İçeriğe atla

Johannes Govertus de Man

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Johannes Govertus de Man (2 Mayıs 1850, Middelburg – 9 Ocak 1930, Middelburg), Hollandalı biyolog.[1] Leiden'de serbest yaşayan nematodlar ve on bacaklı kabuklular üzerinde uzmanlaştı, ancak aynı zamanda yassı kurtlar, sipunculidler ve yalnızca tezinde omurgalılar üzerine de makaleler yazdı.[1] Omurgalılardan uzaklaşması çalıştığı Hollanda ulusal doğa tarihi müzesi müdürünü hayal kırıklığına uğrattı ve de Man, on bir yıl sonra buradaki işinden ayrıldı. Hayatının geri kalanında de Man, ailesinin özel gelirine güvenerek Middelburg'daki ebeveynlerinin evinde ve daha sonra Oosterschelde halicindeki Yerseke'de kıyıya yakın bir evde çalıştı.[1]

Adını de Man'dan alan taksonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

De Man tarafından isimlendirilen taksonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

de Man tarafından tanımlanan türler

De Man, hayatı boyunca çoğunlukla kabuklular ve nematodlar için birçok yeni takson tanımladı. Kabuklu taksonları 30 cins ve 523 yeni tür içerirken, nematod taksonları 8 yeni familya, 61 yeni cins ve 239 yeni türden oluşmaktadır.[2] De Man tarafından açıklanan taksonlar şunları içerir:

Daha fazla okuma[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c Hans G. Hansson. "Johannes (Jan) Govertus de Man". Biographical Etymology of Marine Organism Names. Göteborgs Universitet. 5 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2010. 
  2. ^ "Dr. Johannes Govertus de Man (1850-1930), a Dutch pioneer of nematode taxonomy". Role Models in Nematology. International Federation of Nematology Societies. 2010. 26 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2011.