Jit

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Jit
Müzikal kökenleriChimurenga, soukous, Tanzanya popüler müziği, rock and roll, disko
Kültürel kökenleri1980ler, Zimbabwe

Jit (ayrıca jiti, jit-jive ve Harare ritmi olarak da bilinir), popüler Zimbabve dans müziği tarzıdır. Hızlı bir ritmi, davullarda çalınan ve bir gitar eşliğinde icra edilen bir tarzı vardır. Jit, yerel chimurenga müziği, Kongo rumbası ve Tanzanya gitar tarzları gibi birçok farklı faktörden etkilenerek evrim geçirmiştir.

1980'lerde Chazezesa Challengers, The Four Brothers,[1][2] ve Bhundu Boys gibi gruplar tarafından popüler hale getirilmiştir. Jit, Zimbabve'de hızlı bir ritimdir ancak daha popüler olan "sungura" ile karıştırılmaktadır. Bu tarz, Chazezesa Challengers ve Alick Macheso gibi birçok sanatçı tarafından popüler hale getirilmiştir.

Gibbs, Jit'in türünü "Kent Jit" olarak adlandırır çünkü türünün hafifliği ve yumuşak temposu, besteye göre calypso, country ve diğer türlerin unsurlarını içerir. Bu, kültürün sürekli evrildiği yeni neslin ilgisini çekmek için bir yol olarak kullanılır.

Jit müziği, aslen insanların daire içinde şarkı söyleyip bir veya iki "Mutumba" adı verilen davul eşliğinde çaldığı bir tarzdır. Bu davullar birbirleriyle ritmik olarak senkronize bir şekilde çalınır ve şarkı sözleriyle uyum içindedir. Baş vokalist şarkıyı söylerken diğerleri ona cevap verir ve bazen tümü uyum içinde şarkı söyler. Baş vokalist ad-lib'ler (çeşitli doğaçlama biçimleri) yaparken diğerleri cevap verir.

1970'lerin başlarında "Dzumbunu Korosu" adında çok popüler bir grup varlık göstermekteydi. Bu grup, basit enstrümanlar olan davul veya davullar ve "hosho" çanakları ile ham Jit çalardı. Dzumbunu Korosu, Harare'nin kuzeydoğusundaki Goromonzi veya Arcturus bölgesinde, yaklaşık olarak altmış kilometre uzaklıkta bulunmaktaydı. İnsanlar şarkı söylerken genellikle jingle veya "hosho" zillerini kullanırlar çünkü Afrika müziği genellikle perküsif (vurmalı çalgılara dayanan) bir yapıya sahiptir. Jit günümüzde genellikle siyasi partiler tarafından kampanya aracı olarak kullanılmaktadır çünkü şarkılar, sözler ve bulaşıcı melodileriyle kolayca öğrenilebilir ve dikkat çekicidir.

Jit, dinleyiciyi dans etmeye çağıran oldukça dans edilebilir bir ritimdir ve onunla ilişkilendirilen birçok dans türü vardır. Bunlar arasında hwishu, tuwisti, kongonya, borodhero, honda, chipisi gibi birçok tür bulunmaktadır. Borodhero, Alick Macheso ve System Tazvida'nın Chazezesa Challengers repertuvarlarında popüler hale gelmesi nedeniyle aralarında en popüleridir. Borodhero'nun adı, Harare'deki Borrowdale Yarış Pisti'nin adından gelmektedir çünkü dans, atın koşusu gibi görünmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The Four Brothers' journey". The Herald (İngilizce). 10 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2020. 
  2. ^ "The Four Brothers". Pindula (İngilizce). 29 Temmuz 2019. 10 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2020. 

Şablon:Afrika popüler müzik türleri