James Alexander George Smith McCartney

Vikipedi, özgür ansiklopedi

JAGS McCartney veya "Jags" McCartney olarak da bilinen James Alexander George Smith McCartney (d. 30 Haziran 1945 - ö. 9 Mayıs 1980), Turks ve Caicoslu siyasetçi. McCartney, Karayipler'de Britanya Denizaşırı Toprakları'na dâhil edilen Turks ve Caicos Adaları'nın 31 Ağustos 1976'dan, içinde bulunduğu özel uçağın Washington DC'den Atlantic City'ye uçarken New Jersey, Vineland yakınlarında düşmesi sonucu öldüğü 9 Mayıs 1980'e kadar başbakanlık görevlerini üstlenen şef bakan görevindeydi.[1]

McCartney, Grand Turk'te başarılı bir Jamaikalı avukat Harvey OB Fernandez McCartney ve pazar okulu piyanisti Sally McCartney, kızlık soyadı Taylor of the Turks and Caicos'un çocuğu olarak dünyaya geldi. Adını önde gelen bir Jamaikalı avukat ve seçkin yasa koyucu James Alexander George Smith'ten (1877–1942) almıştır.

J.A.G.S. McCartney, Turks ve Caicos Adaları'nda yaygın olan birçok sosyal ve ekonomik hastalığı ele almak için kurulmuş bir taban örgütü olan Halkların Demokratik Hareketi'nin (PDM) ilk lideri ve kurucusuydu. Başlıca hedeflerinden biri, Turks ve Caicos Adaları halkının kendi kaderini tayin hakkını elde etmesiydi. McCartney, özellikle gençleri siyasi süreçte seferber etmeye çalışmıştı. Karizmatik, dinamik ve vizyoner bir figür olan McCartney, tüm Turks ve Caicos Adalıları'nın haklarını geliştirecek ve koruyacak, vatandaşlar için yeni fırsatlar yaratacak ve ülkeyi ilerletecek yeni bir anayasa başlatmaya kararlıydı. 31 yaşında göreve başlayan McCartney, tarihte dünyanın demokratik olarak seçilmiş en genç liderlerinden biri olmuştur. Uçak kazasındaki ölümünün ardından yardımcısı Oswald Skippings, 26 yaşında başbakan oldu.

Mayıs ayının son pazartesi günü kutlanan Ulusal Kahramanlar Günü, McCartney'nin hayatını anıyor. Bu tatil daha sonra 2020'de JAG'ın McCartney Günü olarak yeniden adlandırıldı[2] Ayrıca Grand Turk Uluslararası Havalimanı'na da onun adı verilmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Turks-Caicos Minister Killed in Plane Crash", Miami Herald, May 11, 1980, pD-1
  2. ^ "Turks and Caicos Public Holidays". Visit Turks and Caicos Islands (İngilizce). 27 Aralık 2022. 18 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2022.