Hür Kan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hür Kan
Lock Up
Hür Kan film posteri
YönetmenJohn Flynn
Yapımcı
Yazar
Oyuncular
MüzikBill Conti
Görüntü yönetmeniDonald E. Thorin
Kurgu
  • Don Brochu
  • Robert A. Ferretti
  • Michael N. Knue
  • Barry B. Leirer
StüdyoCarolco Pictures[1]
White Eagle Pictures[2]
DağıtıcıTri-Star Pictures[2]
Çıkış tarih(ler)i4 Ağustos 1989 (1989-08-04) (Amerika Birleşik Devletleri)
Süre100 dakika[2]
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
Bütçe$24 milyon
Hasılat$22 milyon[3]

Hür Kan (İngilizce özgün adıyla: Lock Up) John Flynn tarafından yönetilen 1989 yapımı bir Amerikan hapishane aksiyon filmi.[4][5] Sylvester Stallone, Donald Sutherland, Tom Sizemore ve John Amos filmde yer almaktadır. 4 Ağustos 1989'da Amerika Birleşik Devletleri'nde gösterime girdi.

Stallone daha sonra film hakkında "İzleyiciler veya kariyerim üzerinde gerçekten önemli bir etki yaratacak olgunlukta yapılmış ve gerçekleştirilen bir film değil. Ve gerçek bu" olduğunu söyledi.[6]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Hoboken, New Jersey'de bir tamirci olan Frank Leone, düşük güvenlikli bir hapishane olan Norwood'da cezasının sonuna yaklaşan örnek bir mahkumdur. Ara sıra hapishane dışında araba tamir ederek, futbol oynayarak ve kız arkadaşı Melissa'yı görerek vakit geçirmektedir.

Hücresinde uyurken gardiyanlar gelir ve Leone'yi acımasız Warden Drumgoole tarafından yönetilen maksimum güvenlikli Gateway Hapishanesine götürürler. Drumgoole, bunu Leone'nin Drumgoole'un önceki görevi olan Treadmore Hapishanesinden kaçtığı bir olaya misilleme olarak düzenlediğini açıklar ve Drumgoole, Leone'nin ölmekte olan akıl hocasını ziyaret etmesi için bir saatlik izin vermeyi reddedince, Drumgoole'un mahkumlarına yaptığı muamele hakkında basını bilgilendirir. Bu olay, Leone'nin cezasına yalnızca beş yıllık asgari güvenliğin eklenmesiyle sonuçlanmaz, aynı zamanda Drumgoole'un Gateway'e transfer edilmesiyle sonuçlanır.

Leone, gardiyanlar ve Drumgoole'a güvenen baskın bir mahkum olan Çatlak Weber tarafından kötü muamele görür. Leone, mahkum arkadaşları Dallas, Eclipse ve Base ile arkadaş olur ve onlara hapishanenin zorluklarıyla nasıl başa çıktığını gösterir. Dörtlü, Eclipse'in "Maybelline" olarak adlandırdığı hapishane dükkanında bir Ford Mustang'i yenilerler. Leone, Eclipse'e akıl hocasına yapılan bir saldırının intikamını aldığında yasayı kendi eline aldığı için hapse gönderildiğini açıklar. Leone isteksizce Base'in arabayı çalıştırmasına izin verdikten sonra Base, Mustang'i garajdan çıkarıp hapishane bahçesine sürer. Daha sonra, Drumgoole, diğer mahkumlar arabayı yok ederken Leone ve arkadaşlarına izlettirir. Leone, altı hafta hücre hapsine gönderilir ve gardiyanlar tarafından işkence görür. Ancak, gardiyanların lideri yüzbaşı Meissner ve diğer bir gardiyan Braden, diğer gardiyanların dalkavukluğundan ve sadizminden o kadar iğrenirler ki Meissner durmaslarını emreder ve Leone'yi hücre hapsinden çıkarır.

Leone'nin direncini kırmaya ve ödün vermeye zorlamayı amaçlayan müdür, hapishanenin spor salonunda Weber ve adamlarının Base'i öldürmesini emreder. Öfkelenen Leone, Weber'e saldırır ve onu çaresiz bırakır, ancak onu öldürmeden önce, böyle bir eylemde bulunmanın tam olarak Drumgoole'un istediği şey olduğunu anlayarak yumuşar. Bu fırsatı değerlendiren Weber'in adamlarından biri, Leone'yi bir sapla arkadan deliğe sokar. Leone hapishane revirinde iyileşirken, başka son anda vazgeçer. Bu esnada Weber'in adamlarından biri gelip Leone'u arkadan bıçaklar. Leone revire yatırılır. Yanına bir mahkum gelir ve iki gün sonra tahliye olacağını, hapishane müdüründen Melissa'ya tecavüz edip öldürmek için para aldığını söyler. O gece, Leone, Melissa'yı kurtarmak için Dallas ile kaçmaya çalışır, ancak Dallas onu bir çıkmaz sokağa çeker, burada Drumgoole ve aralarında Melissa'ya tecavüz edeceğini iddia eden mahkum gibi davranan gardiyanlar tarafından yakalanır. Drumgoole'un, Leone'yi 10 yıllık zorunlu bir hapis cezasına çarptırmak için kaçma girişiminde bulunmaya teşvik etmek için bunu düzenlediği ve Dallas'ı erken tahliye karşılığında planında kendisine yardım etmeye ikna ettiği ortaya çıkar ancak Drumgoole, Leone'nin yakalanmasından sonra Dallas'ı tahliye etmeyeceğini söyler. Drumgoole iki mahkûmu gardiyanlar tarafından dövülmek üzere terk eder, ancak diğer mahkumların Leone'yi dövdükten sonra onu öldüreceğini bilen Dallas, Leone'den özür diler ve Leone'nin kaçmasına yardım etmek için kendisine ve memur Manly'ye elektrik verir.

Öfkeden deliye dönen Leone, kaçmak yerine Drumgoole'un ofisine girer, onu infaz odasına götürür ve elektrikli sandalyeye bağlar. Jeneratörü çalıştırır ve elini anahtara sabitler. Hapishane gardiyanları, infaz izleme odasına girerler. Öldürülme tehdidi altında olan müdür Drumgoole, sonunda Leone'nin hapis süresini uzatma planını ve Base'i öldürttüğünü itiraf eder. Leone yine de anahtarı çeker ama hiçbir şey olmaz. Daha sonra, müdürü itiraf etmesi amacıyla kandırmak için daha önce sigortalardan birini çıkardığı görülür. Gardiyanların lideri Meissner ve adamları Leone'yi kelepçeler, ancak itirafta bulunduüu için Drumgoole'u da gözaltına alınmasını emreder. Drumgoole, kendisini tutukladığı için Meissner'i tehdit etse de; Meissner yine de hapishane müdürüne karşı durur.

Müdüre yozlaşmış davranışları hakkında adli soruşturma açılır ve Leone geriye kalan 3 haftalık hapis cezasını çeker. Birkaç hafta sonra, Leone, mahkûm arkadaşlarının tezahüratlarıyla hapisten çıkar ve Eclipse ile son bir kez buluşur. Meissner'a veda eder ve kendisini bekleyen Melissa'yı kucaklamak için geçit'ten çıkar.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Easton, Nina J. (23 Eylül 1990). "Hollywood's Billion Dollar Man: Competing Studios Aren't Exactly Thrilled With Carolco Pictures' Big-Spending Ways, But Mario Kassar Says, Hey, It Works for Him". Los Angeles Times. 31 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2021. 
  2. ^ a b c "Lock Up". AFI Catalog of Feature Films. 27 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2021. 
  3. ^ "Lock Up (1989) - Box Office Mojo". Box Office Mojo. IMDb. 4 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2021. 
  4. ^ "The Prison Action Film 'Lock Up' is Coming to 4K Ultra HD". The Good Men Project. 10 Eylül 2019. 11 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2021. 
  5. ^ "Lock Up (1989) - John Flynn". AllMovie. 30 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2021. 
  6. ^ Kilday, Gregg (4 Haziran 1993). "Stallone on Stallone -- The Cliffhanger star looks back at some of his career highs and lows, including Rocky, Rhinestone, and more". Entertainment Weekly. 28 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]