J eğrisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
J eğrisi örneği

J eğrisi, devalüasyon ilk etapta dış ticaret dengesini kötüleştireceğini, ancak bu durumun belirli bir süre sonra tersine döneceğini iddia eden etkidir. Bu yaklaşım yurt içi ve yurt dışı talep esnekliklerinin 1'den büyük olduğu görüşüne dayanır. Bu durumda dış ticaret dengesi kısa dönemde bozulur, esnekliklerin arttığı uzun dönemde iyileşir.

Söz konusu etkiye göre; devalüasyonun ilk etkisi, düşük döviz kuru nedeniyle ihraç mallarının ucuzlaması, ithal mallarının ise pahalı hale gelmesidir. Önceki dönemlerde yapılmış anlaşmalara bağlı kalınması ve halen taşıma sırasında olan malların bulunması gibi nedenlerle ilk etapta ithalat eskiye göre daha yüksek bir maliyete ulaşırken, ihraç mallarından elde edilen reel gelir düşmüştür.

Bu etki, belirli bir süre sonra ihracat ve ithalat hacimlerinin değişmesiyle tersine döner. Ülkenin dış ticaret hacminin değişmesi iki nedenle ortaya çıkar,

  • Ülkenin ihraç ettiği mallara olan dış talep, malların ucuzlaması nedeniyle artar
  • Ülkede bulunan tüketiciler devalüasyon sonucu pahalılaşan ithal mal ve hizmetlerden, ucuzlayan yerel mal ve hizmetlere kayarlar.