Hint-Yunan sanatı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hint-Yunan sanatı, MÖ 200 yıllarından itibaren Baktriya ve Hindistan yarımadası'nı kontrol eden Hint-Yunanların sanatıdır MÖ 200-145 arasında Baktriya'nın yönetimini ellerinde tuttular ve Hint Yarımadasına seferler düzenlediler.MÖ 145'ten sonra, Hint-Yunan kralları yalnızca eski Hindistan'ın bazı bölgelerinde, özellikle de günümüzün kuzeybatı Pakistan'ına denk gelen Gandhara'da hüküm sürdüler.

Hint-Yunanlar, bir Grek-Baktriya şehri olarak kurulan Ai-Khanum şehrinin kalıntılarından anlaşılacağı üzere, zengin bir Helenistik mirasa ve sanatsal yeterliliğe sahipti.[1] Günümüz Pakistan'ında, Taxila yakınlarında bulunan Sagala ve diğer birkaç Hint-Yunan şehrinde Sirkap, Barikot ve taş paletler gibi Hint-Yunanlara ait sanatsal kalıntılar bulunmuştur.

Shinkot kutusu gibi Hint-Yunanlarla bağlantı bazı Budist nesneler de bilinmektedir. Şimdiye kadar bulunan en önemli Hint-Yunan kalıntıları, sanatsal açıdan antikçağın en parlak örneklerinden sayılan Hint-Yunan krallarına ait sikkelerdir.[2]

Gandhara'nın Greko-Budist sanatının çoğu, MS 1. yüzyılda genellike Antik Hindistanda bulunan göçebe Hint-İskitlere, Hint-Partlara ve çökme sürecinde olan Kuşanlar gibi Hint-Yunanların doğrudan haleflerine dayanır[3] Pek çok Gandharan sanat eseri tam olarak tarihlendirilemez, bu da kesin kronolojiyi yoruma açık bırakır. Hint-Yunanların Hindistanı MÖ 10-20 yıllarında Pencap'ta hüküm sürmüş ll.Strato'ya kadar yönettiklerinin fark edilmesiyle Hint-Yunanlar ve Yunan-Budist sanatı arasındaki ilişki yeniden teyit edilmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Early India: From the Origins to AD 1300 (İngilizce). University of California Press. 2004. ss. 215-216. ISBN 9780520242258. 
  2. ^ "The extraordinary realism of their portraiture.
  3. ^ "Just as the Frank Clovis had no part in the development of Gallo-Roman art, the Indo-Scythian Kanishka had no direct influence on that of Indo-Greek Art; and besides, we have now the certain proofs that during his reign this art was already stereotyped, if not decadent" Hellenism in Ancient India, Banerjee, p147