Her Story (video oyunu)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Her Story
GeliştiriciSam Barlow
YayımcıSam Barlow
MotorUnity
Platform
Çıkış
  • iOS, Windows, OS X
  • 24 Haziran 2015
  • Android
  • 25 Haziran 2016
TürEtkileşimli film
ModTek oyunculu


Her Story, Sam Barlow tarafından yazılan ve yönetilen etkileşimli film türünde bir video oyunudur. 24 Haziran 2015'te Microsoft Windows, Mac OS X ve iOS için ve ertesi yıl Android için yayınlandı. Oyunda, oyuncu, kurgusal polis röportajlarının video kliplerini barındıran bir veri tabanında aramalar yapar ve bu video klipleri bir kayıp vakasını çözmek için kullanır. Polis röportajları, kayıp adamın İngiliz müzisyen Viva Seifert tarafından canlandırılan karısı Hannah Smith'e odaklanıyor.

Oyun, Barlow'un Climax Studios'tan ayrılıp bağımsız oyun geliştiricisi olmasının ardından ilk projesi oldu. Anlatıya bağlı bir oyun geliştirmek isteyen Barlow geliştirilmesi mümkün bir fikirde karar kılana kadar oyun üzerinde çalışmaktan kaçındı. Barlow sonunda polis sorgusu etrafında geçen ve içerisinde canlı aksiyon görüntülerinin dahil edildiği bir oyun yapmaya karar verdi. Gerçek polis sorgularını izleyerek oyun için araştırma yaptı. Araştırmalarının sonucunda, şüphelilerin verdikleri cevaplarda benzerlikler ve ortak konular olduğunu keşfetti ve oyundaki soruşturmaya belirsizlikler dahil etmeye karar verdi.

Her Story piyasaya sürüldüğünde birçok yorumcu tarafından övgüyle karşılandı ve özellikle anlatıma, karakter performansına ve alışılmamış oyun mekaniğine yönelik övgüler aldı. Oyun 100.000'den fazla kopya sattı ve çeşitli oyun basınlarında Yılın Oyunu ödülü de dahil olmak üzere birçok ödüle aday gösterildi. Ağustos 2019'da Telling Lies adlı manevi bir devam oyunu yayınlandı.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Her Story, 1994 yılında kaydedilmiş yedi kurgusal polis sorgusuna odaklanan etkileşimli film türünde bir oyundur. Oyun başladığında, oyuncuya birkaç dosya ve program içeren eski bir masaüstü sunulur. Dosyalar arasında oyunun mekaniğini açıklayan eğitici metin dosyaları bulunmaktadır. Masaüstünde otomatik olarak açılan programlardan biri, oyuncunun veri tabanındaki 271 adet video klip içerisinden arama yapmasına olanak sağlayan "L.O.G.I.C." veri tabanıdır. Video klipler, İngiliz bir kadın olan Hannah Smith ile yapılan polis sorgularıdır. Sorguların tamamının izlenmesi mümkün olmazken bu durum oyuncuyu sorgu görüntülerini kısa kesitler halinde izlemeye zorlamaktadır. Sorgularda Hannah, bilinmeyen soruları ekranda gözükmeyen bir dedektife yanıtlıyor ve oyuncudan yanıtların içeriklerinin deşifre edilmesi isteniyor. Hannah'nın cevapları yazıya çevrilmiş ve altyazıdan erişilebilir durumdadır ve oyuncu, dökümlerdeki kelimeleri veri tabanında arayarak klipleri bulur ve bilgileri bir araya getirerek vakayı çözmeye çalışır. Oynatıcı klipleri seçerken, daha sonra aranabilir terimler olarak kullanılmak üzere etiketler girebilir. Masaüstündeki dosyalardan biri, oyuncunun görüntülenen kliplerin sayısını gözden geçirmesini sağlayan bir veri tabanı denetleyicisidir; bir klip görüntülendiğinde, veri tabanı denetleyicisindeki kırmızı kutu yeşile döner. Masaüstünde ayrıca strateji masa oyunu Reversi'den ilham alan Mirror Game adlı bir mini oyun da bulunuyor.

İçerisinde "L.O.G.I.C." veri tabanının da bulunduğu birçok dosya ve dokümanın açık olduğu eski bir masaüstü. "Upset" etiketi ile etiketlenmiş bir video kesitinin önizlemesi de bunların arasında yer almakta.
Polis sorgu odasında oturan kahverengi saçlı ve beyaz gömlek giyen 37 yaşında bir kadının olduğu eski bir video kaydı. Kadın ellerini tutmakta ve kameranın sağına bakmakta. "Please" yazan bir altyazı mevcut. Ekranın üst bölümünde bir kaydırma çubuğu bulunmakta.
Birçok dosyanın ve dokümanın açık olduğu eski bir masaüstü. "Nervous?" etiketi ile etiketlenmiş bir video kesitinin önizlemesi de bunların arasında yer almakta.
"Her Story" video oyununda, oyuncu kayıp vakasını çözebilmek için kurgulanmış polis sorgusu kayıtlarından kesitleri sıralar.

Hikaye[değiştir | kaynağı değiştir]

Sorgu kasetleri, kocası kaybolan ve daha sonra öldürülmüş olarak bulunan Hannah Smith (Viva Seifert) ismi ile kendini tanıtan bir kadını içeriyor. Hannah, kocası Simon ile ilişkisinin zor bir ilişki olduğunu kabul etmektedir, ancak yaşadıkları bir tartışmadan sonra Glasgow'a gitmesi onu şüpheliler listesinden silmektedir. Sorgulamanın daha fazla parçası keşfedildikçe, Hannah'ın aslında iki kadın olduğu ortaya çıkmaktadır: Hannah ve Eve, doğumda ebe Florence tarafından ayrılan tek yumurta ikizleri. Florence, umutsuzca çocuk sahibi olmak isteyen, ancak yeniden evlenmeyi uygun görmeyen bir savaş gazisinin dul eşiydi. Bu sebeple ikizlerden birini ölü olarak gösterip kendi kızı olarak sahiplendi. Florence, Eve'i kasıtlı olarak mümkün olduğu kadar içeride tutar, fakat Eve bu durumdan hiç hoşnut değildir. İkizler yıllar sonrasına kadar birbirlerinin varlığından habersizdiler. Haberdar olduklarında ise tek bir kişi gibi davranmaya karar verdiler, ortak bir günlük tutmaya başladılar ve "Hannah" olarak hareket etmelerini sağlayabilmek adına bir kural listesi oluşturdular. Eve bağımsız olarak hareket etmek istediğinde sarı bir peruk takardı.[1]

Hannah camcıda birlikte çalışırken tanıştığı Simon ile çıkmaya başlar. Eve ile aralarındaki kurallara rağmen Hannah, Simon'la ilişkiye girer ve hamile kalır. Bu durumdan hoşnut olmamasına rağmen Eve'de zorunlu olarak hamile kalmaya çalışır fakat başarılı olamaz. Hannah sekizinci ayda düşük yapar ve bu durum Eve'i çok rahatlatır. Yıllar sonra Simon, bir barda Eve ile tanışır. İkisi bir ilişkiye başlar ve Eve hamile kalır; bu sırada Hannah kısır kalmıştır. Doğum günlerinde Simon, Hannah'ya el yapımı bir ayna verir, ancak bir tartışma yaşarlar ve Hannah, hamile bir kız kardeşi olduğunu ortaya çıkarır; Simon bebeğin babasının kendisi olduğunu anlar. Ertesi gün, Hannah bu konuda Eve ile tartışır ve Eve Glasgow'a kaçar. Eve'in peruğunu takan Hannah, Simon'la yüzleşir. Onun Hannah olduğundan habersiz olan Simon, Hannah yerine Eve ile birlikte olmak istediğini belirterek ona başka bir ayna hediye eder. Hannah öfkelenir, aynayı paramparça eder ve Simon'ın boğazını parçalardan birini kullanarak "kazara" keser ve onu öldürür. Eve döndüğünde, ikisi Simon'ın cesedini saklamayı ve Eve'in Glasgow gezisini bir tanıklık olarak kullanmayı kabul eder.[1] Sorgunun sonunda Eve, Hannah'nın "gittiğini" söyler, bir avukatla konuşmak ister ve gizemli bir şekilde "... birbirimize anlattığımız tüm bu hikayeler... sadece bundan... hikayelerden ibaret." der. Eve'in tek yumurta ikizi olma hikâyesinin doğru olup olmadığı, polisin kafasını karıştırmak için kasıtlı bir uydurma mı yoksa bir kişilik bölünmesi vakası mı olduğu tam olarak belli değildir.[2][3]

Oyuncu hikâyeyi yeterince keşfettikçe, işlerinin bitip bitmediğini soran bir sohbet penceresi belirir. Olumlu yanıt alınca oyuncunun Eve'in kızı Sarah olduğu ortaya çıkmaktadır. Bilgisayar, Sarah'ya annesinin yaptıklarını anlayıp anlamadığını sorar ve onunla dışarıda buluşmasını ister.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Her Story explained – the complete story walkthrough (Spoilers!)". Pocket Gamer. Steel Media. 25 Haziran 2015. 14 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2016. 
  2. ^ "In Conversation: RPS Discusses Her Story". Rock, Paper, Shotgun. 25 Haziran 2015. 29 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2017. 
  3. ^ "Her Story: The unreliable narrator". Thunderbolt. 29 Eylül 2015. 29 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2017.