Hücresel imalat

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hücresel imalat, tam zamanında üretim ve yalın üretim sistemlerinin uygulanmasına yardımcı olan bir üretim türüdür.[1] Hücresel üretim sisteminin birincil amacı, süreçler arasında parça ve envanteri hızlı bir şekilde hareket ettirerek sistem genelinde sürekli akış sağlamaktır. Hücresel imalat bazen grup teknolojisi ile eşanlamlı olarak kullanılmaktadır.[2] Grup teknolojisi, aynı makinelerin geometri, üretim süreci ve işlevler açısından benzer parçalara atanmasıyla gerçekleştirilmektedir.[3] Hücresel üretimin olası alanları araştırıldıktan sonra, genel olarak hücresel imalat sisteminin hücresel üretimin oluşturulması, sistem içindeki hücrelerin tasarımı, hücresel üretim açısından farklı algoritmaların uygulanması ve güvenilirlik açısından 4 ana kategoriye veya temaya ayrıldığı anlaşılmaktadır.[4] Hücresel imalatın temel şartı, üretim için gerekli tüm ekipmanların her zaman %100 verimlilikte çalışmasını sağlamaktır. Kısa günlük denetimler, temizlik, yağlama ve küçük ayarlamalar yaparak, küçük sorunlar bir üretim hattını kapatabilecek büyük sorunlar haline gelmeden önce tespit edilip düzeltilebilmektedir.

Hücresel imalat sistemlerinin tasarımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Metodoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

'Grup teknolojisi', verilen nesnelerin nitelikleri arasındaki yakınlıktan yararlanan felsefedir. Hücresel imalat, imalatta grup teknolojisinin özel uygulamalarından biridir. Hücresel imalat sistemleri, diğer imalat sistemlerine göre daha ekonomik olarak orta hacimli/orta çeşitte parçalar üretebilen imalat sistemleri olarak tanımlanmıştır.[5] Bu, makine kümeleri (hücreler) üzerinde parça koleksiyonlarının (parça ailelerinin) işlenmesini içermektedir. Bu hücreler, azaltılmış kurulum süreleri, azaltılmış süreç içi envanterler, daha küçük parti büyüklükleri, üretim ekipmanı sayısında azalma, gelişmiş üretkenlik ve daha iyi genel operasyon kontrolü gibi grup teknolojisinin doğal avantajlarını yakalamak için oluşturulmuştur. Hücresel üretim sistemlerinin tasarımı için sistematik prosedür sağlanmaktadır.[1]

Yalın hücreyi geleneksel atölye kurulumundan daha iyi yapan faktörler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yalın hücreyi geleneksel atölye kurulumundan daha iyi hale getirebilecek pek çok şey vardır, örneğin:

Esneklik[değiştir | kaynağı değiştir]

Üretim sistemi için temel işlev-tasarım gereksinimi esnekliktir. Üretim hücresi esneklik için tasarlanmıştır. Tipik olarak U şeklinde düzenlenmektedir. Böylece işçiler bir makineden makineye, yükleme ve boşaltma parçasına en kısa yürüme mesafesinde hareket edebilmektedirler.[6] Bir hücredeki makineler, en azından tek döngülü otomatiklerdir. Böylece makine döngüsünü bakımsız tamamlayabilmektedir. Bittiğinde otomatik olarak kapanmaktadır. Hücre genellikle tam bir parça veya montaj için gereken işlemleri içermektedir. Üretim esnekliği şunları dikkate alır:

  • Ürün tasarımındaki değişikliklere uyum.
  • Bir üretim sistemini veya alt sistemini kolayca yeniden yapılandırma yeteneği.
  • Ürün karışımına ve hacim değişikliğine uyum sağlama yeteneği.

Üretim ve montaj hücrelerinde ayrıştırıcıların kullanılması[değiştir | kaynağı değiştir]

Hücre esnekliği, kalite kontrolü, üretim kontrolü ve süreç gecikmesi sağlamak için ayrıştırıcılar süreç ve manuel işlemler arasına yerleştirilmektedir. Her makine arasında, bir parçayı tutan, işlenen ve denetlenen ve bir sonraki işleme çekilmeye hazır olan ayrıştırıcı bulunmaktadır.[7] İnsanlı hücredeki ayrıştırıcılar, işçinin parça akışının ters yönünde hareket etmesine izin verirken, çalışanın bir parçayı incelemesine yardımcı olmaktadır.

Ürün ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Müşteri daha fazla ürün, farklı bir renk karışımı, ürün tasarımında değişiklik isteyebilmektedir. Bu nedenle hücre sistemi tasarımı küçük bir kurulum süresi ile birçok farklı ürün türü yapabilme potansiyeline sahiptir. Ancak atölye sistemi ile çok fazla zaman alacaktır. Yeni bir üretim üretme zamanıdır.

Çok işlevli ve çok süreçli çalışanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Çok işlevli, bir çalışanın kurulum, kurulum azaltma, kalite kontrol, önleyici bakım, problem çözme ve sürekli iyileştirme ile ilgili görevleri gerçekleştirebileceği anlamına gelmektedir. Çoklu süreç olmak, bir çalışanın çeşitli süreçleri çalıştırabileceği ve/veya montaj görevlerini yerine getirebileceği anlamına gelmektedir. Bir hücrede, birden fazla işlem türünü veya aynı işlemin birden çok sürümünü çalıştırabilen çok işlemli çalışanlar bulunmaktadır. Ayrıca muayene ve makine bakım görevlerini de gerçekleştirerek çok işlevli hale getirmektedirler. İşçiler, kurulum süresini ortadan kaldırmanın yollarını tasarlamaktadır. İmalat ve montaj hücreleri, tek kişi/tek makine şeklindeki atölye konseptini ortadan kaldırtır. Bu nedenle, çalışan verimliliğini ve kullanımını artırmaya özen gösterilmelidir.

Temel hücresel imalat[değiştir | kaynağı değiştir]

Hücresel üretim, boyut, şekil gibi benzer şeylerin benzer şekilde üretilmesi gerektiği prensibiyle çalışmaktadır. Aynı tasarım özelliklerine sahip şeyler anlamına gelmektedir.[8] Ve uzunluk, çap, yüzey kalitesi, tolerans gibi üretim özellikleri birlikte olmalıdır. Çünkü bu, bireysel parçalarla değil, gruplarla çalışmalarına yardımcı olabilmektedir. Bu nedenle, farklı gruplarla çalışmak, bireysel parçalarla çalışmaktan daha iyidir. Bu grupların işlenmesini gerektiren makine, araç ve gereç gibi tek bir gruba benzeyen parçaları toplayarak grup oluşturulabilmektedir.[9] Sonuç olarak, bu kadar çok parçayı tek bir grup yapmak için toplanırsa, bu tek bir sorun olacağı anlamına gelmektedir. Bu soruna çeşitli yöntemlerle bir çözüm bulmak kolaydır. Böylece zamandan ve emekten tasarruf sağlayacaktır. Hücresel üretim, altta yatan benzerliklerin olduğu herhangi bir planda üstünü kapatabilecek bir yaklaşımdır. Parçaların ve makinelerin gruplandırılmasıyla ilerlemektedir.[10]

Hücre imalatının özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Hücresel üretimde hücre, tüm üretim gereksinimini karşılayabilmektedir. Ayrıca, bu hücreler kendi kendine verimlidir ve kendi kendini yönetir.[11]

İmalat hücresi aşağıdaki özelliklere sahiptir:

  • Her hücrenin belirli bir bileşen veya ürün grubu vardır.[12]
  • Her hücreye kendi ailesini tamamlamak için ihtiyaç duyduğu tüm makineler ve diğer tesisler sağlanmalıdır.
  • Her hücre için üretim hedefleri, hücredeki farklı bireylerden ayrı değil, bir bütün olarak verilmektedir. Bu hedefler, hücre ustası ve operatörleri ile istişare edilerek yönetim tarafından belirlenmektedir.[13]
  • Hücrelerin içinde belirli bir esneklikte bir iş gücü havuzu vardır. Her hücreyi tek başına kontrol eden bir işçi ekibi vardır. Ustabaşı veya hücre lideri, her hücrenin doğrudan değişiminde, yalnızca o grup için çalışmaktadır.
  • Her hücre kendi denetimini ve iş planlamasını yapmaktadır.

Hücresel imalat hedefi[değiştir | kaynağı değiştir]

Hücresel bir üretimin uygulanmasındaki birincil hedefler azaltılmaktadır. Bu nedenle, bazı önemli hedefler şunları içerir:[14]

  • Parça ailesi araçları ve sıralamayı kullanarak kurulum süresini kısaltma.
  • Stokları azaltmak.
  • Akış çizgisinin azaltılması (kurulum süresini ve taşıma sürelerini azaltarak, filmler için bekleme süresini azaltarak ve daha küçük parti boyutu kullanarak).[15]
  • İş gücü ve makine kullanımının arttırılması.
  • Çıktının maksimize edilmesi.

Ayrıca hücre, ekip çalışmasına daha yatkın bir yaklaşım olarak karşımıza çıkmaktadır. Üretim hücreleri, tam zamanında uygulama için doğal adaylardır.[16]

Hücresel imalat yararları[değiştir | kaynağı değiştir]

Hücresel üretim konseptinin uygulanması, üretime aşağıdakileri içeren birçok fayda sağlamaktadır:[17]

  • Ürün hatalarının sayısı azaltılarak, hatalar anında bulunup düzeltilebilmektedir.
  • Döngü süresi değişkenliğini ve hat dengesi kısıtlamalarını azaltmaktadır.
  • Devam eden ürün ve bitmiş ürün stoklarının azaltılması, yalnızca müşteri talebini karşılamaya yetecek kadar ürün üretilmesidir.
  • Kurulum süresini azaltmak veya ortadan kaldırmaktır.
  • İşlem boyunca akış düzgün ve daha hızlı olacaktır.
  • Malzeme taşıma maliyetlerini ve süresini azaltmaktır.[18]
  • Gerekli üretim alanında azalmak.
  • Üretim ve montaj işlemi arasındaki kalite geri bildirimi daha hızlıdır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Ivey, K. J.; Parsons, C.; Weatherby, R. (1 Ekim 1975). "Effect of prednisolone and salicyclic acid on ionic fluxes across the human stomach". Australian and New Zealand Journal of Medicine. 5 (5): 408-412. doi:10.1111/j.1445-5994.1975.tb03047.x. ISSN 0004-8291. PMID 2149. 3 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2021. 
  2. ^ Saeed Jabal Ameli, Mohammad; Arkat, Jamal (1 Ocak 2008). "Cell formation with alternative process routings and machine reliability consideration". The International Journal of Advanced Manufacturing Technology (İngilizce). 35 (7-8): 761-768. doi:10.1007/s00170-006-0753-6. ISSN 0268-3768. 
  3. ^ Chakravorty, Satya S.; Hales, Douglas N. (1 Şubat 2004). "Implications of cell design implementation: A case study and analysis". European Journal of Operational Research (İngilizce). 152 (3): 602-614. doi:10.1016/S0377-2217(03)00060-2. 1 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2021. 
  4. ^ Köksalan, Murat (1 Ocak 2001). Multiple Criteria Decision Making in the New Millennium : Proceedings of the Fifteenth International Conference on Multiple Criteria Decision Making (MCDM) Ankara, Turkey, July 10-14, 2000. Stanley Zionts. Berlin, Heidelberg: Springer Berlin Heidelberg. ISBN 978-3-642-56680-6. OCLC 851800270. 
  5. ^ Kulkarni, Uday R.; Kiang, Melody Y. (1 Temmuz 1995). "Dynamic grouping of parts in flexible manufacturing systems — a self-organizing neural networks approach". European Journal of Operational Research (İngilizce). 84 (1): 192-212. doi:10.1016/0377-2217(94)00326-8. 12 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2021. 
  6. ^ Tasneem, Sarah; Lipsky, Lester; Ammar, Reda; Sholl, Howard (1 Ocak 2010). "A Residual Time Based Scheduling: Performance Modeling in M/G/C Queueing Applications". Journal of Software Engineering and Applications. 03 (08): 746-755. doi:10.4236/jsea.2010.38086. ISSN 1945-3116. 
  7. ^ Valladares-Carranza, Benjamin; Bañuelos-Valenzuela, Rómulo; Peña-Betancourt, Silvia D.; Velázquez-Ordoñez, Valente; Velázquez-Armenta, Yadira; Nava-Ocampo, Alejandro (1 Ocak 2014). "Illegal Use of Clenbuterol in Cattle Production in México". Health. 06 (08): 673-676. doi:10.4236/health.2014.68087. ISSN 1949-4998. 
  8. ^ Parashar, Nagendra, B. S. (1 Ocak 2009). Cellular manufacturing systems : an integrated approach. [Eastern Economy ed.] New Delhi: PHI Learning Private Ltd. ISBN 978-81-203-3601-8. OCLC 795759179. 
  9. ^ Black, J. Temple (1 Ocak 2003). Lean manufacturing systems and cell design. Steve L. Hunter. Dearborn, Mich.: Society of Manufacturing Engineers. ISBN 0-87263-647-X. OCLC 52823411. 
  10. ^ Damodaran, V.; Singh, N.; Lashkari, R. S. (1 Haziran 1993). "Design of cellular manufacturing systems with refixturing and material handling considerations". Applied Stochastic Models and Data Analysis (İngilizce). 9 (2): 97-109. doi:10.1002/asm.3150090204. 
  11. ^ Greene, Timothy J.; Sadowski, Randall P. (1 Şubat 1984). "A review of cellular manufacturing assumptions, advantages and design techniques". Journal of Operations Management (İngilizce). 4 (2): 85-97. doi:10.1016/0272-6963(84)90025-1. 
  12. ^ Felix Offodile, O.; Mehrez, Abraham; Grznar, John (1 Ocak 1994). "Cellular manufacturing: A taxonomic review framework". Journal of Manufacturing Systems (İngilizce). 13 (3): 196-220. doi:10.1016/0278-6125(94)90005-1. 27 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2021. 
  13. ^ Ossama, Mohamed; Youssef, Ayman M.A.; Shalaby, Mohamed A. (1 Ocak 2014). "A Multi-period Cell Formation Model for Reconfigurable Manufacturing Systems". Procedia CIRP (İngilizce). 17: 130-135. doi:10.1016/j.procir.2014.01.120. 23 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2021. 
  14. ^ Garbie, Ibrahim H. (1 Ocak 2011). "Converting Traditional Production Systems to Focused Cells as a Requirement of Global Manufacturing". Journal of Service Science and Management. 04 (03): 268-279. doi:10.4236/jssm.2011.43032. ISSN 1940-9893. 
  15. ^ Wemmerlöv, Urban; Hyer, Nancy L. (1 Eylül 1989). "Cellular manufacturing in the U.S. industry: a survey of users". International Journal of Production Research (İngilizce). 27 (9): 1511-1530. doi:10.1080/00207548908942637. ISSN 0020-7543. 
  16. ^ Matin, Mohammad A.; Rahman, Md. Abdur (1 Ocak 2019). "Investigation of Structural and Electronic Properties of [Tris(Benzene-1,2-Dithiolato)M]<sup>3-</sup> (M = V, Cr, Mn, Fe and Co) Complexes: A Spectroscopic and Density Functional Theoretical Study". Advances in Chemical Engineering and Science. 09 (04): 317-332. doi:10.4236/aces.2019.94023. ISSN 2160-0392. 
  17. ^ Zhang, Xingfa; Xiong, Qiang (1 Ocak 2016). "An Alternative Estimation for Functional Coefficient ARCH-M Model". Theoretical Economics Letters. 06 (04): 647-657. doi:10.4236/tel.2016.64070. ISSN 2162-2078. 
  18. ^ Prasad, Namrata; Gamad, Radheshyam (1 Ocak 2011). "Layout Design of LC VCO with Current Mirror Using 0.18 µm Technology". Wireless Engineering and Technology. 02 (02): 102-106. doi:10.4236/wet.2011.22014. ISSN 2152-2294.