Irak-Kuveyt ilişkileri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Irak-Kuveyt ilişkileri
  Irak
  Kuveyt

Irak-Kuveyt ilişkileri, Irak ile Kuveyt arasındaki dış ilişkilerdir. Kuveyt'in Bağdat'ta, Irak'ın ise Kuveyt'te bir büyükelçiliği bulunmaktadır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Saddam Hüseyin tarafından Irak'ın 19. ili olarak adlandırılan Kuveyt, İngilizler tarafından 1960'ların başlarında ayrılana kadar Irak toprağıydı. Kuveyt'in bağımsızlığından beridir, iki ülke arasındaki ilişkiler, siyasal ve askeri olarak iyi durumdaydı. İki ülke de İran'daki Ayetullah Humeyni rejimine karşı endişe duyduğundan, Kuveyt İran-Irak Savaşı sırasında Irak'a mali ve lojistik destek sağlamıştır.

İran ile olan savaşın bitiminden sonra ise, iki ülke sınırında bulunan petrol kuyularına ilişkin haklardan dolayı iki ülkenin ilişkileri gerilmiş ve bu, Irak'ın 1990 yılında Kuveyt'i işgaliyle sonuçlanmıştır. Bu nedenle, Saddam Hüseyin iktidarda olduğu sürece iki ülke arasındaki ilişkiler gerginliğini korumuş ve bu nedenle Kuveyt, ABD'nin Irak'ı işgaline destek vermiştir.

Irak'ta Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesinden sonra ise ilişkiler büyük bir gelişme göstermiş ve Kuveyt, Irak'a yatırım yapan üllkeler arasına girmiştir.[1]

Haziran 2008'de, Kuveyt Körfez Savaşı'ndan sonra Irak'a atadığı ilk büyükelçisi olan Ali El Mümin'i Bağdat'a göndermiştir.[2] 2010'un mart ayında ise Hüseyin Bahr El Ulum ise Irak'ın Kuveyt büyükelçisi olarak atanmıştır.[3]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Meir Javedanfar. "Iraq - Regional Relations". meepas. 19 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2010. 
  2. ^ "Kuwait names first Iraq ambassador since 1991". Associated Press. msnbc.com. 17 Temmuz 2008. 6 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2010. 
  3. ^ Jomana Karadsheh (2 Mart 2010). "Iraq nominates first ambassador to Kuwait since 1990". CNN. 1 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2010.