Helsinki Borsası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Nasdaq Helsinki
Helsinki Stock Exchange
Helsinki Borsası
Helsingin Pörssi
Helsingforsbörsen
Tür Borsa
Yer Helsinki, Finlandiya
Kuruluş7 Ekim 1912
SahibiNasdaq, Inc.
Para birimiEUR  Avrupa Birliği
İşlemdeki şirket141
EndekslerOMX Helsinki 25
Websitesinasdaqomxnordic.com

Helsinki Borsası (Fince: Helsingin Pörssi, İsveççe: Helsingforsbörsen), Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de bulunan menkul kıymetler borsasıdır. 3 Eylül 2003'ten beri, Nasdaq Nordic'in (önceden OMX olarak anılan) bir parçası olmuştur. OMX birleşmesinden sonra, OMX Helsinki (OMXH) olarak adlandırıldı, daha sonra NASDAQ'ın Şubat 2008'de OMX'i satın almasının ardından NASDAQ OMX Helsinki oldu ve şu anda da Nasdaq Helsinki olarak bilinir hale geldi.[1]

Geçmişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Helsinki Borsası ticaretinin ilk gününün rekoru, 7 Ekim 1912. Görsel 2013'te Rahamuseo'da (Finlandiya Bankası Müzesi) çekilmiştir.

Helsinki Menkul Kıymetler Borsası ilk işlemini 7 Ekim 1912'de gördü. O günden sonra 1984 yılında çoğunlukla bankalar, tüccarlar, diğer şirketler ve dernekler tarafından kurulan bir kooperatife dönüşene kadar bir "serbest biçimli" finansal birliktelik olarak kaldı.

Helsinki Borsası eski elektromekanik ticaret terminali, görsel 2013'te Rahamuseo'da (Finlandiya Bankası Müzesi) çekilmiştir.

1 Nisan 1990'da ticaret yeni bir sayısal (dijital) sisteme taşındı: HETI (Helsinki Borsa Otomatik Ticaret ve Bilgi Sistemi ve Fincede "hemen" anlamında kaba bir geribildirimli kısaltma olarak), 1935'te geri getirilen elektromekanik ticaret yönetim kurulunun yerini aldı. HETI, uzak tüccarların ticaret odasındaki işlemlerle eşit koşullarda işlem yapabilmelerini sağladı.

Kooperatif yapısı, 1995 sonbaharında sınırlı bir sorumluluk şirketi (Helsingin Arvopaperipörssi) olarak değiştirildi ve 1997 yılı başında birkaç takas ve stok mevduat şirketi ve derneği ile birleştirildi. 1997 ve 1998 yılları arasında Borsa hem Finlandiya türev borsalarını satın almış hem de HEX haline getirmek için birleşmiştir. Kasım 1998'de HEX, Arvopaperikeskus ile birleşerek Helsinki Exchanges Group Plc'yi oluşturdu ve ardından 2001 ilkbaharında HEX Plc olarak adını değiştirdi. 2001 ve 2002'de HEX, Tallinn Borsası ve Riga Menkul Kıymetler Borsası'nın çoğunluk hissesini satın aldı. 3 Eylül 2003 tarihinde Hex Plc, Stockholm Menkul Kıymetler Borsası'nın sahibi olan OM AB ile birleşerek OM HEX oldu. Bir yıl sonra şirket OMX olarak yeniden adlandırıldı.

OMX Helsinki 25 (OMXH25), Helsinki Borsası'nın bir endeksidir. Bu, en çok işlem gören 25 adet hisse senedi sınıfından oluşan bir piyasa değeri ağırlıklı endekstir. OMXH25, eski adı HEX25 olarak da bilinir. Mart 2006'dan itibaren, her ikisi de OMXH25 endeksi içindeki endeks fonları olan borsada işlem gören iki fon bulunmaktadır.

Nisan 2006'da, Borsa, ticaretin 25 Eylül 2006 tarihinden itibaren tek bir pakette yapılacağını açıkladı. Daha önce yapılan işlemler, listelenen şirketten şirkete değişen yuvarlak lot büyüklüklerinde/boyutlarında yapıldı.

Saatler[değiştir | kaynağı değiştir]

Normal ticaret seansları, Borsa tarafından önceden ilân edilen cumartesi, pazar ve tatil günleri haricinde haftanın her günü saat 10:00 ile 18:30 arasındadır.[2]

Ticaret kuralları[değiştir | kaynağı değiştir]

Helsinki Borsası'nın bir özelliği, limit siparişlerin geçmesine izin verilmemesidir. Etkili bir piyasa emri için emrin faturalandırılmayan kısmı, icra fiyatına kaldığında bir sınır emri haline gelir.[3]

Şu anda borsada işlem gören hisse senetleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Parantez içindekiler teklif simgesidir.

A – N
O – Å

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bakie, John (30 Ekim 2014). "Nasdaq drops OMX name from branding". Londra: The Trade. 20 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2015. 
  2. ^ Market Hours, OMX Nordic Exchange - Helsinki via Wikinvest
  3. ^ Hedvall, Hiemeyer, Rosenqvist (1997)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]