Hacıbektaş Çilehanesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hacıbektaş Çilehanesi, Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde yer alan bir Alevi inanç ve ziyaret bölgesidir.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu bölgede, Deliklitaş adı verilen bir mağara bulunmaktadır. Bu mağarada, Hacı Bektaş Veli'nin zaman zaman halvete kaldığına inanılmaktadır. Günahı olan insanların bu mağarada bulunan bir delikten geçemeyeceklerine inanılırken, günahı olmayanların rahatça geçebilecekleri söylenmektedir.

Ayrıca, Çivril köyü yakınlarında "Beştaşlar" adı verilen beş adet büyük taş bulunmaktadır. Bu taşların Hacı Bektaş Veli hayatta iken konuştuğuna inanılmaktadır.

Hacıbektaş ilçesinde, Ozanlar Yolu adı verilen bir yerde yedi ünlü ozanın büstleri bulunmaktadır. Bu büstler, Seyyid Nesimi, Pir Sultan Abdal, Fuzuli, Şah İsmail, Kul Himmet, Virani ve Yemini'yi temsil etmektedir. Ayrıca, Ozanlar Yolu'nda Aşık Veysel, Davut Sulari, Aşık İbrahim, Feyzullah Çınar, Yunus Emre, Pir Sultan Abdal, Mahzuni ve Hacı Bektaş Veli'nin heykelleri bulunmaktadır. Olanaklar sağlandıkça, Nazım Hikmet, Daimi ve Muhlis Akarsu gibi ozanların da heykellerinin yapılması planlanmaktadır.

Hacıbektaş ilçesinde, Deliklitaş, Minder Kaya, Zemzem Pınarı, İz Bırakan Aydınlar Gömütlüğü, Şehitlik, İlhan Selçuk, Turhan Selçuk ve Fikret Otyam gömütleri gibi yerler de bulunmaktadır. İlçe merkezinde ise Kemal Kılıçdaroğlu Kültür Merkezi bulunmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]