Jorge Ben

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Jorge Ben 2007 yılında iklim değişikliğine dikkat çekmek için düzenlenen Live Earth konserinde

Jorge Duílio Lima Menezes (22 Mart 1939 doğumlu), 1980'lerden beri Jorge Ben Jor sahne adı altında performans sergileyen Brezilyalı bir popüler müzisyen, ancak genellikle eski sahne adı Jorge Ben (Portekizce telaffuz: [ˈʒɔʁʒi ˈbẽj]) tarafından biliniyor. Karakteristik tarzı, samba, funk, rock ve bossa nova'yı mizah ve yergiyi genellikle ezoterik konularla harmanlayan sözlerle birleştiriyor.[1] "Chove Chuva", "Mas Que Nada", "Ive Brussel" ve "Balança Pema" gibi hitleri Caetano Veloso, Sérgio Mendes, Miriam Makeba, Soulfly ve Marisa Monte gibi sanatçılar tarafından yorumlanmıştır.

Ben'in sambaya yönelik geniş görüşlü ve orijinal yaklaşımı, onu, bossa nova, Jovem Guarda ve Tropicália gibi Brezilya popüler müziğinin en önemli müzik hareketlerinden bazılarına katılmaya yönlendirdi ve sonraki dönem, Jorge Ben (1969) ve Fôrça Bruta (1970) albümleri tarafından tanımlandı.[1] Billboard dergisi tarafından "samba rock'ın babası" olarak anılmıştır.[2] Amerikalı müzik eleştirmeni Robert Christgau'ya göre, Ben ve çağdaşı Gilberto Gil "her zaman diğer samba/bossa dehalarından daha ileri gitmeye hazırdı".[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b allmusic ((( Jorge Ben > Biography )))
  2. ^ Gomes, Tom (18 Ağustos 2001). "AmericaLatina..." Billboard. s. 37. 
  3. ^ Christgau, Robert (6 Nisan 1993). "Consumer Guide". The Village Voice. 13 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2018.