Huang Jinrong

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Huang Jinrong
Doğum14 Aralık 1868(1868-12-14)
Suzhou, Jiangsu, Çin
Ölüm10 Mayıs 1953 (85 yaşında)
Şangay, Çin Halk Cumhuriyeti
MilliyetÇinli
MeslekGangster

Huang Jinrong (Çince: 黃金榮; 10 Mayıs 1868 - 20 Haziran 1953), kötü bir çiçek hastalığı nedeniyle "Pockmarked" lakabıyla tanınan,[1] 1892'den 1925'e kadar Şanghay'daki Fransız İmtiyaz polis gücü için çalışan Çinli bir dedektifti. Bir dedektif olmasına rağmen Yeşil Çete için çalışan ve Du Yuesheng ve Zhang Xiaolin ile birlikte Şangay'ın üç büyük gangsterinden biriydi. Çete'nin kademeli olarak çökmesine rağmen Huang, 1953'te hastalıktan ölene kadar Şangay'da kaldı.

Erken dönem[değiştir | kaynağı değiştir]

Huang, Suzhou'da doğdu ama 5 yaşında babasının bir çayevi açtığı Şangay'a taşındı. Şehir Tanrısı Tapınağı yakınlarındaki bir resim çerçeveleme dükkanında çırak olarak çalıştı. Daha sonra babasının çay evinde çalıştı ve burada suç patronlarıyla bağlantı kurdu. Huang, babasının polis teşkilatıyla olan bağlantıları nedeniyle, 1892'de 24 yaşında Fransız İmtiyaz Bölgesi'ne kolayca girdi.[2]

Kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

Huang, kariyerine 1892'de bir dedektif olarak Fransız İmtiyazı Bölgesi'ne başladı. Hızla önde gelen dedektiflerden biri olarak öne çıktı çünkü birçok vakayı babasının çayevinde kurduğu temasların yardımıyla çözebildi. Huang, Fransız müdürü ile tartıştıktan sonra dedektiflik yetenekleri nedeniyle Fransız polis gücüne geri getirilinceye kadar kısa bir süre emekli edildi. Uyuşturucu kaçakçılığını organize ettikçe, kumar oynadıkça ve suçlulara "iyilikler" yaptıkça suç konusunda etkisi arttı. Huang, her gün, bir suçlunun polise teslim edilmesi gerekip gerekmediğini belirlemek için mahkemeye gitti. Afyon ticaretini kısmen yöneten Lin Guisheng ile 1900'de evlendi. Huang'ın polis gücünde böylesine önemli bir konuma sahip olması ve Yeşil Çete'nin bu bölgedeki faaliyetlerinin çoğunu organize etmesi nedeniyle Fransız İmtiyaz Bölgesi'nde suç oranı arttı.

Huang, Shanghai Savaş Lordu'nun oğlunu alenen dövdükten sonra 1924'te polis gücünden ihraç edildi. Shanghai Garnizonu tarafından tutuklandı ve ancak Du Yuesheng ve Zhang Xiaolin görüştükten ve serbest bırakılması için ödeme yaptıktan sonra serbest bırakıldı.

Huang Jinrong, Yeşil Çete'yi kontrol ederek hayatının geri kalanında Şangay'da kaldı. Du ile birlikte, 1927'de Şangay'daki Komünist hareketi bastırmak için Çan Kay-şek'in yanında çalıştı.[3]

Huang 1953'te 85 yaşında hastalıktan öldü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Lintner, Bertil. Burma in Revolt: Opium and Insurgency Since 1948. Silkworm Books. 1999. p.309
  2. ^ Martin, Brian. "The Shanghai Greengang". University of California Press. 1996. p.66
  3. ^ Young, Ronald. "Chiang Kai-shek Purges Communists". St James Press. 2004. p. 141-145