Hasır ayakkabı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Lapti

Hasır ayakkabılar, iç kabuktan — ıhlamur veya huş gibi ağaçların kabuğundan alınan liflerden yapılan ayakkabılardır . Ayak şekline getirilmiş bir çeşit dokuma sepettirler. Hasır ayakkabılar, daha önce Fin halklarının, Baltların, Rusların ve Belarusların daha fakir üyeleri tarafından giyilen, Kuzey Avrupa'daki ormanlık alanların eski geleneksel ayakkabılardır . Üretimleri kolaydı, ancak dayanıklı değildi.

Hasır ayakkabılar tarih öncesi çağlardan beri giyilir. Bunları şekillendirmek için ayak şeklindeki ahşap bloklar neolitik kazılarda, örneğin 4900 yaşında bulunmuştur.[1] Lapti de denilen hasır ayakkabılar, yirminci yüzyılın başında Rus kırsalında hala giyilmekteydi. Bugün hasır ayakkabılar hediyelik eşya olarak satılıyor. Bazen de kostümlerinin bir parçası olarak etnografik müzik veya dans grupları tarafından giyiliyor.

Lapti yapan bir köylü lubok'u.

Rusça'da bunlara lapti (лапти, tekil Лапоть, lapot) denir; Bu kelime ucuz ve kısa ömürlü ayakkabılar için aşağılayıcı bir terim olarak kullanılır. Lapotnik (лапотник) formunda, eğitimsiz bir kişi için, bazen iyi ayakkabı alamayacak kadar fakir olan ve hasır ayakkabı giyen bir kişi için de kullanılır. MiG-105 "Spiral" uzay uçağı, burnunun şekli nedeniyle Lapot olarak adlandırıldı.

Bast ayakkabıları, MS 1306'ya kadar Bohemya ve Moravya'da hüküm süren Přemyslid hanedanının temel mitinde önemli bir rol oynadı. Efsanevi atası Přemysl, alçakgönüllü bir köylüydü. Onun hasır ayakkabıları ve hasır çantası Vyšehrad'da emanet olarak tutuldu ve Çek kralları taç giyme törenlerinde giydi. 1420'de Vyšehrad Hussites'e düştüğünde kalıntılar muhtemelen yok edildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Schwäbische Zeitung: Forscher finden Steinzeit-Sandale am Bodensee. 28 Temmuz 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 10 March 2009.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Aynı etimolojik türevi İber kültüründe Espadril benzeri ayakkabılar (imalatlarında kullanılan esparto bitkisel liflerden)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]