Jan Rijp

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Jan Cornelisz Rijp (y. 1570y. 1613), Güney'deki İspanyol ve Portekiz filolarından kaçınarak Doğu'ya giden bir rota bulunmasında Willem Barentsz'e katılmasıyla tanınan Hollandalı bir denizciydi.

Mayıs 1596'da Rijp, Hollandalı tüccarlar tarafından Doğu Hint Adaları'na giden efsanevi Kuzeydoğu Geçidini keşfetmek için Barents'e verilen iki gemiden ikincisinin kaptanı seçildi.[1] Jacob van Heemskerck ilk geminin kaptanlığını yaptı ve Barents dümenci olarak görev yaptı. Spitsbergen'i keşfettikten sonra gemiler yolu kapatan buz yığınlarıyla karşılaştı. Barents, daha önce başarıyla gerçekleştirdiği gibi, doğuya dönüp Novaya Zemlya'nın kuzey ucunu dönmeye karar verdi. Barents, Rijp'i kendisini takip etmeye çağırdığında Rijp bunu reddetti. Rijp, Novaya Zemlya'nın kuzey ucunun çok tehlikeli olduğu konusunda ısrar etti ve Hollanda'ya döndü.[2]

Barents ve gemisi Novaya Zemlya'yı dolaşma girişimine devam etti. Rijp'in kararının ne kadar akıllıca olduğunu çok geç fark etti ve buzun içinde sıkışıp kaldı. Arktik'in risklerini doğru bir şekilde değerlendiren ve 1597'deki bir sonraki yolculuğunda Murmansk yakınlarına Barents'in mürettebatının kalanını (van Heemskerk dahil) almak için geri dönen Rijp'in aksine Barents, mürettebatın Kola Yarımadası'na kaçmak için kullandığı iki küçük bottan birinde denizde telef oldu.[1][2]

Svalbard'daki Rijpsburg yerleşimine onun adı verilmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Verne, Jules and Leigh, Dora. Famous Travels and Travellers, Scribner, 1892". 25 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2023. 
  2. ^ a b Ein heißes Bad in der Eiswüste in Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungvom 2. Oktober 2011, Seiten 60 und 62 (Almanca)