Helin Bölek

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Helin Bölek
Helin Bölek'in ölüm orucundayken çekilen fotoğrafı
Genel bilgiler
DoğumHelin Bölek
5 Haziran 1991(1991-06-05)
Diyarbakır, Türkiye
Ölüm3 Nisan 2020 (28 yaşında)
İstanbul, Türkiye
MesleklerMüzisyen, Aktivist
Etkin yıllar2008-2020
Müzik şirketiKalan Müzik
İlişkili hareketlerGrup Yorum
Resmî sitehttp://www.grupyorum.net

Helin Bölek (5 Haziran 1991; Diyarbakır - 3 Nisan 2020; İstanbul), Grup Yorum üyesi ve solisti. Tutuklanan müzisyen arkadaşlarının serbest bırakılması ve Grup Yorum'un yasaklanan şarkılarını yeniden söylemek için girdiği ölüm orucunun 288. gününde öldü.[1]

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Aslen Diyarbakırlı Kürt bir ailenin kızı olan Bölek gençlik yıllarında sanat çalışmalarında bulundu. Grup Yorum içerisinde solist olarak görev aldı. 2016 Kasım ayında İstanbul'da, İdil Kültür Merkezi'ne düzenlenen bir polis operasyonu sırasında grubun yedi üyesiyle birlikte "polise mukavemet, hakaret ve terör örgütü üyesi olma" suçlamalarıyla önce gözaltına alındı ve ardından tutuklandı. Bölek'in yanı sıra Bahar Kurt, Barış Yüksel, İbrahim Gökçek ve Ali Aracı cezaevinden yaptıkları bir açıklama ile yaşadıkları baskılar, uygulanan konser yasakları, kültür merkezine yapılan baskınların son bulması için 17 Mayıs 2019 tarihinde 'süresiz ve dönüşümsüz' açlık grevine başladıklarını duyurdular. 11 Mart 2020 günü ölüm orucunun 268. günündeki İbrahim Gökçek ile 265. günündeki Helin Bölek, İstanbul'daki Küçük Armutlu'da bulundukları evden sabaha karşı düzenlenen polis baskını sonrasında çıkarılarak Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesine götürüldü. Avukatı Didem Ünsal'ın yaptığı açıklamada, iki Grup Yorum üyesinin ambulansla hastaneye götürüldüğünü ve acil servisinden girişlerinin yapıldığını, burada müdahaleyi ve tedaviyi kabul etmedikleri yönünde beyanları olduğunu belirtti.

Bölek'in talepleri arasında Grup Yorum'un çalışmalarını yürüttüğü İdil Kültür Merkezine polis baskınlarının son bulması, grup üyelerinin, İçişleri Bakanlığının arananlar listelerinden çıkarılması, 3 yıldır tüm konserleri yasaklanan Grup Yorum üzerindeki konser yasakları kaldırılması, grup üyeleri haklarında açılan davaların düşürülmesi ve tutuklu Grup Yorum üyelerinin serbest bırakılması vardı.[2]

Bölek 3 Nisan 2020 tarihinde ölüm orucunun 288. gününde öldü.[kaynak belirtilmeli]

Ölümü sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölek'in Sarıyer Armutlu Mahallesi'nde bulunan cenazesi Okmeydanı'ndaki cemevine getirilmek üzere cenaze aracıyla yola çıkarıldı. Ancak buna izin vermeyen polis tazyikli su ve gazla müdahale etti. Cenaze aracının önü Nurtepe Kavşağı'nda polisler tarafından kesildi. Silahtarağa Caddesi üzerinde durdurulan cenaze aracının şoförü ile Bölek'in ailesini taşıyan servis aracının şoförü gözaltına alındı. Polisler, cenazenin cemevine götürülmeden doğrudan Feriköy Mezarlığı'na götürülüp defnedilmesini istedi. Aile ve avukatları ise cenazelerini gömülmeden önce vasiyeti doğrultusunda Okmeydanı Cemevi'ne götürmek istedi. Cemevi önünde toplanan kitlenin buradaki bekleyişi devam ederken, Bölek'in cenazesi polis zoru ile Feriköy Mezarlığı'na doğru yola çıkarıldı. Mezarlığa kimsenin girişine izin verilmedi, sadece avukatlar ile Bölek ve birlikte ölüm orucuna giren İbrahim Gökçek'in ailesinin mezarlığa girmesine izin verildi ve tören düzenlenmeden defnedildi.[3][4]

Tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Halkların Demokratik Partisi Helin Bölek'in üç gün boyunca anılması için tüm il ve ilçe örgütlerine genelge gönderdi.[5]
  • Mahsun Kırmızıgül, "Bir müzisyenin açlık grevinde ölmesi çok acı, çok üzgünüm" ifadelerini kullandı.[6]
  • Suavi yaptığı açıklamada "Grup Yorum üyesi, müzisyen Helin’in cenaze törenine engel olmayın. Bırakın insanlar son vedalarını özgürce yapabilsinler.Ayrıca; Yine Grup Yorum üyesi, ölüm orucu sınırındaki müzisyen İbrahim Gökçek henüz hayatta, gelin onu yaşatalım hep beraber. Bu mümkün. Yasaklar kalksın!" ifadelerinde bulundu.[7]
  • Barış Atay, "Yoldaşa veda... Helin’i kurtarabilirdik, İbrahim’i hala kurtarabiliriz. Duyun bu sesi artık... Tek istedikleri türkülerini yeniden halkla buluşturabilmek... Hoşçakal HelinBölek Unutmayacağız!" mesajını paylaştı.
  • Devrimci 78'liler Federasyonu yaptığı açıklamada "Sanat bir halkın kültürel hafızasıdır. Bir türkünün ömrü, unutmayalım ki, bütün politikacılardan, bütün iktidarlardan daha uzundur. Grup Yorum’un gencecik Helin’i söyleyeceği türküleri bizlere emanet bırakarak bu dünyadan göçtü. Onun ölümüne sessiz kalanlar, aslında kültürel terör suçlusudurlar. Yetkili herkese sesleniyoruz ki, Helin’in ölümü bir uyarı olmamışsa ölüm sınırındaki İbrahim Gökçek size bir uyarı olmalıdır ve mutlaka Grup Yorum üzerindeki baskılar son bulmalıdır. Unutmayalım, ‘Ölüm diriltir bazen geride kalanları.” ifadelerini kullandı.[5]
  • Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bölek'in ölümü ile ilgili "Helin Bölek'i ölüme yatırdılar, öldürdüler, gittiler ziyaret ettiler. Onun ölüm orucunun kutsal bir şey olduğunu söylediler. Ondan sonra da döndüler etrafında dans ettiler. Yamyamlarda var bu yöntem, başka kimsede yok. Bu bizim kültürümüzde, anlayışımızda var mı? Bu bir terör örgütü. Helin Bölek ve İbrahim Gökçek'i aldık hastaneye götürdük, doktorları tehdit ettiler. Hadi bize yaptıkları tehditlerin bir anlamı yok ama bir taraftan hakimleri ve savcılar tehdit ettiler. Bunlara siyasi mekanizma ve Türk Tabipleri Birliği destek oldu" değerlendirmesini yaptı.[8] Barış Atay bu açıklamaya yönelik Malta Bildirgesi'ni referans göstererek "Hastaneye zorla müdahale için yatırdığınızda, çıkmalarını sağlayan referans Malta Bildirgesi. Helin’i öldüren, İbrahim’i ölüme gönderen ise senin koyduğun konser yasağı." açıklamasında bulundu.[9]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Member of Turkish band dies on 288th day of hunger strike" (İngilizce). CTV. 5 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2020. 
  2. ^ "Helin Bölek: 288 gündür ölüm orucunda olan Grup Yorum üyesi hayatını kaybetti". BBC. 3 Nisan 2020. 3 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2020. 
  3. ^ "Helin Bölek'in cenazesinin yıkanmasına izin verilmedi". Gazete Duvar. 4 Nisan 2020. 5 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2020. 
  4. ^ "Polisin Cenaze Törenini Engellediği Grup Yorum Üyesi Helin Bölek Türkülerle Toprağa Verildi". Bianet. 4 Nisan 2020. 7 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2020. 
  5. ^ a b "HDP'den Helin Bölek için anma çağrısı". Yeni Yaşam gazetesi. 3 Nisan 2020. 3 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2020. 
  6. ^ "Mahsun Kırmızıgül'den Helin Bölek paylaşımı". Tele1. 4 Nisan 2020. 3 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2020. 
  7. ^ @Suavi_Suavi (4 Nisan 2020). "Grup Yorum üyesi, müzisyen Helin'in cenaze törenine engel olmayın. Bırakın insanlar son vedalarını özgürce yapabilsinler. Ayrıca; Yine Grup Yorum üyesi, ölüm orucu sınırındaki müzisyen İbrahim Gökçek henüz hayatta, gelin onu yaşatalım hep beraber. Bu mümkün. Yasaklar kalksın!" (Tweet) – Twitter vasıtasıyla. 
  8. ^ "İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan ölüm orucunda ölen Grup Yorum üyesi Helin Bölek'le ilgili açıklama". Mynet. 7 Nisan 2020. 9 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2020. 
  9. ^ @Barisatay (6 Nisan 2020). "Yok öyle değil. Siz, hastaneye zorla müdahale için yatırdığınızda, çıkmalarını sağlayan referans Malta Bildirgesi. Helin'i öldüren, İbrahim'i ölüme gönderen ise senin koyduğun konser yasağı. Bir genç kadının ölümündeki sorumluluğunu, etrafa terörö diyerek unutturamayacaksın!" (Tweet) – Twitter vasıtasıyla.