Java ve .NET platformlarının karşılaştırması

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Java ve .NET platformu Karşılaştırılması.

Yasal sorunlar[değiştir | kaynağı değiştir]

. NET[değiştir | kaynağı değiştir]

Mono projesi, herhangi bir patent veya telif hakkının ihlal edilmesini önlemeyi amaçlar ve başarılı olduğu ölçüde proje GPL kapsamında güvenli bir şekilde dağıtılabilir ve kullanılabilir. 2 Kasım 2006'da Microsoft ve Novell, Microsoft'un Novell'i veya müşterilerini patent ihlali nedeniyle dava etmeyeceğine söz veren ortak bir anlaşma duyurdu.[1] Mono proje lideri Miguel de Icaza'nın blogunda yaptığı açıklamaya göre, bu anlaşma yalnızca Novell geliştiricileri ve kullanıcıları için Mono'yu kapsamaktadır.[2] Microsoft patentlerinin olası tehdidi nedeniyle, FSF , insanların Mono veya C#'a bağlı yazılımlar oluşturmaktan kaçınmasını önerir.[3][4]

Microsoft–Novell anlaşması, belirli bir programın tüm kullanıcılarına eşit haklar verme ilkelerini ihlal ettiği için açık kaynak topluluğundaki bazı kişiler tarafından eleştirildi (bkz. Microsoft ve Microsoft ile Anlaşma Mono ve Microsoft'un patentleri ).

Microsoft–Novell anlaşmasına yanıt olarak, Özgür Yazılım Vakfı, GPL'nin patent anlaşmalarına ilişkin çok güçlü ve koruyucu hükümlerini (Microsoft bu hükmü sınırlayıcı kabul eder) atlamak için Microsoft ve Novell tarafından kullanılan yasal boşluğu kapatmak için GNU Genel Kamu Lisansını revize etmiştir.[5] FSF ayrıca, Microsoft'un GNU lisansını atlattığı mekanizma olan Novell'in Linux yazılımı için kupon satarak, Microsoft'u bir Linux satıcısı olarak gördüğünü ve dolayısıyla GPL'de belirtilen tüm hüküm ve koşullara tabi olduğunu belirtti.[5]

Masaüstü uygulamaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Java'nın AWT (Soyut Pencere Araç Takımı ) ve Swing kitaplıkları özelliklerden çekinmese de, Java masaüstü pazarında bir yer edinmekte zorlandı. Sun Microsystems de bazılarına göre Java'yı geliştiricilere ve son kullanıcılara, onu masaüstü yazılımı için çekici bir seçim haline getirecek şekilde tanıtmak için yavaştı,[kaynak belirtilmeli] . Rakip diller ve platformlarda çok az paralelliği olan Java Web Start gibi teknolojiler bile zar zor tanıtılmıştır.[kaynak belirtilmeli]

Java sürüm 6.0'ın 11 Aralık 2006'da piyasaya sürülmesi, masaüstü ile daha yakın entegrasyon için kapsamlı bir dizi yeni araçla masaüstü pazarına yeniden odaklanıldığını gördü. 2007 JavaOne konferansında Sun, Adobe Flash'ı (JavaFX ) kullanmayı amaçlayan yeni bir dil, JRE'nin boyutunun 2 Mb'nin altına düştüğünü gösteren bir duyuruda da dahil olmak üzere masaüstü ile ilgili başka duyurular yaptı ve multimedya kitaplıklarına yenilemek için odaklanıldı.

AWT ve Swing'e bir alternatif, orijinal olarak IBM tarafından geliştirilen ve şimdi Eclipse Foundation tarafından sürdürülen Standart Widget Araç Takımı'dır (SWT). Mümkün olduğunda, temel yerel kitaplıkları kullanarak Java masaüstü uygulamalarının gelişmiş performansını ve görselleştirilmesini sağlamaya çalışmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Microsoft and Novell Announce Broad Collaboration on Windows and Linux Interoperability and Support". 2 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2021. 
  2. ^ "Statement on the blog of Mono project leader Miguel de Icaza regarding patent protection for Mono". 4 Kasım 2006. 8 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2006. 
  3. ^ "Why free software shouldn't depend on Mono or C#". Free Software Foundation. 26 Haziran 2009. 1 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2009. We should systematically arrange to depend on the free C# implementations as little as possible. In other words, we should discourage people from writing programs in C#. Therefore, we should not include C# implementations in the default installation of GNU/Linux distributions, and we should distribute and recommend non-C# applications rather than comparable C# applications whenever possible. 
  4. ^ "Microsoft's Empty Promise". Free Software Foundation. 16 Temmuz 2009. 19 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2009. Until that happens, free software developers still should not write software that depends on Mono. C# implementations can still be attacked by Microsoft's patents: the Community Promise is designed to give the company several outs if it wants them. We don't want to see developers' hard work lost to the community if we lose the ability to use Mono, and until we eliminate software patents altogether, using another language is the best way to prevent that from happening. 
  5. ^ a b "Microsoft takes on the free world". 9 Kasım 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2021.