Hevazin

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hevazin (Arapça: هوازن), Batı Necid'de ve Hicaz'daki Taif çevresinde yerleşik bir Arap kabilesiydi.

Onlar daha büyük Kays kabile grubunun bir parçasını oluşturuyorlardı. Hevazin, Sa'd, Hilal, Cüşem'in yanı sıra güçlü Sakif ve Amir'in alt kabilelerinden oluşuyordu ve bunların her ikisi de genellikle Hevazin'den ayrı sayıldı.

Kabile sık sık bir zamanlar liderleri olan Gatafan'la çatışıyordu ve zaman zaman Hevazin'in alt kabileleri birbirleriyle savaşıyordu. Kabile, Huneyn Muharebesi'nde Muhammed'in güçleri tarafından yenildikleri 630 yılına kadar İslam peygamberi Muhammed ile çok az temas halindeydi. Havazin kabilesi, Muhammed'in 632'deki ölümünün ardından çıkan Ridde savaşları sırasında Medine merkezli ilk Müslüman devletine karşı isyan eden ve savaşan ilk kabilelerden biriydi.

Sözlü gelenek ve şecere araştırmalarına göre, Suudi Arabistan merkezli günümüz Uteybe kabilesi, Hevazin'in torunlarıdır.[1][2][3]

Hevazin'in soyağacı

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Al-Qthami, Hmood Dawi (1985). North of Hejaz. Jeddah: Dar Al Bayan. 
  2. ^ Al Rougi, Hindees. "The Tribe of Otaibah". 14 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2017. 
  3. ^ H. Kindermann-[C.E. Bosworth]. "'Utayba." Encyclopaedia of Islam. Edited by: P. Bearman, Th. Bianquis, C.E. Bosworth, E. van Donzel and W.P. Heinrichs. Brill, 2007.