Yasemin Dalkılıç

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yasemin Dalkılıç
Doğum2 Mayıs 1979 (44 yaşında)
Ankara, Türkiye
MilliyetTürk
EğitimOrta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara
MeslekSerbest dalgıç

Yasemin Dalkılıç (d. 2 Mayıs 1979, Ankara), dünya sualtı dalış rekortmeni Türk dalgıç.

2 Mayıs 1979'da Ankara'da doğdu. Dalış sporuna çok küçük yaşta başladı. On yaşında lisanslı spor hayatına başlamasının ardından on dört yaşında millî paletli (monopalet) yüzme takımına girdi. Yaş grubunda Türkiye'yi iki dünya ve bir Avrupa şampiyonasında temsil etti ve yine yaş grubu içinde çeşitli Türkiye rekorlarını birkaç yıl elinde bulundurdu.

1996 yılında ODTÜ Matematik Bölümüne başlamasının ardından ODTÜ-SAT Serbest Dalış Grubuyla çalıştı. Bu ekip ile 1998 yılında katıldığı Uluslararası Serbest Dalış Şampiyonası'nda Türk millî takımını temsil etti ve Kadınlar arasındaki en iyi dereceyi yakaladı.

1999 yılında antrenörü Rudi Castaneyra ile tanıştı. Aynı yıl içinde serbest dalışın en zor disiplininde 68 metre derinliğe dalarak yeni bir dünya rekoru kırdı. Rekorlarına 2000 yılında iki yenisi eklendi. Serbest dalışın en itibarlı disiplinleri olan Limitli ve Limitsiz Değişken Ağırlık kategorilerinde 100 ve 120 metre derinliğe indi. Daha sonra, Mısır'da Limitli Değişken Ağırlık kategorisinde 105 metre ve Yunanistan'da Desteksiz Sabit Ağırlık kategorisinde 40 metrelik dünya rekorları ile bu sporda dünyanın en elit grubuna yükselmeyi başardı.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]