Jinshi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Wang Qiong jinshi forması ile.

Jinshi (Çince: 進士; pinyin: jìnshì), Çin İmparatorluğu'nda imparatorluk sınavında en yüksek ve son dereceydi.[1] Sınav genellikle imparatorluk başkentinde sarayda düzenlenmekteydi.

Jinshi derecesi ilk olarak kamu hizmeti sınavının kurumsallaşmasından sonra oluşturulmuştur. Başlangıçta altı kategori için var olurken daha sonra tek bir dereceye kadar birleştirildi. Bu sistem ilk olarak Han Hanedanı döneminde ortaya çıktı.[1] Tang Hanedanı boyunca, her yıl sınava girenlerin yaklaşık yüzde bir ila ikisi, toplam bir ila iki bin sınav katılımcısı arasından bir jinshi unvanı almaktaydı.[2]

Song Hanedanı'nda verilen Jinshi derecelerinin sayısı artırıldı ve sınavlar üç yılda bir verildi. Song Hanedanı'nın üst düzey yetkililerinin çoğu jinshi sahipleriydi.

Yuan Hanedanı döneminde daha düzensiz hale geldikten sonra kamu hizmeti sınavı Ming Hanedanı dönem nde yeniden başladı. İmparator Yingzong'un saltanatından sonra, Hanlin Akademisi'ne yalnızca jinshi sahiplerinin girebileceği bir kural haline geldi. Ortalama olarak yılda yaklaşık 89 jinshi verildi.

Çing Hanedanı döneminde yılda yaklaşık 102 jinshi derecesi veriliyordu.

Ülkedeki en yüksek puanı alan jinshi, zhuangyuan olarak biliniyordu. Bu terim, günümüzde yüksek puan alan bir gaokao sınavı katılımcısı veya sadece bir beceride çok iyi olan biri olarak varlığını sürdürmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Hagras, Hamada (20 Aralık 2019). "The Ming Court as Patron of the Chinese Islamic Architecture: The Case Study of the Daxuexi Mosque in Xi'an". SHEDET, 6. ss. 134-158. doi:10.36816/shedet.006.08. 18 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2023. 
  2. ^ Fu, Zhengyuan. Autocratic Tradition and Chinese Politics. s. 98.