Gunhilda (Kutsal Roma imparatoriçesi)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gunhilda
13. yüzyıl portresi
Almanya kraliçesi
Hüküm süresi1036 – 18 Temmuz 1038
Doğumy. 1020
Ölüm18 Temmuz Aralık 1038 (985 yaşında)
DefinLimburg Manastırı
Eş(ler)iIII. Heinrich
Çocuk(lar)ıI. Beatrice, Quedlinburg başrahibesi
HanedanKnýtlinga Hanedanı
BabasıBüyük Knut
AnnesiNormandiyalı Emma

Danimarkalı Gunhilda (y. 1020 - 18 Temmuz 1038), 1036'dan ölümüne kadar Kral III. Heinrich ile evliliği nedeniyle Almanya kraliçesidir .

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Gunhilda, Anglo-İskandinav Kuzey Denizi İmparatorluğu'nun hükümdarı Büyük Kral Cnut'un (985/95 – 1035) ve ikinci eşi Normandiyalı Emma'nın (c. 985 – 1052) kızıydı.[1] Bu nedenle Knýtlinga Hanesi'nin bir üyesi ve Kral Harthacnut'un kız kardeşi, Norveç Kralı Svein Knutsson ile İngiltere Kralı Harold Harefoot ile Alfred Aetheling, Günah Çıkaran Edward ve Godgifu'nun (Hazır Olmayan Æthelred'in kızı) üvey kız kardeşidir.

Yaklaşık 1025 yılında Gunhilda çocuk yaşında Almanya'ya gelmiştir. İmparator II. Konrad'ın oğlu ve varisi III. Heinrich'in nişanı, babası Knut'un Danimarka Schleswig Dükalığı ile Kiel bölgesindeki Imperial Holstein arasındaki barışçıl sınırlar konusunda yaptığı anlaşmanın bir parçasıydı. Anlaşma Knut'un 1035'teki ölümünden önce yapılmıştı [2]

Kraliçeliği[değiştir | kaynağı değiştir]

1028'deki Paskalya kutlaması sırasında Heinrich, prenslerin rızasıyla babasının elinden kraliyet unvanını almış ve Bavyera ve Svabya düklüklerine verilmiştir. Konrad geçici olarak oğlunu Bizans İmparatoru VIII. Konstantinos'un kızı Zoe Porphyrogenita ile evlendirme planları geliştirmiştir. Yine de, bu hırslar başarısız olduktan sonra Gunhilda ve Heinrich nihayet Bamberg'deki Pentecost 1035'te nişanlanmışlar ve bir yıl sonra Nijmegen'de evlenmişlerdir. Düğününün ardından Alman ismi Kunigunde'yi almıştır.

Alberic de Trois-Fontaines ve Malmesburyli William'ın kayıtlarına göre Gunhilda, zina yapmakla suçlanmış ve dövüşerek yargılanmıştır, ancak şampiyonunun zaferinden sonra başarıyı küçümsemiş ve rahibe olmuştur.[3][4] Ancak görünen o ki Gunhilda ve kocası kısa süre sonra barışmıştır.

Aralık 1038'de İmparator Konrad İtalya'ya sefere çıkarken İmparatoriçe Gisela, Heinrich ve Gunhilda ile birlikte Regensburg'da Noel'i kutlamıştır. Milano'nun kavgacı Başpiskoposu Aribert ile şiddetli bir çatışma içinde kalan Konrad, oğlundan destek istemiş ve Heinrich ile Gunhilda bu seferde onu takip etmişlerdir. İtalya'da Gunhilda, çiftin daha sonra Quedlinburg ve Gandersheim Başrahibesi olan Beatrice'i (ö. 1061) doğurmuştur. Beatrice, çiftin tek çocuğudur.

Milano kuşatması başarısızlıkla sonuçlanırken, 1038'de İmparator Konrad'dan, Salerno Prensi IV. Guaimar ile Capua Prensi IV. Pandulf arasındaki toprak anlaşmazlığına müdahale etmesi istenmiştir. Guaimar'ı desteklemek için Güney İtalya'da sefer yürütmüş, Capua'yı almış ve Pandulf'u tahttan indirtmiştir. Zaferleri Mezzogiorno'nun çoğunun Kutsal Roma İmparatorluğu'na sadık kalmasını sağlamıştır.

Almanya'ya dönüş yolculuğu sırasında İmparatorluk birlikleri arasında birçok kişinin hayatını kaybettiği bir salgın (muhtemelen sıtma ) patlak vermiştir. Kayıplar arasında Swabia Dükü IV. Herman ve Gunhilda da vardı.[5]

Gunhilda'nın naaşı Almanya'ya nakledilmiş ve Limburg Manastırı kilisesine gömülmüştür. Kocası, babası İmparator II. Konrad'ın 1039'daki ölümüne kadar Romalıların Kralı olarak taç giyemediğinden, Gunhilda hiçbir zaman Alman kraliçesi olarak taç giymedi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ The cult of King Alfred, Simon Keynes, Anglo-Saxon England, ed. Michael Lapidge, Malcolm Godden and Simon Keynes, (Cambridge University Press, 1999), 297.
  2. ^ M. K. Lawson, Cnut: England's Viking King (2004), p. 104.
  3. ^ Chronica Albrici Monachi Trium Fontium 1041, Monumenta Germaniæ Historica Scriptorum XXIII, p. 787.
  4. ^ Sharpe, Rev. J. (trans.), revised Stephenson, Rev. J. (1854) William of Malmesbury, The Kings before the Norman Conquest (Seeleys, London, reprint Llanerch, 1989), II, 188, p. 179. 9780947992323
  5. ^ Fuhrmann, H., trans. Reuter, T. (1995) Germany in the high middle ages c.1050–1200 (Cambridge University Press), p. 40.