Höömey Günü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
   Höömey Günü
Resmî adıХөөмей мөөрейи (Höömey mööreyi)
KutlayanlarTıva Cumhuriyeti
Başlama17 Ağustos 2015

Höömey Günü veya Höömey bayramı, Tıva Cumhuriyeti'nde her 17 Ağustos günü kutlanan, eşsiz boğaz şarkı söyleme sanatına adanmış bir bayramdır. Tuva Cumhuriyeti'nin kültürel mirası haline geldi.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Tıva'da 2015 yılında ilk kez höömey günü düzenlendi. Cumhuriyetin önemli tarihlerinden biri olarak 12 Ağustos 2015 tarih ve 133 sayılı Tuva Sh. V. Kara-oola Cumhuriyeti Başkanlığı Kararnamesi uyarınca her yıl 17 Ağustos'ta kutlanmaktadır. Tatilin amacı, Tıva Türkleri'nin özgün kültürünü korumak, Tıva etnoslarının geleneksel kültürünün ve manevi değerlerinin ayrılmaz bir parçası olarak boğaz şarkı söyleme sanatını popülerleştirmektir. Bu Kararnameye dayanarak, boğaz şarkı söyleyen sanatçılara unvan verme kriterleri onaylandı:

  1. «Höömeyin Ediskizi» — свирель,
  2. «Höömeyin Sıgırgazı» — иволга,
  3. «Kojunnun Aldarlıg höömeyjizi» — Bölge(İl)'nin Ünlü höömeycisi,
  4. «Tıva Respublikanın Aldarlıg höömeyjizi» — Tıva Cumhuriyetinin Şanlı höömeycisi,
  5. «Tıva Respublikanın Ulustun höömeyjizi» — Tıva Cumhuriyetinin Halk höömeycisi,
  6. «Tıva Respublikanın Hündülüg höömeyjizi» — Tıva Cumhuriyetinin Fahri hömeycisi

Bu bayramın yapılması kararı, 11-15 Ağustos 2015 tarihleri arasında düzenlenen «Asya'nın Merkezi'nde Höömey», I.Uluslararası Festival'i sırasında alındı. Bu etkinliğe İspanya, İtalya, Fransa, ABD, Finlandiya, Hollanda, Türkiye, Çin ve Japonya'nın temsilcileri katıldı; Altay, Saha-Yakutia, Buryatya, Hakasya'nın ile Moskova, St. Peterburg, Tomsk, Irkutsk, Novosibirsk'ten katılımlar oldu.

Höömey Günü Tıva Cumhuriyetin başkentinde - Kızıl şehrinde düzenleniyor. Festival, boğaz şarkısı höömey için çeşitli uluslararası yarışmalar ve festivaller içeriyor:Kongar-ool Ondar'ın mukaddes anısına adanmış "Dembildey", - bölgeler arası binicilik "Ataların Mirası" yarışması; - Tıva Cumhuriyeti içi video klip yarışması "Höömey" - Tuva markası". Höömey bayramı veya günü, Tuva Cumhuriyeti'nde boğaz şarkıcıları günüdür. "Asya'nın Merkezinde Höömey" festivaline 47'si yabancı ülkelerden, 18'i Rusya'nın bölgelerinden ve 55'i Tuva'dan olmak üzere önemli konuklar da gelmişlerdir. Festivalin onur konukları: - Coffin Jeff Stanley - Dave Matthews grubunun yapımcısı - Perlson Jordan Michael - Blum ve Group grubunun vokalisti, gitaristi;- Pastorius Felix Xavier - Yellowjackets grubunun davulcusu - Suzuki Ryoko - Japon müzisyen - Aspinwall Richard - Coral gavles topluluğunun sanat yönetmeni Festival boyunca çeşitli ustalık sınıfları, sergiler ve fuarlar, seminerler, konserler düzenleniyor.[1][2]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Höömey günü". 1 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Höömey bayramı". 16 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Указ Главы Республики Тыва «Об установлении Дня Хоомея в Республике Тыва» от 12 августа 2015 года № 133 21 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. Республика Тыва: Путеводитель. Красноярск: ИПК «Платина», 2016.
  3. 2015 yılındaki Höömey bayramı ile ilgili haber 5 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.