Han-na Chang

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Han-Na Chang
Doğum23 Aralık 1982 (41 yaşında)
Suwon, Güney Kore
ÇalgılarÇello, piyano

Han-Na Chang, 23 Aralık 1982’de Güney Kore’nin Gyeonggi bölgesinde olan Suwon kentinde doğdu. Chang, 3 yaşında piyano, 6 yaşında ise çello çalmaya başladı. 1993'te ailesi Amerika Birleşik Devletleri’ne taşındı. Daha sonra Mischa Maisky’nin Siena, İtalya’daki masterclasslarına katıldı ve ondan özel ders almaya devam etti. 1994'te Rostropovich Uluslararası Çello Yarışması’na katıldı ve ilk ödülü olan Çağdaş Müzik Ödülü’nü kazandı. Bu ödülü kazanmak, Chang’e Mstislav Rostropovich ile özel ders yapmasının kapılarını açtı. 1995'te Rostropoviç’in kendi yönettiği Londra Senfoni Orkestrası’nda ilk kez sahneye çıktı.

Chang, Bavarian Senfoni Orkestrası, Berlin Filarmoni Orkestrası, Boston Senfoni, Cleveland Orkestrası, Cincinnati Senfoni, Saksonya Şehir Topluluğu, Londra Senfoni Orkestrası, Floransa Maggio Müzik Festivali Orkestrası, Minnesota Orkestrası, Montreal Senfoni, Washington D.C. Ulusal Senfoni Orkestrası, New York Filarmoni, Tokyo NHK Senfoni Orkestrası, Paris Orkestrası, Philadelphia Orkestrası ve Pittsburgh Senfoni Orkestrası’nda solo çellist olarak performans gösterdi.

2007 yılından itibaren şef olmaya odaklanırken, Güney Kore’de çocuklara ve yetişkinlere klasik müziği tanıtmak için çalışmalarda bulunuyordu. 2009’da ‘Absolüt Klasik Festivali’nin temelini attı ve orada sanat yönetmeni oldu. Her yıl, orkestrası yeniden kulak testi yapıyor ve yirmili ya da otuzlu yaşlarında olan yüzlerce olağanüstü yetenekli enstrümanisti keşfediyor.

Han-Na Chang, şef olarak ilk kez Ocak 2012’de İngiltere’deki Londra Filarmoni Orkestrası’nda ve daha sonra Şubat 2012’de de Liverpool Kraliyet Filarmonisi’nde performansını gösterdi. 2013 ve 2014'te şef olarak Saksonya Şehir Topluluğu ve Köln WDR Senfoni Orkestrası’nda sahne aldı.

Eylül 2013'te, Katar Filarmoni Orkestrası’nda ve Trondheim Senfoni Orkestrası’nda şeflik yapan Han-Na Chang hâlen Katar Filarmoni Orkestrası’nda ve BBC Londra Balo Orkestrası’nda çalışmalarına devam etmektedir.