Japonya Anayasası'nın 9. maddesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Japonya Anayasası'nın 9. maddesi (Japonca日本国憲法第9条 Nihonkokukenpō dai kyū-jō), Japonya Anayasası'nda, devleti ilgilendiren uluslararası anlaşmazlıkları çözmek için savaşı yasaklayan bir maddedir. Anayasa, II. Dünya Savaşı'nın ardından 3 Mayıs 1947'de yürürlüğe girdi.[1] Metinde, devlet savaştan resmi olarak feragat etmekte ve adalet ve düzene dayalı bir uluslararası barışı hedeflemektedir. Maddede ayrıca, bu amaçlara ulaşmak için savaş potansiyeli olan silahlı kuvvetlerin muhafaza edilmeyeceği belirtilmektedir.

Bununla birlikte, Japonya, Mahatma Gandhi'nin Shanti Sena (barış askerleri) veya Birleşmiş Milletler altında faaliyet gösteren barış kuvvetleri olarak adlandırdığı tanıma benzeyen Japonya Öz Savunma Kuvvetleri olarak anılan fiili silahlı kuvvetlere sahiptir.

Temmuz 2014'te Japonya hükûmeti, Japonya Anayasası'nın 96. maddesini anayasanın kendisini değiştirmek için kullanmak yerine, Japonya Öz Savunma Kuvvetleri'ne daha fazla yetki veren ve savaş ilan edilmesi durumunda diğer müttefikleri savunmalarına izin veren bir yeniden yorumlamayı onayladı. Çin'in endişelerine rağmen ABD bu hareketi destekledi. Bu değişiklik bazı Japon siyasi partileri ve vatandaşları tarafından başbakanın Japonya'nın anayasa değişikliği prosedürünü atlattığı için, gayri meşru olarak görülmektedir.[2] Eylül 2015'te Japonya Ulusal Diyeti, Japonya Öz Savunma Kuvvetleri'nin uluslararası savaşta yer alan müttefiklere maddi destek sağlamasına izin veren bir dizi yasayı çıkararak yeniden yorumlama görevlisi yaptı. Belirtilen gerekçe, bir müttefiki savunmamanın veya desteklememenin ittifakları zayıflatacağı ve Japonya'yı tehlikeye atacağıydı.[3]

Yazı[değiştir | kaynağı değiştir]

Japonya Anayasası'nın 9. maddesi:[4]

日本国憲法第九条 第1項 日本国民は、正義と秩序を基調とする国際平和を誠実に希求し、国権の発動たる戦争と、武力による威嚇又は武力の行使は、国際紛争を解決する手段としては、永久にこれを放棄する。
第2項 前項の目的を達するため、陸海空軍その他の戦力は、これを保持しない。国の交戦権は、これを認めない。

Türkçe tercümesi[5]

9 Madde. (1) Adalet ve düzene dayalı bir uluslararası barışı samimiyetle arzulayan Japon halkı, ulusun egemen bir hakkı olarak savaştan ve uluslararası anlaşmazlıkları çözmek için güç kullanma tehdidinden veya kullanımından daimî şekilde feragat etmektedir.
(2) Bu itibarla, hiçbir kara, deniz ve hava kuvveti veya her hangi diğer bir silahlı güç muhafaza edilemez. Devlete savaş hakkı tanınmaz.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Resurgent Japan military 'can stand toe to toe with anybody". CNN. 7 Aralık 2016. 4 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Japan takes historic step from post-war pacifism, OKs fighting for allies". Reuters. 1 Temmuz 2014. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2020. 
  3. ^ Japan enacts major changes to its self-defense laws 19 Haziran 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 18 Eylül 2015
  4. ^ "日本国憲法" (Japonca). 1 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2020. 
  5. ^ Akif Erginay. "Yeni Japon Anayasası" (PDF). dergiler.ankara.edu.tr. 2 Haziran 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]