John Lawrence

Vikipedi, özgür ansiklopedi

John Lawrence (22 Ocak 1753 - 17 Ocak 1839), hayvanlara etik muamelenin erken bir savunucusu olarak tanınan, politik ve tarımsal konularda yazılar yazan bir İngiliz yazardır.

Erken dönem hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Lawrence, 22 Ocak 1753'te Colchester yakınlarında, bir bira üreticisinin oğlu olarak doğdu. Babası John, Lawrence 10 yaşındayken öldü ve Lawrence daha sonra mirasını bir at çiftliğine yatırdı. 15 yaşındayken "hayvanlara karşı iyilik lehine" bir okul denemesi yazdı. İlk yayınları politikti ve Fransız Devrimi'ne ve insan haklarını ilerletmeye hayranlık gösteriyordu.

Hayvanlar ve hayvan hakları üzerine çalışmalar[değiştir | kaynağı değiştir]

1796'da en başarılı eserinin ilk cildi olan "Atlar Üzerine Felsefi ve Pratik İnceleme ve İnsanın Vahşi Yaratıma Karşı Ahlaki Görevleri (Philosophical and Practical Treatise on Horses and on the Moral Duties of Man towards the Brute Creation)"'ni yayımladı. "Yeni Çiftçi Takvimi (New Farmer's Calendar)" (1800) ve "The Modern Land Steward" (1801) adlı eserinde, yem hayvanlarını acısız bir şekilde öldürmeyi savundu. 1805 yılında yayımlanmış "Veterinerlik Sanatı Sözlüğü"nde Lawrence'ın hayvanların haklarıyla ilgili "aydınlanmış" görüşleri veteriner hekimlere tavsiye edilir.[1] 1818 yılında "İngiliz Saha Sporları"nda, "insanın içindeki bu korkunç eğilimi, bir spor duygusunu ve kaba hayvanların işkencelerine tanıklık etmekten duyulan sevinci" kökten çıkarmak için bir "spor etiği" sistemini önerdi. Richard Martin, hayvan refahı mevzuatının ilk parçalarından biri olan Martin'in "Sığırlara Karşı Zalim Muamele Yasası 1822 (Cruel Treatment of Cattle Act 1822)" hakkında kendisine danışmıştı.

Lawrence kendi zamanında atlar üzerinde bir otorite olarak görülüyordu; "Atın Tarihi (History of the Horse)" hayatı boyunca on dört baskı yaptı ve The Sporting Magazine gibi yayımlara düzenli olarak katkıda bulundu.[2]

Büyük ölçüde unutulduğu bir dönemin ardından, Lawrence'ın hayvan hakları argümanları, 1879'da Edward Nicholson tarafından "The Rights of an Animal: A New Essay in Ethics" adlı eserinde yeniden yayımlandı. Lawrence ayrıca Henry Stephens Salt'ın 1894 tarihli "Hayvanların Hakları: Sosyal İlerlemeyle İlişkili Olarak Değerlendirilmesi" adlı eserinde kapsamlı bir şekilde alıntılanmıştır.

Alıntılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Lawrence, hayvanları korumak için yasalar isteyen ilk kişilerden biriydi. Bu nedenle, Canavarların Haklarının devlet tarafından resmen kabul edilmesini ve onları ister sahipleri ister başkaları tarafından işlenmiş aleni ve ahlaksız zulüm eylemlerinden korumak ve korumak için bu ilkeye dayalı bir yasanın çerçevelenmesini öneriyorum.[3]

Ailesi ve ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Lawrence, çiftliğinin yakınındaki Bury St. Edmunds'ta, Londra'da Lambeth Marsh ve Somers Town'da ve hayatının sonunda Peckham'da, sonra da Londra'nın hemen dışında yaşayarak vakit geçirdi. Yaklaşık 1783 yılında Lawrence, bir oğlu ve beş kızı olduğu Ann Barton ile evlendi.

Lawrence, 17 Ocak 1839'da gripten öldü ve Norwood'a gömüldü.

Çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • "The Patriot's Calendar" (1794, 1795 ve 1796 yıllarına yönelik 3 baskı)
  • 'Haklar ve Çözüm Yolları veya Gerçek Politika Teorisi ve Uygulaması, Şimdiki Savaşın Kötülüklerine Dair Bir Görüş ve Acil Barış Önerisi', Londra, 1795, 2 bölüm
  • 'Sporcu, Nalbant ve Shoeing Smith'in Yeni Rehberi, Charles Vial de St. Bell'in çalışmalarının özüdür', Londra, 1796
  • 'Atlar ve İnsanın Brute Creation'a Doğru Ahlaki Görevleri Üzerine Felsefi ve Pratik Bir İnceleme ', Londra, 1796-1798, 2 cilt. (2. rev. Baskı 1802, 3. rev. Baskı 1810)
  • "Yeni Çiftçi Takvimi, Her Türden Ülke İşinin Aylık Hatırlatıcısı, Bir Çiftçi ve Yetiştiricinin Canlı Hayvan Yönetimi ile Yeni Yetiştiricilikteki tüm Maddi İyileştirmeleri kapsamaktadır." Londra, 1800 (gözden geçirilmiş baskı 1801)
  • "Yönetim Görevlerinin ve İşlevlerinin, Ev Sahibi, Kiracı ve Halkın çıkarlarına yönelik çeşitli ilişkileriyle ele alındığı ve açıklandığı Modern Land Steward." Londra, 1801
  • "Sığır, Öküz, Koyun ve Domuzlar Üzerine Genel İnceleme, Üreme, Yönetim, İyileştirme ve Hastalıklarını Anlama." Londra, 1806 (2. baskı 1809 eklemelerle)
  • "Tüm Türlerinde Atın Tarihi ve Tasviri, Yarış Atı Karakteri ve Çim İşinin İncelenmesi, Orijinal resimlerden gravürler, Atın Genel Yönetimi için talimatlarla birlikte." Londra, 1809
  • Her Türlü Evcil Kümes Hayvanları, Sülünler, Güvercinler ve Tavşanlar, Domuzlar, Arılar, İnekler ve Besi Yetiştirme, Yetiştirme ve Besi Üzerine Pratik İnceleme c. . ' "Bonington Moubray" (yani Lawrence), Londra, 1813 (1842'ye kadar sekiz baskı)
  • Köpeklerin ve Atların Kırılması ve Eğitimi ve Kümes Hayvanlarının Yönetimi ile ilgili Gözlemler ile Atış, Avlanma, Kürek Çekme, Yarış, Horoz Atma, Balıkçılık ve c'deki Pratik Talimatları benimseyen İngiliz Saha Sporları, "WH Scott" (ör. Lawrence), Londra, 1818
  • 'Sporcuların Deposu, John Scott'ın At ve Köpeği temsil eden bir dizi gravüründen ve her birinin farklı türlerinin bir tanımından oluşur.' Londra, 1820
  • Merhum Sir TC Bunbury'nin Anısı. Ipswich, 1821 (Bunbury, İngiliz at yarışlarının önde gelen isimlerinden biriydi. )
  • Henry Aiken'in yazdığı The National Sports of Great Britain, İngilizce ve Fransızca açıklamalarıyla. Londra, 1821, millet. (Aiken'den renkli taşbaskılar, Lawrence tarafından yazılan metin, anonim)
  • 'Tüm Çeşitlerinde ve Kullanımlarında At: Yetiştirilmesi, Yetiştirilmesi ve Yönetimi'. Londra, 1829

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ A Dictionary of the Veterinary Art: Containing All the Modern Improvements..., Thomas Boardman, London: G. Kearsley, 1805, entry "Beast"
  2. ^ The Sporting Magazine, May 1839, p. 63.
  3. ^ A Philosophical and Practical Treatise on Horses: And on the Moral Duties of Man Towards the Brute Creation, John Lawrence, London: T. Longman, 1796, p. 123
İlişkilendirme

 Bu makale şu anda kamu malı bir yayından metin içerir: Lee, Sidney, (Ed.) (1892). "Lawrence, John (1753-1839)". Dictionary of National Biography. 32. Londra: Smith, Elder & Co. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]