Hans Landa

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hans Landa

Albay Hans Landa, 2009 yılı yapımı, Quentin Tarantino filmi olan Soysuzlar Çetesi (Inglourious Basterds) adlı filmin ana antagonistidir. Alman-Avusturyalı aktör Christoph Waltz tarafından canlandırılmıştır.[1] Waltz, bu performansından dolayı, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülünü kazandı.

Karakter[değiştir | kaynağı değiştir]

Standartenführer (Albay) Hans Landa, Sicherheitsdienst'e (SD) atanan Avusturyalı bir SS subayıdır. İşgal altındaki Fransa'da saklanan Yahudileri bulma konusundaki esrarengiz yeteneğinden dolayı "Yahudi Avcısı" olarak adlandırılmıştır. Egoist ve hırslı olan Landa, (Reinhard Heydrich ile kendisini karşılaştırarak) lakabını över ve gurur duyar. Onun işi insanları bulmak ve yakalamaktır ve Yahudi olduklarının ona göre hiçbir önemi yoktur.[2] Landa, amansız ve acımasız, son derece zeki, fırsatçı, kibirli, ama aynı zamanda sinsi, ancak gerektiğinde büyüleyici ve kibardır. Ana dili Almancanın yanı sıra aynı zamanda, akıcı bir şekilde İngilizce, Fransızca ve İtalyanca konuşabilmektedir.

Landa, yalnızca saf kişisel ilgiden hareket eden bir fırsatçıdır. Filmin başında, en azından 1934'ten bu yana Avusturya Nazi partisine güç ve servet sahibi olabilmek için üye olmuştur.

Landa, SS'de birkaç sadakat madalyası almasına rağmen, Nazi ideolojisinin gerçek bir mümini değildir; Yahudilere karşı hiçbir kişisel düşmanlığı olmadığını itiraf etmiştir.

Filmin sonunda, Adolf Hitler'e ihanet ederek, Soysuzlar çetesinin Hitler'in ve Nazi Partisi seçkinlerinin bir arada bulunduğu bir sinema salonuna suikast girişiminde bulunmalarına yardım ederek taraf değiştirir. Landa, bu yardımının karşılığında savaş suçlarından kurtulmak, Nantucket Adası'ndaki bir ev, Albay rütbesi ile askeri emekli maaşı, Amerikan Stratejik Hizmetler Ofisi ile çalışan bir ajan, Şeref Madalyası almak ve de tam dokunulmazlık talep etmiştir. Landa'nın, tüm taleplerine karşılanacağına dair söz verilir ve kendisini bir savaş esiri olarak Müttefik askerlerine teslim eder, ancak Landa'nın şoförü teslim sırasında soysuzlar çetesi tarafından hemen öldürülür. Teğmen Aldo Raine tarafından yaptıkları için Landa'nın alnına Bowie bıçağıyla gamalı haç işareti çizilerek cezalandırılır.

Filmde Landa'nın çeşitli yüksek nişan ve Nazi Almanyası'nın madalyalarına sahip olduğu görülmektedir. Landa'nın uzun Nazi Partisi üyeliği, Adolf Hitler'in parti veya özel övgülerini gösteren, özel hizmetlerde bulunduğunu belirten Kan Nişanı, Altın Parti Rozeti ve Onur Madalyası olan üniformasını giydiği görülmektedir. Bölüm 3'te akşam yemeğinde giydiği üniformasında, Altın Kılıç ilaveli Savaş Liyakat Haçı ve Şövalye Haçı madalyasının olduğu görülmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Andrew Siddons (30 Ekim 2009). "Nazis get their comeuppance, in brutal fashion". JooAng Daily. 7 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2014. 
  2. ^ Fleming, Michael (29 Ağustos 2008). "Kruger, Waltz join Tarantino film". Variety. 23 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2014.