Hande Dalkılıç

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hande Dalkılıç
Bursa Bölge Senfoni Orkestrası ile 5 Mart 2020'de AKKM, Bursa'da verilen konser
Genel bilgiler
Doğum22 Mart 1974 (50 yaşında)
Ankara, Türkiye
UyrukTürk
EbeveyniŞaima Dalkılıç (annesi), Yalım Dalkılıç (babası)
AlanıPiyanist
Sanat eğitimiBilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi

Hande Dalkılıç (d. 22 Mart 1974, Ankara), Türk piyano solisti.

Ahmet Adnan Saygun'un Op.76 Piyano Sonatı'nın dünya prömiyerini yapmış ve çeşitli CD kayıtlarında hem Saygun'un hem diğer Türk bestecilerinin bazı yapıtlarının ilk icralarını gerçekleştirmiştir.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

1974 yılında, Ankara’da doğdu.[1][2] Babası diş hekimi Yalım Dalkılıç, annesi ise turizm bölümü öğretim üyesi Dr. Şaima Dalkılıç'tır.[3] Piyano eğitimine sekiz yaşındayken Güherdal Karamanoğlu Çakırsoy'dan ders alarak başladı.[4] 1989'dan itibaren eğitim gördüğü Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’ni Bölüm ve Fakülte birincisi olarak 1996'da, yüksek lisans eğitimini ise aynı kurumda 1999'da tamamladı.[5] Sanatta Yeterlik (Doktora/2003) düzeyine kadar Ersin Onay’ın piyano sınıfında eğitim gördü. Bu süreçte ve sonrasında György Sandor, Sebastian Benda ve Georg Sava gibi önemli piyanist-pedagoglarla çalıştı.

Dalkılıç, yüksek lisans çalışmaları süresince Ahmed Adnan Saygun'un eserlerine ağırlık verdi. Saygun'un birçok piyano eserini repertuvarına aldı ve seslendirdi. Bestecinin 1990 yılındaki ölümünden önce tamamladığı son eseri olan Op.76 Piyano Sonatı’nın ilk seslendirmesini de içeren CD kaydını 2000 yılında hazırladı. Ayrıca, elyazması olan bu eserin nota basımı da Hande Dalkılıç’ın editörlüğünde Peer Music Classical (Hamburg) yayınevi tarafından gerçekleştirildi. Ahmed Adnan Saygun’un 100. doğum yılı olan 2007’de, söz konusu eserin CD kaydı ikinci kez basıldı. Bunun yanı sıra sanatçı, yine Ahmed Adnan Saygun’un Op.34, 1. Piyano Konçertosu’nu, Muammer Sun’un ilk kez bir CD’de seslendirilen piyano solo için dört defterden oluşan ‘Yurt Renkleri’ Albümünü, Cemal Reşit Rey’in Piyano ve Orkestra için ‘Bir İstanbul Türküsü üzerine Çeşitlemeleri’ni, Ulvi Cemal Erkin’in tüm solo piyano eserlerini CD’ye kaydetti. Ardından, Doğu-Batı kültür ve sanatını buluşturmak amacıyla Çetin Işıközlü’nün ilk kez solo piyano için yazdığı ve Hande Dalkılıç’a ithaf ettiği Doğu Anadolu bölgesine ait türkülerden oluşan “Yukarı Fırat Ezgileri” adlı CD yayınlandı. 2019'da romantik donemin temsilcileri Chopin, Liszt ve Gottschalk'ın bazı eserlerini içeren My Favourite Romantics adlı albümü çıkardı.[6]

Hande Dalkılıç, kariyeri boyunca yurt içinde ve yurt dışında solo resitaller ve oda müziği konserleri vermiştir. ABD, Almanya, Avusturya, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti,Estonya, Etiyopya, Fransa, Finlandiya, Güney Afrika, Hollanda, İngiltere, İsrail, İsviçre, İtalya, Kanada, Kenya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Letonya, Malta, Mısır, Norveç, Pakistan, Polonya, Romanya, Tunus, Ukrayna ve Yunanistan Dalkılıç'ın konser verdiği ülkelerdir. Bunların yanında, Camerata Salzburg’un da içlerinde yer aldığı yabancı orkestralar ile Türkiye’deki tüm devlet senfoni orkestraları ve özel orkestralarla konserler gerçekleştirdi. Tüm bu konser programlarında Türk bestecilerinin eserlerinin de yer almasına önem verdi. İdil Biret ve Ayşegül Sarıca gibi sanatçılarla Bach Piyano Konçertoları'nı seslendirerek aynı sahneyi paylaştı.[7]

Katıldığı bazı önemli festivaller arasında 34. Uluslararası Sofya Müzik Festivali, Uluslararası Kartaca Festivali (Tunus 2002), 18., 22. 27. ve 33. Uluslararası Ankara Müzik Festivali, 5. Uluslararası Antalya Piyano Festivali, 9.ve 14. Uluslararası Bellapais Festivali (KKTC), D-Marin Turgutreis 5. Uluslararası Klasik Müzik Festivali, 30.Uluslararası Saraybodns Kış Festivali, Piano Echos 14. Uluslararası Monferrato Piyano Festivali (İtalya), 11. Uluslararası Talin Oda Müziği Festivali, 5. Uluslararası “Marile Serate Musicale” Oda Müziği Festivali (Romanya), 52. Uluslararası Dimitria Festivali (Yunanistan) yer almaktadır.

Mart 2006’da doçent unvanını (yorumculuk) aldı. 2003-2013 yılları arasında Bilkent Üniversitesi Mimar Sinan Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Piyano Ana Sanat Dalı’nda öğretim görevi yapan Dalkılıç, Kasım 2013’te profesörlüğe yükseltilerek Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Piyano Ana Sanat Dalı’na atandı. Aynı zamanda EPTA (European Piano Teachers Association) Türkiye temsilcisidir. Solistlik kariyerini yurt içinde ve yurt dışında yaptığı resital ve konserlerle birlikte radyo ve TV yayınlarıyla sürdürmektedir.

Hande Dalkılıç, dünya serbest dalış rekortmeni Yasemin Dalkılıç'ın ablasıdır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Kardeş dalıyor, ablası çalıyor". Milliyet. 27 Nisan 2003. Erişim tarihi: 10 Mart 2020. 
  2. ^ "Doç. Dr. Hande Dalkılıç (1974-...)". Kim kimdir?. 14 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2020. 
  3. ^ "Rekortmen kızın piyanist ablası". Hürriyet Gazetesi. 4 Mart 2001. Erişim tarihi: 10 Mart 2020. 
  4. ^ "PİYANİST HANDE DALKILIÇ İDİL BİRET, AYŞEGÜL SARICA GİBİ USTALARININ İZİNDE Tahtın yeni adayı". Yeni Asır Gazetesi. 13 Ekim 2004. 27 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2020. 
  5. ^ "Hande Dalkılıç cv" (PDF). 22 Mart 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2020. 
  6. ^ Bursa Devlet Senfoni Orkestrası 5 Mart 2020 Dünya Emekçi Kadınlar Günü Konseri Program Kitapçığı. 
  7. ^ "Hande Dalkılıç'tan Onay Sanat'ta resital". cNN TÜRK. 26 Nisan 2006. 23 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2020.