Hapaç

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hapaç
Çerkes Kralı
Çerkes Baş Prensi
Hüküm süresiy. 9-10. yüzyıl
Önce gelenBilinmiyor
Sonra gelenRededey
Doğumy. 9-10. yüzyıl
Çerkesya
Ölümy. 10. yüzyıl
Çerkesya
DiniDoğu Ortodoks Kilisesi

Hapaç (Batı ÇerkesçesiХьэпэкI) 10. yüzyıl Çerkes kralı.[1] Hapaç'ın hayatı veya hükümdarlığının çoğu hakkındaki bilgiler sınırlıdır.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaşamı ve hükmü[değiştir | kaynağı değiştir]

Çerkesya'nın nüfuzlu prenslikleri, aralarından bir Baş Prens (Пщышхо) seçmek için düzenli olarak bir araya gelirlerdi. Yabancı gözlemcilerin gözünde Baş Prens, Çerkeslerin kralı olarak görülüyordu.[2] Bununla birlikte, prenslikler büyük ölçüde özerkti ve unvan çoğunlukla sembolikti. Askerî yeteneği ve zekâsıyla öne çıktığı varsayılan Hapaç Çerkesya Baş Prensi seçilmişti.

Hapaç'ın hayatı ya da saltanatının çoğu hakkında pek bir şey bilinmiyor, sadece atlı ordusu ve müttefik beyliklerle 900'lerde Hazarların bir şehri olan Sarkel'e saldırdığı biliniyor. Hazar ordusu yenildi ve Sarkel beyi hapsedildi.[1]

Sınırlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Hükümdarlığı sırasında krallığın kesin sınırları da tartışmalıdır. Tarihi kaynaklarda, bölge ilk olarak 6. yüzyılda, Bizans tarihçisi Caesarea'lı Procopius'un[3] Zechoi halkının Roma İmparatoru tarafından atanan bir kralı olduğunu, ancak o zamandan beri bağımsız hale geldiklerini kaydetmesiyle ortaya çıkar.[4] Konstantinopolis Patrikhanesi'nin Notitiae Episcopatuum'u, 7. yüzyıldan itibaren Zichia'nın otosefali bir başpiskoposluğundan bahseder ve Tamatarcha veya Kimmer Boğazı ile ilişkilendirilir.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Zenkovsky, Sergei A. Medieval Russia’s Cronicles, 58-59
  2. ^ "Черкесия: черты социо-культурной идентичности". 17 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2013. 
  3. ^ Wars, VIII.4.2
  4. ^ a b Pritsak 1991.