Har Berakha

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Har Berakha
הר ברכה

Har Berakha (İbraniceהַר בְּרָכָה), Samarya Dağları'ndaki Gerizim Dağı'nın güney yamaçlarında, deniz seviyesinden 870 metre (2.850 ayak) yükseklikte yer alan bir İsrailli yerleşim birimidir. Filistinli Şehir Nablus'un yanında bulunur. Har Berakha, Tevrat'taki Tesniye Kitabı'nda bahsedilen ve İsrail'in on iki kabilesinin yarısının üzerine çıkıp bereketler okuduğu iki dağdan birinin adıyla anılmaktadır. Yerleşim, bir topluluk yerleşimi olarak düzenlenmiştir ve Samarya Bölge Konseyi'nin yargı yetkisi altındadır. 2021 yılında 3,062 nüfusa sahipti.[1]

Har Berakha, 17 Kasım 1982'de kuruldu. 1987 yılında, yerleşimi kuran ve kuran Ortodoks Yahudi ailelerin bir çekirdeği geldi. Yerleşimin kurulmasının ardından, "Peninei Halakha" adlı Halakha kitap serisinin yazarı olan Rabbi Eliezer Melamed, yerleşimin rabbi olarak atandı.[2]

Yerleşimde, erkekler ve kızlar için ilkokullar, erkekler ve kızlar için dini liseler ve bir "yeşiva" bulunmaktadır.

2011 yılında, yerleşime yakın bağlarda hasat yapmaya yardımcı olmak için büyük bir Evanjelist Hristiyan grubu geldi ve o zamandan beri yerleşimin batı tepesinde yaşamaktadırlar.

Har Berakha'da birkaç yüz müstakil ev inşa edildikten sonra, yerleşim sakinleri, ev fiyatlarını düşürmek ve genç çiftlere köyde ev satın alma imkanı sağlamak amacıyla dört, beş ve altı katlı binalar inşa etmeye başlama kararı aldılar. İnşaat kapsamında, Har Berakha'da erkekler ve kızlar için bir okul ve on bir anaokulu da inşa edildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "ברכה על הר ברכה". www.inn.co.il. 2 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2024. 
  2. ^ "This rabbi hopes to explain Judaism to millions with new website". The Jerusalem Post | JPost.com (İngilizce). 18 Haziran 2023. 11 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2024.