Güvenli mod

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Güvenli mod, bir işletim sisteminin tanılama modudur. Ayrıca uygulama yazılımı tarafından bir çalışma moduna da atıfta bulunabilir. Güvenli mod, bir işletim sistemindeki sorunların hepsini olmasa da çoğunu düzeltmeye yardımcı olmayı amaçlar. Ayrıca, sahte güvenlik yazılımlarını kaldırmak için yaygın olarak kullanılır.

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Ubuntu ve Linux Mint gibi Microsoft Windows, macOS, Android ve Linux dağıtımları, diğer karmaşık elektronik cihazların yanı sıra güvenli bir mod (macOS'ta "Güvenli Önyükleme" olarak adlandırılır) uygulayan çağdaş işletim sistemlerine örnektir.

Güvenli modda, bir işletim sisteminin işlevselliği azalır, ancak ses gibi birçok çekirdek olmayan bileşen devre dışı bırakıldığından sorunları yalıtma görevi daha kolaydır. Yalnızca güvenli modda önyükleme yapacak bir yükleme, genellikle, disk bozulması veya işletim sisteminin normal işletim moduna başarıyla önyüklemesini engelleyen kötü yapılandırılmış yazılımların yüklenmesi gibi büyük bir soruna sahiptir.

İşletim sistemine göre değişse de, güvenli mod genellikle yalnızca temel yürütülebilir modülleri yükler ve bilgileri görüntülemek ve girişi kabul etmek için gerekli olanlar dışındaki aygıtları devre dışı bırakır. Normal işletim sistemiyle paylaşılan hiçbir yapılandırma bilgisi olmayan paralel bir "minyatür" işletim sistemi biçimini de alabilir.

İşletim sistemleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Windows[değiştir | kaynağı değiştir]

Microsoft Windows'un güvenli modu (7/Vista[1]/XP[2]/2000/ME/98/95 için) işletim sistemi önyüklenirken F8 tuşuna basılarak erişilir.[3] Ayrıca, Windows'un birden çok sürümünün yan yana yüklendiği çoklu önyükleme ortamında, güvenli moda geçmek için OS seçici isteminde F8 tuşuna basılabilir. Ancak, Windows 8'den beridir, güvenli mod seçenekleri için geleneksel F8 tuşuna basma seçeneği artık bulunmamakta ve Shift-F8 veya özel bir GUI tabanlı geçici çözüm gerekmektedir.[4]

Unix[değiştir | kaynağı değiştir]

Unix-benzeri işletim sistemlerinde aynı derecede minimal bir ayar, deamon ve X Pencere Sisteminin başlatılmadığı ve yalnızca kök kullanıcının oturum açabileceği tek kullanıcı modudur . Eskisini bilmeye gerek kalmadan makinede kullanıcı şifrelerinin sıfırlanması dahil acil onarım veya bakım yapabilir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "start-computer-safe-mode=windows-7". windows.microsoft.com. 15 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2017. 
  2. ^ "kb315222". support.microsoft.com. 15 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2017. 
  3. ^ "A description of the Safe Mode Boot options in Windows XP". 24 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2021. 
  4. ^ "How to Boot Into Safe Mode on Windows 8 or 10 (The Easy Way)" (İngilizce). 26 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2017.