Jean de Vienne

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Versailles Sarayı'ndaki Galerie des Batailles'deki Jean de Vienne büstü.

Jean de Vienne (1341 - 25 Eylül 1396), Yüz Yıl Savaşları sırasında bir Fransız şövalyesi, general ve Fransa Amiraliydi .

Erken dönem[değiştir | kaynağı değiştir]

Jean de Vienne, o zamanlar Kutsal Roma İmparatorluğu'nun bir parçası olan Franche-Comté'deki Dole'de doğdu. Bir asilzade olarak askeri kariyerine 19 yaşında başladı ve 21 yaşında şövalye oldu. 1366-1367'de Savoylu VI Amadeus'un Bulgaristan'a karşı yürüttüğü Savoyard haçlı seferine katıldı.

Kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

Amiraller de Vienne ve Tovar'ın İngiltere'ye yönelik baskınları 1374-80

24 yaşına geldiğinde de Vienne, Franche-Comté'nin Başkomutanı oldu. 1373'te V. Charles onu Amiral de France yaptı. Kararlılıkla çalışan de Vienne, donanmayı yeniden organize etti, önemli bir inşaat programı başlattı, etkili bir sahil güvenlik, seyir polisi oluşturdu, kıyılar boyunca gözetlemeyi düzenledi ve gemi inşası ve satışı için lisanslar verdi.

Jean de Vienne, yalnızca deniz operasyonlarının İngiltere'ye ciddi zarar verebileceğini ilk anlayanlardan biriydi. Bu amaçla Fransız monarşisinden güçlü destek talebinde bulundu ve Wight'a ve İngiltere'nin güney limanlarına çeşitli seferler düzenledi.

1381 ile 1385 yılları arasında de Vienne, özellikle Roosebeke Savaşı sırasında Flamanlara karşı savaştı. İngilizleri kendi evinde tehdit etme hayalinin peşinde, 1385'te İngiltere'yi işgal etme niyetiyle İskoçya'ya bir ordu çıkarmak için 180 gemilik bir filo kullandı, ancak kuvvet geri çekilmek zorunda kaldı.[1] VI. Charles, babası V. Charles'ın yerine Fransa Tahtı'na geçtikten sonra, VI. Charles babasının denizcilik işlerine yönelik ilgilerini paylaşmadığı için donanmanın çürümesine izin verildi. Hayal kırıklığına uğrayan de Vienne, Berberi Haçlı Seferi'ne katıldı ve Macaristan Kralı Sigismund'un Türklere karşı haçlı seferine katıldı. Bulgaristan'da Niğbolu Muharebesi sırasında öldürüldü.

Miras[değiştir | kaynağı değiştir]

Fransız Donanması'nın birçok gemisine Jean de Vienne'nin adı verilmiştir; bunlardan en önemlileri şunlardır:

  • Jean de Vienne kruvazörü 1937'yi tamamladı, Kasım 1942'de Toulon'da batırıldı.
  • 1984'te tamamlanan F70 tipi Jean de Vienne firkateyni 2019'da hizmet dışı bırakıldı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Jager, Eric (2004). The Last Duel. London: Century. ISBN 0-7126-6190-5.