İçeriğe atla

İgor Girsanov

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Igor Girsanov sayfasından yönlendirildi)
Igor V. Girsanov
Doğum10 Eylül 1934(1934-09-10)
Türkistan, Kazak ÖSSC
Ölüm16 Mart 1967 (32 yaşında)
Sayan Dağları
MilliyetRus
Mezun olduğu okul(lar)Moskova Devlet Üniversitesi
Tanınma nedeniGirsanov teoremi
Kariyeri
DallarıMatematik
Doktora
danışmanları
Andrey Nikolayeviç Kolmogorov
Yevgeniy Dınkin [1]

İgor Vladimiroviç Girsanov (Rus. И́горь Влади́мирович Гирсанов; (10 Eylül 1934 - 16 Mart 1967) olasılık teorisine ve uygulamalarına önemli katkılarda bulunmuş Rus matematikçi.[2]

İgor Girsanov, 10 Eylül 1934'te Türkistan'da (o zamanki Kazak ÖSSC) doğdu. Ailesi 1950 yılında Moskova'ya göç edene kadar Bakü'de eğitim gördü. Okul yıllarında Moskova Devlet Üniversitesi matematik kulübünün aktif bir üyesiydi ve birçok Moskova matematik olimpiyatında birincilik kazandı.

Girsanov, 16 Mart 1967'de Sayan Dağları'nda yürüyüş sırasında geçirdiği bir kaza sonucu 32 yaşındayken vefat etti.

Akademik yaşamı

[değiştir | kaynağı değiştir]

Girsanov, 1952-1960 yılları arasında Moskova Devlet Üniversitesi'nde lisans ve lisansüstü öğrencisiydi. Mezuniyetinin ardından fakülteye katıldı.

1965 yılında Moskova Devlet Üniversitesi'nde yeni kurulan Olasılık ve İstatistik Laboratuvarı'nın başkanı oldu.

1961 yılına kadar, Markov süreçleri teorisini geliştiren Yevgeniy Dınkin etrafında birleşmiş bir matematikçi grubunun üyesi olarak çalıştı. Tezinde, Feller süreci kavramını ortaya koydu. Aynı tezde, Markov süreçlerinin kısmi diferansiyel denklemlerin çözümüne uygulanması problemini ele aldı. Kesikli katsayılı eliptik ve parabolik denklemleri inceleyen ilk matematikçiler arasındaydı. Stokastik diferansiyel denklemler üzerine yaptığı çalışmalarda katsayıların süreksizliğinin çözümün biricik olmasını engellemediği koşulları belirlemiştir. Markov süreçlerinin genel teorisi üzerine de önemli makaleler üretti.

Girsanov, kendisine yabancı gelen matematik konularını bile çok çabuk öğrenebiliyordu. Aynı zamanda stokastik süreçlerle ilgisi olmayan sorular hakkında da düşünüyordu. Örneğin, basit bir spektruma sahip dinamik bir sistem örneği oluşturdu. Boris Mityagin ile işbirliği yaparak topolojik doğrusal uzaylarda değişmezimsi ölçüler üzerinde çalıştı.

1960'lı yıllara doğru SSCB'de sanayi ve ekonomide yönetim sorunları ön plana çıkmaya başladı. Bu alanda çok sayıda matematikçi çalışıyordu ve çoğunlukla bilindik matematiksel araçları kullanıyorlardı. Girsanov da bu çerçevede çalışmalara başladı. Ancak 1961 yılında yaklaşımını değiştirdi. Ele aldığı konuları daha geniş bir şekilde anlamaya başladı ve yeni matematiksel teknikler geliştirdi.

Girsanov, matematiksel ekonominin savunucusu oldu ve bu alanı nicel yöntemlere karşı çıkanlara karşı aktif olarak savundu. Araştırma sonuçlarının endüstride uygulama alanı vardı.

Kimyaya uygulamaları konusunda on beş makale yayınladı. İlgi alanları arasında kimyasal reaktörlerin optimum kontrolü de vardı. Ayrıca optimizasyon problemleri için gerekli fonksiyonel analizi geliştirerek teorik matematiğe olan ilgisini sürdürdü.

  1. ^ https://genealogy.math.ndsu.nodak.edu/id.php?id=45649 9 Eylül 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. [yalın URL]
  2. ^ Pier, Jean-Paul, (Ed.) (2000). Development of Mathematics: 1950–2000. Basel: Birkhäuser. ISBN 3-7643-6280-4.