Hakan Cem Işıklar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Türk Gazeteci Hakan Cem Işıklar
Türk Gazeteci-Yazar Hakan Cem Işıklar

Hakan Cem Işıklar (d. 1973, Hamburg, Almanya), Memleketi: İstanbul-Kadıköy, Rumeli Göçmeni, Türk televizyoncu, muhabir, yazar, gazeteci, belgesel yönetmeni ve akademisyen.

Hakan Cem Işıklar
Hakan Cem Işıklar

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

1973’te Almanya’nın Hamburg kentinde dünyaya geldi. Bursa’da Merinos İlkokulu, Cumhuriyet Lisesi ve Demirtaşpaşa Endüstri Meslek Lisesinde ilk ve orta öğrenimini tamamladı. 1990 yılında girdiği Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Basın-Yayıncılık Bölümünden, iki yıl İngilizce hazırlık sınıfı kaybı ile birlikte toplam 6 yılda mezun oldu. 2008 yılında yeniden akademik öğrenimine başlayan Işıklar, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Radyo TV ve Sinema Ana Bilim Dalında yaptığı yüksek lisansını “Haber Televizyonlarında Haber Yapım ve Yayın Süreçleri: NTV, Habertürk ve CNN Türk Televizyonlarının Karşılaştırmalı Çözümlemeleri” adlı tez çalışması ile tamamladı.

1993’te Bursa Olay gazetesinde mesleğe ilk adımını atan Işıklar 1999’dan itibaren mesleğine Ankara’da devam etti. Hakan Cem Işıklar, Flash TV ve CNN Türk’te prodüktörlük, muhabirlik ve editörlük gibi çeşitli görevlerde bulundu. 2008 yılına kadar Avrasya Radyo Televizyonu’nda (ART) önce haber editörü ve daha sonra haber müdürü olarak yaklaşık 3 yıl görev yapan Işıklar, 2009 yılında da Kanal 3’te haber müdürü ve genel yayın yönetmeni olarak çalıştı. Kısa süre serbest olarak çeşitli belgesel ve tanıtım prodüksiyonlarının projelerini hazırlayan Işıklar, aynı zamanda profesyonel fotoğrafçılık da yapmıştır.[1]

Işıklar, aktif gazetecilik yaşamını bitirerek akademik hayata geçişini dostlarına bir mesaj ile bildirerek. 2010 Haziran ayında Fırat Üniversitesi'nde uzman olarak göreve başlamıştır. İşte o mesajdan bir bölüm;

“Değerli Dostlar,... Bildiğiniz gibi yıllardır ülkeme ve milletime, bir gazeteci, televizyoncu olarak elimden geldiğince hizmet vermeye çalışıyorum. Bu süreç içinde birçok ulusal ve bölgesel kanalda aldığım çeşitli görevlerden sonra elde etmiş olduğum naçizane birikimimi yine en iyi şekilde değerlendirmek istedim. Mevcut koşulları göz önünde bulundurduktan sonra değerli dostlarımın da teşviki ile bundan sonra çalışmalarıma akademik bir ortamda devam etme kararı aldım... Başta beni yeniden akademik hayata girmeye cesaretlendiren dostlarım olmak üzere, bana güvenen, destek olan bütün dost ve yakınlarımı mahcup etmeden, ülkesine, milletine en iyi şekilde hizmet verebilecek meslektaşlarımın yetişmesinde ufak da olsa bir katkı sahibi olmayı umut ediyorum... Hakan Cem Işıklar”[2]

Işıklar, uzman olarak görev aldığı Fırat Üniversitesi'ndeki akademik yaşamı süresince, üniversiteye bağlı Fırat Radyo TV'de Haber Koordinatörlüğü görevini yürütmüştür. 2013 yılında Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu'na Öğretim Görevlisi olarak geçen Işıklar, Görsel İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı bölüm başkanlığı görevini üstlenmiş ve halen burada akademik hayatını devam ettirmektedir.

Aktif gazetecilik yıllarında dış politika konusunda çalışmalar yapan Hakan Cem Işıklar'ın ilk kitabı 2005’te Ümit Yayıncılık tarafından basılmıştır. “Ege’de Casus Belli” adlı bu eseri, 2009'da IQ Kültür Sanat Yayıncılık tarafından genişletilmiş haliyle “Ege’de Çözülemeyen Türk-Yunan Sorunları ve CASUS BELLI” adıyla yeniden basılmıştır. Işıklar, Türk iç ve dış siyasetine yönelik çalışmaları ile mesleki alandaki teknik çalışmalarına ara vermeden devam etmektedir. Bu kapsamda son olarak Nobel Akademik Yayıncılık tarafından “Kuramdan Uygulamaya Profesyonel TV Haberciliği” adlı yapıtı Eylül 2012’de yayımlanmıştır. Kitabın gözden geçirilmiş ikinci baskısı ise "Profesyonel TV Haberciliği" adı ile Kasım 2014'te yapılmıştır.[3] Televizyon haberciliğinin püf noktalarını ve teknik unsurlarını tek tek açıkladığı kitabın önsözünde ise şu satırlara yer vermiştir;

"Üretildiği andan itibaren çok çabuk bir şekilde tüketilen, çoğu zaman hak ettiği kıymeti bulamayan ancak bir o kadar emeği, imeceyi gerektiren, tüm bunlar olurken de ne kavgalar ve gürültülere neden olan, bir habercinin hayatını adeta bitirip tüketen televizyon haberi, insanlık için en azından şimdilik vazgeçilmezdir.

Peki, insanların bir türlü vazgeçemediği o televizyon haberi, nasıl olup da ekranlarımıza kadar gelip bir, en fazla iki dakikada dünyayı anlatır, kavratır? Nedir bu sihirli değneğin hikmeti, kimdir bunun sahibi? Nasıl, değdiği pek çok şeyi ya yıldız yapar, ya da bir pislik kadar değersiz? Nereden gelir bu değirmenin suyu? Suyun başını kim ya da kimler tutar? Çarklar nasıl döner?

Pek çok kuramcı, belki de felsefesini yapar televizyon haberciliğinin. Kuramsal dünyadan uygulama alanına geçildiğinde ise bilim adamı bile olsa afallar kalır. Zira sadece bir dakikaya sığdırılan bir dünyada, bin 500 ayrı düşünce vardır, bin 500 ayrı emek vardır.

Kamera denilen aygıtın bir dakikada kaydettiği sanılır çoğu zaman o bin 500 kareyi. Hâlbuki o bin 500 karenin milyonlarcası bir kameramanın gözüne görünür tek tek hayatı boyunca. İşlenir nakış gibi bilgi, düşünce ve muhakeme ile muhabirin hem yüreğinde hem de beyninde. Şekillere dönüşen ifadeler ses olur, merak ile heyecanın tatmin edileceği fotoğraf kareleri birleşip görüntü olur, anlam olur ve birbirine eklenir gözünün nuru ile kurgu operatörünün.

Bu kadar çok düşük cümle ile anlatılmaya çalışılan şeyin adıdır televizyon haberi. Kimi bilir de konuşur üzerine, kimi de bilmez, ama yine de konuşur. Amme işidir çünkü herkes görür, gördüğünü de bilir adeta. Ama ne yazık ki kazın ayağı öyle değildir. Bu çalışmanın özü, kazın ayağını elimizin erdiği, dilimizin döndüğü kadar anlatma çabası olacaktır. Görünen köye kılavuzluk etmeye kalkışmaktır. Hal böyle olunca birçok tepkiyi, eleştiriyi de peşinen kabul etmek gerekecektir."[4]

Kitap için görüşlerini belirten meslektaşları;

"İletişim uygulamalı ve disiplinlerarası bir bilim alanıdır. Yalnızca kuramsal sınırlar içinde kalarak değerlendirilemeyeceği gibi yalnızca mesleğin günlük pratikleri içinde kalarak da değerlendirmek mümkün değildir. İletişim artık, hem derinlikli bir toplumsal okumayı ve hem de profesyonel uygulamaları en etkili şekilde hayata geçirmeyi gerektiren bir meslek alanıdır. Toplumsal olanda derinleşmeyi, profesyonellikte mükemmelleşmeyi bir arada harmanlamayı başarabilme ustalığıdır iletişim. Kuram da uygulama da hiçbir zaman birbirinin önünde ya da arkasında değil, yan yana koşar iletişim alanında. Bu kitap tam da bunun bir örneğidir işte. Hakan Cem Işıklar, bu kitabında, üniversitede kazandığı mesleki formasyonu, profesyonel hayatta nitelik düzeyi oldukça yüksek bir biçimde günlük pratiklere çevirmiş, mesleğin profesyonelliğini tüm boyutları ile yaşamış, toplumsal olanda derinleşmeyi ise kaleme aldığı kitaplarla taçlandırmıştır. Biriktirdiği bilgi ve deneyimleri ile yeniden döndüğü üniversitede bu kez kuramsal olan ile uygulamada karşılaştıklarını harmanlamış, ortaya gerek Televizyon Haberciliğinin genç adayları için ve gerekse de bu mesleğin profesyonelleri için derli toplu bir kaynak eser çıkarmıştır. Bu haliyle kitap, iletişim eğitiminin ilk adımlarından itibaren olduğu kadar, mesleğin ilerleyen aşamaları için de bir başucu kaynak niteliğindedir. Ve zaten bu nedenledir ki işte İkinci Baskısını yapmıştır bile... (Prof. Dr. Ali Murat Vural - İstanbul Üniversitesi Genel Gazetecilik A.B.D. Öğretim Üyesi)

Günümüz rekabetçi yayıncılık dünyasında etkili bir aktör olmak için çok istekli olmak yeterli değildir. Televizyon haberciliğini meslek olarak seçmek isteyenlerin gerekli beceriler ile donanıp rekabetçi sektöre hazırlanması gerekmektedir. Sektörün içinden gelen bir isim olarak Hakan Cem Işıklar’ın oluşturduğu bu yapıt, kuramsal temellerden başlayarak televizyon haberciliğinin tüm aşamalarını sade bir dil ve örnek uygulamalarıyla anlatan temel bir kaynak niteliğindedir. (Doç. Dr. Vedat Çakır – Uşak Üniversitesi RTV-Sinema A.B.D. Öğretim Üyesi)

Gazeteciler Cemiyetinin 1964 yılında yayımladığı Prof. Carl Warren’ın “Gazetecinin El Kitabı”nın önsözünde, 20. yüzyılın ‘kitap asrı’ olduğu ve basın için kitabın vazgeçilmez sayıldığından bahisle, o yıllar için Türkiye’de gazetecilik kitaplarının yokluğundan yakınılır. Aradan geçen 50 yıldan, medyadaki onca teknolojik gelişmeden ve görsel kültürün yazılı kültür üzerinde kurduğu egemenlikten sonra bugün, 21. yüzyıl için kitap asrı demek olanaklı görünmüyor. Ancak genelde habercilik, özelde televizyon haberciliği alanında profesyoneller ve adaylar için başucu kitabı niteliğinde, hem teorik hem de pratik bilgi içeren kitapların eksikliği hala hissediliyor. Değerli okul arkadaşım, habercilik ve akademisyenlik anlamında meslektaşım Hakan Cem Işıklar’ın alanında önemli bir boşluğu dolduran bu kitabının ilk baskısının kısa sürede tükenmesi, bu eksikliğin açık göstergesidir. Yürütmekte olduğum “Televizyon Haberciliği” dersimde kaynak kitap olarak yararlandığım bu yayını alanla ilgili herkese tavsiye ederim. (Öğr. Gör. F. Arda Ölmez – AKÜ - GSF Sinema ve Televizyon Bölümü)

Profesyonel TV Haberciliği kitabı, bu mesleği yapan hem alaylılar, hem de mektepliler için bir kaynak niteliğindedir. Kitapta, haberin ne olduğundan başlayarak televizyon haberciliği ve yönetimine, televizyonda haber işlemeden haber bültenlerinin tüm ayrıntılarına kadar pek çok konu, etraflıca anlatılmıştır. İletişim fakülteleri ve radyo televizyon eğitimi veren meslek yüksekokullarındaki öğrencilerimiz için tavsiye edebileceğimiz, ders kitabı olarak kullanabileceğimiz kaynak kitap mahiyetinde bir eserdir. Habercilik alanında çok kitap yazılmasına rağmen, televizyon haberciği konusunda hem meslek profesyoneli, hem de bir akademisyen gözüyle yazılan bu kitap çok büyük bir boşluğu doldurmuştur. (Öğr. Gör. Memduh YAĞMUR - Niğde Üniversitesi Teknik Bilimler MYO Görsel İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı Bölümü)

Değerli meslektaşım Hakan Cem Işıklar’ın, “Profesyonel TV Haberciliği” kitabı, Basın ve Yayıncılık Meslek Yüksekokullarında anlatılan, habercilik derslerinde sıklıkla karşılaştığımız nitelikli (teorik ve pratik) kaynak bulmakta yaşadığımız zorlukları ortadan kaldıran bir eser oldu. Yaklaşık 2 dönem boyunca pek çok farklı derste kaynak olarak kullandığım eserin, düzenli bir müfredat içinde konuları sunması açısından da büyük fayda sağladığını söylemeliyim. (Öğr. Gör. Sertaç Dalgalıdere - MKÜ İskenderun MYO Gazetecilik ve Habercilik Bölüm Başkanı)

İletişim liselerinde ders kaynağı olarak genellikle Mesleki Eğitim ve Öğretim Sistemini Güçlendirme Projesi (MEGEP) kapsamındaki modüller kullanılmaktadır. Fakat bu kaynaklar teorik olarak gerekli temel bilgiyi içerse de, uygulama ve işin mantığını anlamada oldukça yetersiz kalmaktadır. Bu eksiği kapatmanın bir yolu olarak haber kurgusu ve haber çekimi derslerinde Hakan Cem Işıklar’ın “Kuramdan Uygulamaya Profesyonel TV Haberciliği” kitabından faydalanılmıştır. Bir televizyon haberinin fikir aşamasından yayın aşamasına teknik ve içerik olarak hangi aşamalardan geçtiğinin örneklerle açıklandığı kitapta haber konusu uygulamalarla aydınlatılmıştır. Bu kaynağın kullanımından sonra öğrenciler yerel mantıktan uzaklaşarak, daha ulusal ve profesyonel düşünmeye başlamışlardır. Özellikle yerel basında pek bilinmeyen ve sağlıklı olarak uygulanmayan haber metni, haber süresi ve haber değeri gibi kavramlar bu kaynak sayesinde örneklerle öğrencilere anlatılmıştır. (Arş. Gör. CeyhunBAĞCI - Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Elemanı)

“Profesyonel TV Haberciliği”, “profesyonel tv habercisi” olarak ufkumu açtı. Hatta ufkumu açmakla kalmadı; akademik eserlere olan mesafeli duruşumu yerle bir etti. Bir dönem omuz omuza, bir dönem ise başka kanallarda rakip(!) olarak çalıştığımız Hakan Cem Işıklar’ın kaleminden dökülen satırlar, içinde yaşarken pek de fark etmediğim olaylara, başka bir pencereden bakma olanağı tanıdı. “Saniyeler”e sığdırılan, “son dakika”larla yaşanan bir hayat bizimkisi. “Bizim mahalle”nin, “başka mahalle”den nasıl göründüğünü anlatmış bir güzel, Cem. “Elinin erdiği, dilinin döndüğünce”… “Profesyonel TV Haberciliği” bize bizi anlatırken, habercilik yoluna koyulmaya karar vermiş nice gazeteci namzedine de taktikler veriyor. Tabii, anlamak isteyene... Okurken şunu da hissettim; akademik kariyer yapan insanlar, hiç olmazsa hayatının bir döneminde profesyonel habercilik yapmalı. Yapmalı ki; profesyonel habercilerin ne çektiğini bir nebze de olsun anlayabilsin. Okura doğru tespitler sunan dostum Hakan Cem Işıklar, eline sağlık, yüreğine sağlık, emeğine sağlık. (Levent Eke - “Profesyonel TV Habercisi”, A Haber)

Sevgili kardeşim, Hakan Cem Işıklar’ın yazdığı bu kitap haberciliğin püf noktalarını en ince ayrıntısına kadar anlatıyor. Yaklaşık 15 yıldır tanıdığım Sayın Işıklar’ın bilgi birikimi ve deneyimini kitaplaştırıp herkese ulaştırmasını bir şans olarak görüyorum. Bu kitap, bundan sonra gazetecilik-habercilik mesleğini düşünenlerden devam edenlere kadar herkese çok iyi bir yol gösterici olacaktır. Bana göre kitabın özeti “HCI farkıyla, habercilik ve gazetecilik”. (Hüseyin Yorulmaz – Muhabir, Kanal A)

Televizyon haberciliğinin "tadı tuzu" kaçtı, aslında. Bir olayı izlemek, görüntüleri seçerek haberi yazmak, ardından bizzat montaja girmek neredeyse hayal oldu. Hele hele haber kanallarıyla birlikte girişilen "son dakika" haberciliği, o anlamsız yarış, büyük bir kirliliğe de yol açtı. Artık hangi haberin son dakika niteliği taşıdığı, haberin doğru olup olmadığı, en basit 5N-1K kuralı bile dikkate alınmaz oldu. Daha kötüsü, bunu sorgulayan, "yanlışa yanlış", "doğruya doğru" diyen yöneticiler de kalmadı. İnternet haberciliği de at başı koşturmaya başlayınca rekabet tepeye noktaya yükseldi. Ve bir haberci olarak bu kaos ortamında işini en doğru şekilde yapmaya çalışmak. İşte en zoru da bu artık. (Nagehan Akbulut – Muhabir - Kanal 24 Parlamento Büro Şefi)

5N1K'nın en iyi anlatıldığı kitaplardan biri "Kuramdan Uygulamaya Profesyonel TV Haberciliği". Okulda anlatılan, gösterilen ve öğretilen haberciliğin aslında nasıl yapıldığı, onun da ötesinde, neden yapıldığını bulabileceğiniz bir kitap. Bu kutsal mesleği yapmaya hazırlanan genç iletişimciler kadar, mesleğin içinde olanlara da ışık tutabilecek bir kaynak. Kitabı okuduğunuzda o 'sihirli kutu'dan bize ulaşan ses, görüntü ve yazıların, boşluktan nasıl bir bir yerine oturduğunu görmek mümkün. Haberin her türü ve aşamasına yer vermesinin yanı sıra mesleki koşullar ile rekabeti de gözler önüne seren gerçekçi bir çalışma. Kendisiyle çalışma şansını yakalamış, hatta 'mesleki öğretmenim' olarak gördüğüm Hakan Cem Işıklar'ın "Profesyonel TV Haberciliği" kitabının her yıl aramıza katılan yeni dostlarımıza ışık tutacağına inancım tam. (Ünal Kaya – Muhabir, CNN Türk)

Haber, haberi üretenler için başka, haber kaynağı için başka, kuramcılar için başka, haberi izleyenler için ise bambaşka bir şeydir. Bu sebeple sahanın bütün zorluklarına hâkim ve haberi, kuramsal olarak da görüntüden metne, kurgudan içerik üretimine tüm öğeleri ile güncel ve gerçekçi bir biçimde ele alan bu kitap, özellikle iletişim öğrencileri ve biz haberciler için çok gerekli (değerli) ve yol gösterici. (Filiz Çakmak – Kameraman, TRT)

Yıllarca haberlerine attığı üç harfli ve isminin baş harflerinden oluşan "HCI" imzasını, bu kez TV haberciliği konusunda yazdığı kitabına attı. 2012’de basılan "Kuramdan Uygulamaya Profesyonel TV Haberciliği" adlı eser, adının hakkını vererek, sadece kuramlar ve laf kalabalıklarından oluşmamış. Bir TV gazetecisinin tecrübeleri ve gözlemleri doğrultusunda işleyişin nasıl olması gerektiği açık seçik anlatılıyor. İkinci baskısını yapacak olan kitap, sektöre en güncel yönüyle ışık tutuyor. Bu eser, haberci olmak isteyen herkesin muhakkak okuması, uygulaması ve elinin altında bulundurması gereken bir kaynak. (Ümit Yalman - Haber Kameramanı, Habertürk)

Kitap, profesyonel bir habercilik anlayışı ile yazılmış. Haberin ne olduğu, haberin yazımında nelere dikkat edilmesi gerektiği ve haberi oluşturan öğelere yazarın profesyonel bakış açılarıyla yer verilmiş. Adeta habercinin el kitabı olacak nitelikteki bu eser her habercinin masasının üzerinde bulunması gerekiyor. Haberi öğrenmek isteyenlere yol göstereceğinden de eminim. (Şahin Tuğrul – Spiker/Editör, ÜN TV)"[4] şeklinde düşüncelerini açıklamışlardır.

Uşak Üniversitesi SBMYO Görsel İşitsel ve Teknikler Medya Yapımcılığı Bölümü'nde öğretim görevlisi olarak akademik yaşamını sürdüren Özlem Işıklar[5] ile evli olan Hakan Cem Işıklar'ın Ecehan Bilge adında bir kızı bulunmaktadır.

Mesleki Deneyimler[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Bursa Olay Gazetesi-Foto Muhabiri (1993 -1995)
  2. A.Ü. Uygulama Gazetesi-Muhabir/Editör (1995 -1996)
  3. Bursa Olay Gazetesi-Sayfa Sekreteri/Editör (1996 -1997)
  4. Anıtsal Yapılar A.Ş. Atakule İdari Birimi/Halkla İlişkiler Elemanı (1997 -1998)
  5. Batman Jan. Komd. Taburu/Tim Komutanı/Yedek Subay (1998 -1999)
  6. Flash TV Ankara Haber Merkezi-Muhabir/Program Yapımcısı (1999)
  7. CNN Türk Ankara Haber Merkezi-Muhabir/Editör (1999 -2004)
  8. Polimedya Reklam Tanıtım Organizasyon Ltd. Şti.-Metin Yazarlığı ve Danışmanlık (2004 -2005)
  9. ART-Avrasya Radyo TV-Haber Müdürü (2005 -2008)
  10. GoTurkey-Kültür ve Turizm Bakanlığı Resmi Turizm Portalı – Yönetmen (2008 -2009)
  11. Kanal 3-Haber Müdürü-Genel Yayın Yönetmeni (2009)
  12. Fırat Üniversitesi - Uzman, Fırat TV Haber Koordinatörü (2010 -2013)
  13. Uşak Üniversitesi - Öğr. Gör., GiTMEDYA Bölüm Başkanı (2013 - Devam Ediyor)

Bilimsel Çalışmalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yazılan Ulusal Kitaplar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Profesyonel TV Haberciliği (2014)., IŞIKLAR HAKAN CEM, Nobel Akademik Yayıncılık, Sayfa Sayısı 282, İkinci Baskı, Türkçe
  2. Kuramdan Uygulamaya Profesyonel TV Haberciliği (2012)., IŞIKLAR HAKAN CEM, Nobel Akademik Yayıncılık, Sayfa Sayısı 279, ISBN 978-605-133-286-4, Türkçe
  3. Ege’de Çözülemeyen Türk-Yunan Sorunları ve Casus Belli (2009)., IŞIKLAR HAKAN CEM, IQ Kültür Sanat Yayıncılık, Sayfa Sayısı 704, ISBN 978-975-255-247-0, Türkçe
  4. Ege’de Casus Belli (2005)., IŞIKLAR HAKAN CEM, Ümit Yayıncılık, Editör: Mete Belovacıklı, Sayfa Sayısı 368, ISBN 975-8572-76-8, Türkçe

Makaleler[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Işıklar, Hakan Cem, “Haber Televizyonculuğu mu? Yorum Televizyonculuğu mu?” (1. Bölüm) Broadcasterinfo Dergisi Sayı:87 Temmuz-Ağustos 2011
  2. Işıklar, Hakan Cem, “Haber Televizyonculuğu mu? Yorum Televizyonculuğu mu?” (2. Bölüm) Broadcasterinfo Dergisi Sayı:88 Eylül 2011
  3. Işıklar, Hakan Cem, “Haber Televizyonculuğu mu? Yorum Televizyonculuğu mu?” (3. Bölüm) Broadcasterinfo Dergisi Sayı:89 Ekim 2011

Sözlü Bildiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Sertkaya, Büşra – Hacıoğlu, Esra – Buzkan, Rojda – Işıklar, Hakan Cem (2014). Görsel ve İşitsel Yayıncılık Alanında Öğrenim Gören Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Geleceğe Dair Beklentileri ve Sektör Temsilcilerinin Bakışı- Uşak Üniversitesi Örneği, II. Ulusal Sinanpaşa Meslek Yüksekokulu Kongresi.
  2. Hacıoğlu, Esra – Buzkan, Rojda – Işıklar, Hakan Cem (2014). Uşak Halkının Meslek Yüksekokullarına Bakışı Üzerine Bir Çalışma, II. Ulusal Sinanpaşa Meslek Yüksekokulu Kongresi.
  3. Kerem, Selin – Işıklar, Hakan Cem (2014). Uşak Meslek Yüksekokulu Radyo Televizyon Programcılığı Programı Mezun Öğrencilerinin Sektör ve Öğretim Sistemine Yönelik Görüşleri, II. Ulusal Sinanpaşa Meslek Yüksekokulu Kongresi.[6]

Konferans ve Programlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Kanal A Televizyonu, “Medya ve Basın Mensuplarının Sorunları” konulu televizyon programı, canlı yayın konuğu, Ankara 2002.
  2. Türk Dil Kurumu’nun 75. Yılı, Hacettepe Üniversitesi’nin 40. Yılı Bilim, Sanat ve Düşünce Şenlikleri ile Türkçe Topluluğu’nun 10. Yılı Programı, İkinci Türkçe Günleri, “Medya’da Türk Dili”, Panelist, Ankara Aralık 2007.
  3. Mustafa Kemal Üniversitesi İskenderun Meslek Yüksekokulu, Gazetecilik Konferansı, “Medya ve Gazetecilik”, Konuşmacı, İskenderun 24 Mart 2012.
  4. Basın İlan Kurumu Hatay Şubesi Yerel Gazetecilik Semineri, “Yerel ve Ulusal(Yaygın) Medya”, Konuşmacı, Antakya 25 Mart 2012.

Sanatsal Faaliyetler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kısa Film ve Belgeseller[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Yapım ve Yönetim, 2012 Fırat TV’de Değişim Başlıyor, Fırat Üniversitesi
  2. Yapım ve Yönetim, 2012 Anadolu’nun Gizemli Toprakları (2012), Sülük Gölü – Ağın/Elazığ.[7]
  3. Yapım ve Yönetim, 2012 Misterioasele Ţinuturi ale Anatoliei (2012), Prima parte: Lacul Sülük – Ağın/Elazığ.
  4. Yapım ve Yönetim, Uşak Üniversitesi RTV Öğrencilerinin Gelecek Beklentisi, Belgesel, 2014.
  5. Yapım ve Yönetim, Uşak Halkının MYO’lara Yaklaşımı, Belgesel, 2014.
  6. Yönetmen, Büyük Uşak Kanyonları, Belgesel, 2017[8]

TV Programları[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Metin yazarı, 1999, Haber Bültenleri, Haber Programları, Flash TV Ankara Stüdyoları.
  2. Metin yazarı, 2000-2002 Sabah Gündemi (Canlı), CNN Türk Ankara Stüdyosu.
  3. Yapım ve Yönetim, 2009 Kanal 3 Haber ve Haber Programları, Afyonkarahisar.
  4. Genel Yayın Yönetmeni, 2009 Kanal 3 Güncel Programları Planlama, Tasarım, Yapım ve Yönetim.
  5. Yapım ve Yönetim, 2010-2013 Fırat TV Haber ve Haber Programları (Gündem +, Üniversite Gündemi, Güne Başlarken, Haftanın Panoraması), Fırat Üniversitesi Stüdyoları.
  6. Yapım ve Yönetim, 2005-2008 ART Televizyonu Sabah, Öğle, Akşam ve Gece Bültenleri, ART Ankara Stüdyoları.

Reklam / Tanıtım Filmleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Yapım ve Yönetim, 2011, Elazığ Bayındırlık ve İskân Müdürlüğü (Elazığ Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü) Tanıtım Filmi, Elazığ
  2. Yapım ve Yönetim, 2011, Elazığ Bayındırlık ve İskân Müdürlüğü (Elazığ Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü) Sanayi Anaokulu Tanıtım Spotu, Elazığ
  3. Yapım ve Yönetim, 2013, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Elazığ İl Koordinatörlüğü Tanıtım Filmi, Elazığ
  4. Yapım ve Yönetim, 2013, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Elazığ İl Koordinatörlüğü 9. Çağrı İlanı Spot (Reklam) Filmi, Elazığ
  5. Yönetmen, 2008-2009, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Go Turkey Tanıtım Filmleri (50 adet kısa metraj tanıtım filmi),Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi

Ödül[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Ankara Valiliği, Ankara Kalkınma Ajansı, "Gülümse Ankara Çekiyorum" Ankara Fotoğraf Yarışması Sergileme Ödülü.[9]

Proje Görevleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Danışmanlıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Hazarbaba Rehabilitasyon Merkezi, TV Haberi Aydın Doğan Genç İletişimiler Yarışması, M. Ali Birand Özel Ödülü, 2013
  2. Özgürlük Masalı, Kısa Film, 2013 (Süleyman Demirel Üniversitesi Kısa Film Yarışması, 3.'lük Ödülü, 2013.)[10][11]
  3. Birlik Güçtür, Kısa Film, 2013 (Niğde Üniversitesi Türk Dünyası Kısa Film Yarışması, 2.'lik Ödülü, 2013.)[12]
  4. Bir Ferhat Kentidir “Eğin”, Öğrenci Belgeseli, 2010.

Proje Danışmanlığı ve Yapımcılık[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Fırat’a Düşen Cemre: ÜZÜM, Belgesel, 2013.
  2. Bin Yıllık Mühür: HARPUT ULU CAMİİ, Belgesel, 2013.
  3. HCI Dolly Raylı doğrusal hareket sistemi ve kamera taşıyıcı, 2011.
  4. Fırat TV Stüdyo ve Haber Yayın Revizyonu, 2011-2012.
  5. Yaşayan Kitap Projesi İnternet haberciliği, www.casusbelli.org – 2005-Devam Ediyor.
  6. Altaylar-Altın Dağlar, Belgesel Projesi, 2010-Devam Ediyor.[13][14]
  7. G i T M E D Y A (Uşak Üniversitesi SBMYO Görsel İşitsel ve Teknikler Medya Yapımcılığı Bölümü Uygulama Platformu) 2015-Devam Ediyor.[15]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "H. Cem Işıklar Özgeçmiş". www.casusbelli.org. Ege'de CASUS BELLİ. 9 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2015. 
  2. ^ "HANGİ GAZETECİ MESLEĞİNİ BIRAKTIĞINI AÇIKLADI". odatv.com. 11 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2015. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2015. 
  4. ^ a b Işıklar, Hakan Cem, Profesyonel TV Haberciliği, Nobel Akademik Yayıncılık, Kasım 2014, ISBN 978-605-133-286-4.
  5. ^ "Özlem Işıklar". www.gitmedya.com. G i T M E D Y A Uşak Üniversitesi SBMYO Kadro Bilgisi. 11 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2015. 
  6. ^ "II. Ulusal Sinanpaşa MYO Kongresi". sinanpasa.aku.edu.tr. Afyon Kocatepe Üniversitesi. 27 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2015. 
  7. ^ http://www.haberler.com/suluk-golu-belgeseli-tanitim-gosterimi-yapildi-4366383-haberi/?m=0 10 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim Tarihi: 27.07.2015.
  8. ^ http://www.milliyet.com.tr/buyuk-usak-kanyonlari-belgesel-projesinin-usak-yerelhaber-1690869/ 14 Nisan 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim Tarihi: 27.07.2015.
  9. ^ http://www.ankaraka.org.tr/tr/data.asp?id=2320 28 Aralık 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim Tarihi: 27.07.2015.
  10. ^ http://www.sadibey.com/dosyalar/Gerekli_Seyler/Festival_Degerlendirmesi_03.doc[ölü/kırık bağlantı] Erişim Tarihi: 27.07.2015.
  11. ^ http://www.kameraarkasi.org/yonetmenler/halilkahraman.html 30 Temmuz 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Erişim Tarihi: 27.07.2015.
  12. ^ http://www.nigde.edu.tr/ntbmyo/page.php?news=205&ln=en Erişim Tarihi: 27.07.2015.
  13. ^ "Hakan Cem Işıklar". www.gitmedya.com. Uşak Üniversitesi SBMYO Kadro Bilgisi. 11 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2015. 
  14. ^ "Uzman Hakan Cem Işıklar". firat.edu.tr. Fırat Üniversitesi Personel Bilgi Sistemi. 26 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2015. 
  15. ^ http://www.gitmedya.com/ 1 Şubat 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Uşak Üniversitesi SBMYO Görsel İşitsel ve Teknikler Medya Yapımcılığı Bölümü Uygulama Platformu) Erişim Tarihi: 27.07.2015.