Irena Brežná

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Irena Brežná
Doğum26 Şubat 1950 (74 yaşında)
Bratislava, Czechoslovak Republic
Meslekgazeteci, yazar, aktivist

Irena Brežná (d. 26 Şubat 1950) Almanca yazan Slovak-İsviçreli yazar, gazeteci ve insan hakları aktivistidir.

Yaşamı ve Eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Irena Brežná 26 Şubat 1950'de Bratislava'da doğdu. Trenčín'de büyüdü. Ailesi komünist Çekoslovak yetkililer tarafından baskı altına alındı, annesi başarısız bir İsveç'e kaçma girişiminin ardından bir yıl hapis yattı ve avukat olan babasının kendi mesleki alanında çalışması yasaklandı. Sonunda ailesi 1968 yılında İsviçre'ye göç etti. Brežná 1975 yılında Basel Üniversitesi'nde Psikoloji, Felsefe ve Slav çalışmaları dalında uzmanlaştı. Psikolog olarak çalıştı ve Rusçadan Almancaya çeviriler yaptı.

Kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

Brežná, Soğuk Savaş sırasında BBC Radyosu, Deutsche Welle ve Radio Free Europe'un Slovak şubesi için radyo muhabiri olarak çalıştı. Ayrıca Uluslararası Af Örgütü'nün çalışmalarına aktif olarak katılarak Gine ve Çeçenistan'daki insani yardım ve kadın hakları konularına odaklandı. 1980'lerden bu yana Die Zeit, Tages-Anzeiger, Neue Zürcher Zeitung, Basler Zeitung ve Süddeutsche Zeitung dahil olmak üzere Alman ve İsviçre basınına düzenli olarak katkıda bulundu. 1990'larda düzenli olarak Slovakya'yı ziyaret etmeye ve Aspekt adlı Slovak dergisine katkıda bulunmaya başladı.

Brežná Almanca yazmaktadır. Eserlerinde sıklıkla yabancılaşma ve adaletsizlik temalarını işliyor. İlk çıkışını 1989 yılında Alpha Oumar Barry ile birlikte yazdığı Biro & Barbara adlı ırkçılık karşıtı çocuk kitabıyla yaptı. Otobiyografik eseri Die Beste aller Welten (2008) İsviçre'de en çok satanlar listesinde yer aldı.

Brežná, 2012 yılında yayımlanan Die undankbare Fremde adlı romanıyla İsviçre Edebiyat Ödülü'ne layık görülmüştür. Ayrıca Slovak Dominik Tatarka Ödülü (2016) ve Hermann Kesten Ödülü'ne (2021) layık görülmüştür. Gazetecilik çalışmaları ona Emma-Journalistinnen-Preis, Theodor Wolff Ödülü ve Zürcher Journalistenpreis kazandırmıştır. 2022 yılında bir Slovak devlet nişanı olan Pribina Haçı (2. Sınıf) ile ödüllendirilmiştir.

Brežná Basel'de yaşıyor.[1]

Yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Irena Brežná". Rotpunktverlag (Almanca). 6 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2022. 
  2. ^ "Irena Brežná". The Institute of Modern Languages Research. 22 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]