds Building". Architects' Journal. 22 October 1986.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  17. ^ "Inclusive Practices". The Bartlett Real Estate Institute (İngilizce). 9 Mart 2020. 2 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2020. [ölü/kırık bağlantı]
  18. ^ "Can blind people make great architects?". The Guardian (İngilizce). 2 Eylül 2019. ISSN 0261-3077. 26 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2020.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  19. ^ ARCHITECTURE BEYOND SIGHT 2018, 24 Ekim 2018, 2 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 22 Haziran 2020  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  20. ^ "Architecture Beyond Sight". Vimeo (İngilizce). 18 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2020.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  21. ^ "Architecture Beyond Sight". Disability Arts Online (İngilizce). 6 Ağustos 2019. 19 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2020. 
  22. ^ "Dis-ordinary architecture: A visionary course | Outside In". outsidein.org.uk (İngilizce). 23 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2020. 
  23. ^ "DISORDINARY ARCHITECTURE PROJECT on Vimeo". vimeo.com. 4 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2020. 
  24. ^ "Making Discursive Spaces: a collaboration between disabled and deaf artists and interior architecture students". 11 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2023.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  25. ^ "Case study: VocalEyes audio-described architecture tours – VocalEyes" (İngilizce). 23 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2020. 
  26. ^ "AA XX 100 Jos Boys - Doing Dis/ability and Architecture Differently?". YouTube. 6 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  27. ^ Doing disability differently : an alternative handbook on architecture, dis/ability and designing for everyday life. Routledge. 2014. ISBN 978-1-317-69382-6. OCLC 881034949.