John Rutledge

Vikipedi, özgür ansiklopedi
John Rutledge
Amerika Birleşik Devletleri başyargıcı
Görev süresi
12 Ağustos 1795[1] - 28 Aralık 1795
Yerine geldiği John Jay
Yerine gelen Oliver Ellsworth
Kişisel bilgiler
Doğum 17 Eylül 1739(1739-09-17)
Charleston, Britanya Amerikası
Ölüm 21 Haziran 1800 (60 yaşında)
Charleston, Güney Karolina, ABD
Partisi Federalist
Evlilik(ler) Elizabeth Grimké (e.1763 - ö.1792)
Çocuk(lar) 10
İmzası

John Rutledge (17 Eylül 1739 - 21 Haziran 1800), Amerikalı hukukçu ve siyasetçi. Amerika Birleşik Devletleri Kurucu Babası. Yüksek Mahkeme yargıcı ve Amerika Birleşik Devletleri'nin ikinci baş yargıcı olarak görev yaptı. Ayrıca, Bağımsızlık Bildirgesi'nin imzalanmasının ardından Güney Karolina eyaletinin ilk valisi olarak görev yaptı.

Hayatı ve Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Güney Carolina'nın Charleston kentinde doğan Rutledge, Londra Şehri'ndeki Middle Temple'da okuduktan sonra hukuk kariyerine başladı. Bağımsızlık Bildirgesi'ni imzalayan Edward Rutledge'ın ağabeyiydi. Rutledge, Büyük Britanya Parlamentosu tarafından On Üç Koloniye uygulanan vergileri protesto eden Damga Yasası Kongresi'nde delege olarak görev yaptı. Ayrıca, Güney Carolina valisi olarak seçilmeden önce Kıta Birliği'ni imzaladığı Kıta Kongresi'nde delege olarak görev yaptı. Amerikan Bağımsızlık Savaşı'nın büyük bölümünde vali olarak görev yaptı.

Kısa bir süre Kongre'ye döndükten sonra Rutledge, Güney Carolina Kançılarya Mahkemesi'ne atandı. Amerika Birleşik Devletleri Anayasasını yazan 1787 Philadelphia Konvansiyonu'nun delegesiydi. Kongre sırasında Anayasanın ilk tam taslağını hazırlayan Ayrıntı Komitesi'nin başkanlığını yaptı. Ertesi yıl Anayasanın onaylanması için Güney Carolina kongresine de katıldı.

1789'da Başkan George Washington, Rutledge'ı Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesinin ilk üyelerinden biri olarak atadı. Rutledge, 1791'de Yüksek Mahkeme'den ayrıldı. Haziran 1795'te John Jay'in istifasının ardından bu kez baş yargıç olarak Yüksek Mahkeme'ye döndü. Senato Aralık 1795'te yeniden toplandığında Rutledge'ın adaylığını 10-14 oyla reddetti. Rutledge kısa bir süre sonra görevinden istifa etti ve 1800'deki ölümüne kadar kamu görevinden çekildi. Herhangi bir baş yargıç arasında en kısa görev süresi rekorunu elinde tutmaktadır. John Rutledge'in adaylığı Senato tarafından reddedilen ilk Yüksek Mahkeme adaylığıydı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Justices 1789 to Present". Washington, D.C.: Supreme Court of the United States. 15 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2018.