Hizmetçi servisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hizmetçi servisi, temizlik servisi, apartman temizliği ve temizlik hizmeti, bireylere, işletmelere ve derneklerin yanı sıra konut tesislerine özel bir hizmet sağlayan, uzmanlaşmış bir dış hizmeti daha modern bir şekilde tanımlayan terimlerdir.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Hizmetçilik, genellikle bir hizmetçi tarafından gerçekleştirilen, tarihsel olarak yaygın olduğu düşünülen hizmetlerden farklı olabilir ve bu hizmetler hem erkek hem de kadın bireyler tarafından sağlanabilir.[1]

İş Geliştirme İdaresi posterinde bir hizmetçinin stilize çizimi

Bir zamanlar varlıklı evlerde ve kârlı işyerlerinde ayrıntılı bir hiyerarşinin parçası olan hizmetçi, bugün orta ve hatta üst gelirli ailelerin ev içi hizmetçi olarak karşılayabildiği tek ev işçisi olabilir. Hizmetçiler yemek pişirme, ütü yapma, çamaşır yıkama, temizlik, market alışverişi yapma, ailenin köpeğini gezdirme ve evdeki çocuklarla ilgilenme gibi tipik ev işlerini yerine getirir.

Sosyo-ekonomik faktörler[değiştir | kaynağı değiştir]

Batı’da, nispeten az sayıda hane, yatılı ev içi yardım çalışanlarının parasını karşılayabiliyor; yatılı personel yerine, günlük temizlikçi olarak hizmetçi servisi kullanılıyor. Gelişmekte olan ülkelerde, farklı sosyo-ekonomik sınıflar arasında bulunan gelir ve sosyal statü farklılıklarının, daha az eğitimli, daha az fırsata sahip kadınların ev işleri için bir işgücü kaynağı sağladığına inanılmaktadır.

Belirli bir küresel konumla sınırlı olmayan sosyo-ekonomik fırsatlar, temizlik hizmetlerinin bir hizmet olarak iş kaynağı olarak 'temizlik' gerçekleştirmesine olanak tanıyabilir.

Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve Kanada'da binlerce ev temizliği işletmesi bulunmaktadır. Tarihsel ve geleneksel olarak temizlik bir kadının rolü olarak görülüyordu, ancak giderek daha fazla kadın işgücüne katıldıkça, çocuklu aileler üzerindeki zaman baskısı da arttı, dolayısıyla temizlik için bir hizmet ödemek, bunu karşılayabilen kişiler için mantıklıdır. Ayrıca birçok modern ev sahibi, en güvenli ve en etkili temizlik ürünlerini kullanma konusunda gerekli bilgiye sahip değildir.

Sağlanan hizmetler[değiştir | kaynağı değiştir]

Hizmetçi servisleri; yemek pişirme, ütüleme, çamaşır yıkama, temizlik, kıyafetleri katlama, market alışverişi yapma, ailenin köpeğini gezdirme ve çocuklara bakma gibi tipik ev işlerini kendileri yerine getirirler. Bazı işletmeler saatlik, günlük, haftalık, iki haftada bir ve aylık çalışma gibi seçenekler de sunmaktadır.

Gayrimenkulde, yatırımcılar ve ev sahipleri, kiracılar tahliye edildikten ve tüm eşyalar kaldırıldıktan sonra mülkün iç kısmının temel temizliğine başlayabilirler. Bankaların haciz nedeniyle el koyduğu mülkler için bu, gayrimenkul sahibi olunan (REO) aşamasında yapılır ve temizlenme olarak adlandırılır.

Kullanım nedenleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Hizmetçilik servisinden yararlanma, coğrafi konum, sosyal konum, kişisel zaman eksikliği, deneyim eksikliği dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere bir dizi kişisel faktör nedeniyle düşünülebilir. Bireylerin ev işlerinde, özellikle de temizlik konusunda yardım almayı düşünmelerinin birçok nedeni vardır. Örneğin, temizlik yapmak yerine aileleriyle vakit geçirmek onlar için daha kolay olabilir.[2]

Hizmetçileri görevlere taşımak için kullanılan bir hizmetçi servisi "hizmetçi arabası", Ypsilanti İlçesi, Michigan

Hizmetçi servisleri, yarı zamanlı bir hizmetçiyi işe almaktan daha pahalı olabilir, ancak bir takım avantajlar sunar. Genellikle servis sadece temizliği yapacak birini değil aynı zamanda gerekli tüm temizlik malzemelerini de sağlar. Ayrıca, iyi niyetli bir işveren olarak hizmet, Sosyal Güvenlik ve diğer gelir vergilerinin stopajından sorumludur. Üçüncüsü, hizmet sigortalıdır ve çoğunlukla teminat altındadır, böylece bir şeyin çalınması veya kaybolması durumunda sorumlu tutulabilir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "ILO urges better pay and conditions for 53 million domestic workers". The Guardian. 29 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2023. 
  2. ^ "Cleaning up: the truth about living with nannies and cleaners". The Guardian. 1 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2023.