Hansa Haçı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hansa Haçı (Almanca: Hanseatenkreuz) (I. Dünya Savaşı sırasında Alman İmparatorluğu'nun üyeleri olan üç Hansa şehir devleti olan Bremen, Hamburg ve Lübeck'in askeri nişanıydı. Her cumhuriyet kendi haç versiyonunu oluşturdu, ancak tasarım ve ödül kriterleri her biri için benzerdi.

Kuruluş ve kriterleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Hansa Haçı, üç şehrin senatolarının mutabakatı ile ortaklaşa kuruldu ve her senato farklı günlerde ödülü onayladı. Lübeck versiyonu ilk olarak 21 Ağustos 1915'te kuruldu. Bunu 10 Eylül'de Hamburg versiyonu ve 14 Eylül'de Bremen versiyonu izledi Haç, savaşta liyakat ɡösterenler için verildi ve askerî personelin yanı sıra sivillere de verilebiliyordu. Cesaret veya savaş liyakatiyle ödüllendirildiğinde, üç şehrin Prusya Demir Haçı eşdeğeriydi.

Tanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Hansa Haçı, sol göğüste bir kurdela ile takılıyordu Haç, orta madalyonda ilgili şehir devletinin armasını taşıyan kırmızı emaye gümüş bir haç deseniydi Tersi, üç versiyonun tümü için aynıydı ve ortadaki madalyonda "Für Verdienst im Kriege" ("savaşta liyakat için") ibaresi ve "1914" tarihi vardı.

Alıcılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Hansa'nın en büyük şehri olan Hamburg Hansa Haçı'nı yaklaşık 50.000 kişi aldı. Bremen Hansa Haçı yaklaşık 20.000 kez verildi. Lübeck, Hansa şehirlerinin en küçüğüydü ve Hansa Haçı yaklaşık 8-10.000 kez verildi. Lübeck Hansa Haçı rulosu, Almanya, Belçika ve Hollanda'dan uluslararası bir faleristik araştırma ekibi tarafından yazıya dökülmüştür Tam rulonun 2008 sonbaharında/2009 ilkbaharında piyasaya çıkması bekleniyordu.