Hacienda

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hacienda Lealtad , Porto Riko, Lares'te bulunan 19. yüzyılda köle emeği kullanan çalışan bir kahve çiftliğidir.[1]

Hacienda (İspanyolca: [aˈθjenda] veya [aˈsjenda] ), İspanya'da ve eski İspanyol İmparatorluğu'nda bir Roma latifundium'una benzer bir mülktür.

Endülüs kökenli olan haciendalar, tarlalar, madenler veya fabrikalardan oluşmaktadır. Sözcük, İspanyolca "hacer " fiilinden ya da onun gerund fiilinden, Latince "facere" den türetilmiştir. Sırasıyla 'yapmak' ve 'yapmak' anlamına gelmektedir ve büyük ölçüde çiftlik hayvanı yetiştirmek ve meyve bahçeleri de dahil olmak üzere çeşitli para kazanma girişimlerinden oluşan ticari işletmeler olarak tanımlanmaktadır.

Hacienda terimi her zaman olmamakla birlikte genellikle önemli büyüklükteki arazilere verilen isimdir. Daha küçük holdinglere estancias veya ranchos adı verilir ve neredeyse yalnızca İspanyollar ve criollos'a ve nadir durumlarda karışık ırk bireylere aittir.[2] Arjantin'de estancia terimi, Meksika'da haciendas olarak adlandırılan büyük mülkler için kullanılır. Son yıllarda, bu terim Amerika Birleşik Devletleri'nde daha önceki malikane evleriyle ilişkili bir mimari tarzı ifade etmek için kullanılmıştır.

Arjantin, Bolivya, Şili, Kolombiya, Guatemala, El Salvador, Meksika, Yeni Granada ve Peru'nun hacienda sistemi büyük bir toprak holdingleri sistemiydi. Benzer bir sistem daha küçük ölçekte Filipinler ve Porto Riko'da mevcuttur. Porto Riko'da hacienda'lar estancia'lardan daha büyüktür. Genel olarak şeker kamışı, kahve veya pamuk yetiştiriyor ve mahsullerini Porto Riko dışına ihraç ediyorlardı.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Visit a Working Coffee Hacienda in Puerto Rico". Discover Puerto Rico. 13 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2021. 
  2. ^ Ida Altman, et al., The Early History of Greater Mexico, Pearson, 2003, p. 164.