Helen McElhone

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Helen McElhone
Member of Parliament
for Glasgow Queen's Park
Görev süresi
3 Aralık 1982 - 13 Mayıs 1983
Yerine geldiği Frank McElhone
Yerine gelen Constituency Abolished
Kişisel bilgiler
Doğum 10 Nisan 1933
Glasgow, İskoçya, Büyük Britanya
Ölüm 5 Haziran 2013 (80 yaşında)
Milliyeti British
Partisi Labour
Evlilik(ler) Frank McElhone
İlişkiler Johnny McElhone (son)
Çocuk(lar) 2 erkek; 2 kız
Yaşadığı yer Glasgow, İskoçya, Büyük Britanya

Helen Margaret McElhone (evlenmeden önceki soyadı) Brown ; 10 Nisan 1933 - 5 Haziran 2013) [1] İskoç siyasetçiydi. 1969'dan beri Glasgow'u temsil eden Parlamento Üyesi (MP) olarak görev yaptığı süre boyunca kocası Frank McElhone ile birlikte çalıştı. Kocasının ani ölümünün ardından, halefi olarak McElhone seçildi; ancak altı ay içerisinde Glasgow Queen's Park Seçim Bölgesi sınır değişiklikleri sebebiyle yürürlükten kaldırıldı ve yeni bir koltuk seçiminde komşu bir milletvekili karşısında kaybetti. Parlamentodan ayrıldıktan sonra siyasi faaliyetlerine devam etti.

Evlilik hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

McElhone, Helen Margaret Brown ismiyle Glasgow'da doğdu. Kasım 1958'de Frank McElhone ile evlendi ve iki oğlu ve iki kızı oldu.[2] Her iki oğlu da Altered Images grubuna dahil olup, Gerard grubun menajerliğini yapıyor, Johnny ise bas gitar çalıyordu. Kocası tarafından Gorbals'taki Thistle Caddesi'nde yürütülen manav işine sekiz yıl boyunca "aktif bir ilgi gösterdi".[3] Eşi 1969'daki bir ara-seçimde Glasgow Gorbals'ı temsil etmek üzere Parlamento'ya seçildiğinde, kendisi manav dükkanının yönetimini devraldı.[4] Dükkan, Dağıtım ve Müttefik İşçiler Sendikası'na üyelerinden biri oldu.[2]

Frank McElhone'un Parlamento'da bulunduğu süre boyunca Helen McElhone, Seçim Bölgesi İşçi Partisi içinde aktif bir çalışandı ve bazıları tarafından kocasının kariyerinin arkasındaki itici güç olarak görülüyordu.[5] Parlamentoya giderken kocasının adına seçim bölgesi seçmenleriyle görüşmeleri yaptı ve ayrıca Westminster'daki komitelerde yer aldı.[6]

Ara seçim adayı[değiştir | kaynağı değiştir]

Frank McElhone, 22 Eylül 1982'de, katıldığı Ulusal Sağlık Hizmeti çalışanlarını destekleyen bir 'Eylem Günü' yürüyüşü ve gösterisinden bir gün sonra Glasgow'da gün öldü;[7][8] ölümü, bir ara seçim yapılması gerektiği anlamına geliyordu. Karısı başlangıçta olası bir aday olarak görülmedi, ancak yerel parti meslektaşlarının, onu seçim yarışı için adının öne sürmesi konusunda ikna ettikleri söylendi.[5] Yerel bir meclis üyesi olan ve daha önce Frank McElhone'un seçim temsilciliğini yapmış olan Jimmy Wray de dahil olmak üzere rakip adaylar vardı, ancak Helen McElhone seçim bölgesi eyalet kollarından aday seçildi[9] ve sonunda 3 Kasım'da 29'a karşı 28 oyla seçimi kazandı. Yerel parti içindeki seçim yarışı çetin geçti.[10]

Ara seçimdeki ana konulardan biri, yerel sakinler derneği tarafından düzenlenen bir tartışmaya çok az katılımcı çekmesine rağmen, seçim bölgesinde bulunan ve uzun süredir rutubetten dolayı kötü durumda olan Hutchesontown E Bölgesi Bloku'nun geleceğiydi.[11] McElhone, bloğun yıkılması ve belediye binalarının uygun şekilde inşa edilmesi çağrısında bulundu.[12] McElhone halka açık bir toplantıda, kendisinin seçilmesi durumunda seçim bölgesine "siyasi ağacın zirvesini hedefleyen bir milletvekili" değil, "kendi halkının çıkarlarını gözetmeye kararlı bir Glasgow ev hanımı" bulacağı vaadinde bulundu.[13] İskoç Ulusal Partisi rakibi Peter Mallan ile kişisel olarak arkadaş canlısı bir iletişimi olmasına rağmen, Peter Mallan'ın seçmenlerinin onun seçilmesinden hoşnutsuz olduğunu ve diğer dul kadınlara kıyasla "şanslı bir konumda" olduğunu iddia etmesiyle, Helen McElhone adına bir protesto başlatıldı.[14] Ara seçimin ardından muhabirler, McElhone'un sempati oyu arayışında olmadığını belirtti.[10]

McElhone, kocasının Parlamento Özel Sekreteri olarak çalıştığı Tony Benn tarafından desteklenmesine rağmen, 'Bennite' etiketini[15] reddetti. Ayrı Roma Katolik okullarını destekledi; kürtaja karşı bir tutum sergilerken, millileştirmeyi ve tek taraflı nükleer silahsızlanmayı destekledi.[4]

Parlamenter Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

2 Aralık 1982 tarihinde Queen's Park seçmenleri sandık başına gitti; McElhone, İskoç Ulusal Partisi'ne karşı 5.694 oy farkla seçimi kazandı. Helen McElhone zaferinin ister istemez hüzünle karıştığını, ancak İşçi Partisi için muzaffer bir gece olduğunu söyledi.[16] Görevi başındaki ilk konuşmasını, kocasının ilk konuşması için aynı konuyu seçtiğine dikkat çekerek, İskoçya'daki konut tartışması üzerine 17 Ocak 1983 tarihinde yaptı . Helen McElhone, Sir Basil Spence'in yapımı için ödül kazandığı ancak rutubet nedeniyle yaşanamaz bir hale gelen Hutchesontown C projesi de dahil olmak üzere seçim bölgesindeki geçmiş dönem konut planlarını eleştirdi.[17] 17 Şubat 1983 tarihindeBaşbakan'ın Soruları televizyon programında, Margaret Thatcher'ı kadınların güvenini suistimal etmekle suçladı ve Haziran ayı genel seçimleri için çağrıda bulundu.[18]

Sınır değişiklikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

McElhone seçilmeden önce, bir sonraki genel seçimde yer alacak olan sınır değişikliklerinin, Glasgow Queen's Park seçim bölgesini yürürlükten kaldıracağı ve çoğunluğunu yeni Glasgow Central seçim bölgesindeki diğer beş seçim bölgesiyle birleştireceği biliniyordu.[19] McElhone, Bob McTaggart (eski Glasgow Merkez seçim bölgesi milletvekili) ve İşçi Partisi kurallarına rağmen seçim yarışında yer alma hakkında ısrarcı olan Jimmy Wray'e karşı kendini müdafaa etme konusunda kararlıydı.[20] Sonuç olarak Wray elendi [21] ve McTaggart, Wray'in destekçilerinin oylarından yararlandığı için yeni gözde kişi olarak kabul edildi.[22] McTaggart kazandı ve McElhone 1983 genel seçimlerine katılmadı.

Sonraki kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

Parlamentodaki kısa görev süresinin ardından McElhone, 1985 Mart ayında bir ara seçimde Bellahouston-Mosspark bölümündeki Strathclyde Bölge Konseyi'ne seçilmek için mücadele etti[23] ve 1.632 oy fark ile ile kazandı.[24] 1987 yılında Maliye Komisyonu başkan yardımcısı oldu ve Hükûmeti meclislere ödenen destek hibesi oranını düşürmekle eleştirdi.[25]

1989 yılı Bölge Meclis Üyesi olarak McElhone, konseyi, Rangers FC'yi ve İskoç Kalkınma Ajansı'nı fon sağlamaya ikna ederek Ibrox Stadyumu'nun karşısındaki boş arazide bir spor ve toplum merkezi geliştirilmesi için ısar etti.[26] Robert McTaggart'ın 1989 Mart ayındaki[27] ölümünden sonra Glasgow Merkez bölge temsilciliği koltuğu için potansiyel İşçi Partisi adayı olarak ismi geçti, ancak kendisi aday olmamaya karar verdi.

McElhone, İskoç İşçi Partisi tarafından belirlenen 1999 İskoç Parlamentosu seçimlerinde İşçi Partisi adayları olmak için yapılan başvuruları inceleyen bir panele katılmak üzere atanan beş 'deneyimli üye'den biriydi. Panelin üyeleri, seçimlere katılmakla ilgilenmeyen kişilerden olmalıydı.[28] Helen McElhone, yaşlıların bağımsız yaşam sürmelerine yardımcı olan gönüllü bir gruptan oluşan Dixon Topluluğu için kampanya yürüten bir 'eylem grubuna' katıldı, topluluk genel merkez binasını onarmanın maliyeti nedeniyle kapanma tehlikesiyle karşı karşıyaydı.[29] Helen McElhone aynı zamanda 2000 yılında Birleşik Krallık Parlementosu alt kanadı olan Avam Kamarası tarafından atanan Railtrack Şirketi[30] nin Edinburgh Waverley Tren İstasyonu'nun çatısının yenilenmesi konusunda karar verecek olan bağımsız bir heyetin üyesiydi.[31]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

En kısa süre görev yapan Birleşik Krallık milletvekillerinin listesi

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Helen McElhone'un zafer konuşmasını içeren Queen's Park ara seçimiyle ilgili ITN haber raporu 14 Mart 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Helen McElhone". The Herald. 8 Haziran 2013. 3 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2023.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ a b "McELHONE, Mrs Helen Margaret" in "Dod's Parliamentary Companion, 1983", Dod's Parliamentary Companion Ltd, 1983, p. 438.
  3. ^ "Family outing 4 Haziran 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.", Glasgow Evening Times, 19 June 1970, p. 4.
  4. ^ a b Jonathan Wills, "Why this is McElhone country", The Times, 29 November 1982, p. 3.
  5. ^ a b "Mrs McElhone could fight Queen's Park 4 Haziran 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.", Glasgow Herald, 14 October 1982, p. 1.
  6. ^ Colm Brogan, "Taking up the fight where Frank McElhone left off 4 Haziran 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.", Glasgow Herald, 5 November 1982, p. 11.
  7. ^ "Death date of Frank McElhone". 4 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2023. 
  8. ^ "Mr Frank McElhone" (obituary), The Times, 24 September 1982, p. 14.
  9. ^ "First victory for Mrs McElhone 17 Mayıs 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.", Glasgow Herald, 19 October 1982, p. 5.
  10. ^ a b "Worthy rivals will not stop MP's widow", The Times, 23 November 1982, p. 2.
  11. ^ "Stay-at-home night for Queen's Park voters 3 Mayıs 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.", Glasgow Herald, 2 December 1982, p. 1.
  12. ^ Carl Gordon, "Candidates attack housing conditions 20 Mayıs 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.", Glasgow Herald, 24 November 1982, p. 3.
  13. ^ "Warm welcome for Tony Benn 6 Mayıs 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.", Glasgow Herald, 18 November 1982, p. 7.
  14. ^ Iain Wilson, Tom Shields, "Row over 'gutter' SNP election battle", Glasgow Herald, 18 November 1982, p. 7.
  15. ^ "Bennite etkisi". 20 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2023. 
  16. ^ Tom Shields, Gordon Petrie, "Nationalists follow Labour home in low poll 27 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.", Glasgow Herald, 3 December 1982, p. 1.
  17. ^ Hansard 25 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., HC 6ser vol 35 cols 129-131.
  18. ^ Hansard 17 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., HC 6ser vol 37 col 464.
  19. ^ "The BBC/ITN Guide to the New Parliamentary Constituencies", Parliamentary Research Services, 1983, pp. 70, 183.
  20. ^ Graham Scott, "Poll Choice Row 16 Mayıs 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.", Evening Times, 28 March 1983, p. 2.
  21. ^ "Straight fight for Central 29 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.", Glasgow Herald, 30 April 1983, p. 3.
  22. ^ Andrew McCallum, "Women to the fore in race for Parliament 18 Mayıs 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.", Glasgow Herald, 11 May 1983, p. 3.
  23. ^ "15 in line-up" 9 Mayıs 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Evening Times, 28 February 1985, p. 18.
  24. ^ "McElhone makes return to politics" 4 Mayıs 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Glasgow Herald, 22 March 1985, p. 5.
  25. ^ James Watson, Rob Robertson, "Cash cut not on, say the Region" 22 Mayıs 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Evening Times, 21 July 1987, p. 4.
  26. ^ Jim Gough, "Hi, Neighbour 13 Mayıs 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.", Evening Times, 27 February 1989, p. 5.
  27. ^ Stuart Trotter, "Vital battle for Labour 14 Mayıs 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.", Glasgow Herald, 24 March 1989, p. 1.
  28. ^ Robbie Dinwoodie, "McKenna chooses Westminster instead of standing for Holyrood", The Herald, 19 January 1998, p. 6.
  29. ^ Jack Irvine, "Why ignore the needy but help the greedy?", Daily Mirror, 19 November 1998, p. 17.
  30. ^ "Railtrack". 27 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2023. 
  31. ^ "Panel chosen for Waverley bid", Edinburgh Evening News, 12 February 2000, p. 8.