Gulsunda

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Gulsunda (Gürcüce: გულსუნდა; okunuşu: "gulsunda"), Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde, Aspindza Belediyesi'nde bir köydür. Mtkvari Nehri kıyısında, deniz seviyesinden 1.300 metre yükseklikte yer alır. Aspindza kasabasına 17 km uzaklıktadır.

Gulsunda, Toloşi ve Hertvisi köyleriyle birlikte Toloşi temini oluşturmaktadır ve Toloşi, bu teminin merkezidir.[1]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Gelsunda (გელსუნდა) olarak da bilinen Gulsunda'daki 8-9. yüzyıla ait insan eliyle oyulmuş kaya mağaralar, köyün çok eski bir yerleşme olduğunu göstermektedir. Gelsunda Mağaraları olarak adlandırılan yapı kompleksi, Gürcü Krallığı döneminde inşa edilmiştir.[2] Gelsunda daha sonra birleşik Gürcistan Krallığı ve Samtshe-Saatabago sınırları içindeydi. Köyü 1578'de Osmanlılar ele geçirdi. Osmanlı idaresinin Gelsunda (كلسوندە) olarak kaydettiği köy, 1595 tarihli Osmanlı mufassal defterine göre Hertvis livasının Hertvis nahiyesine bağlıydı. Bu tarihte köyde, Osmanlı idaresinin Hristiyan köylülerden aldığı ispenç vergisi veren sadece 2 hane yaşıyordu.[3]

Gulsunda, uzun süre Osmanlı egemenliğinde kaldıktan sonra, 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı sonucunda imzalanan Edirne Antlaşması'yla, Gürcistan'ı da ilhak etmiş olan Rusya İmparatorluğu'na bırakıldı.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

2014 yılı verilerine göre köyde 63 kişi yaşıyordu. Nüfusun çoğunluğu Gürcülerden oluşuyordu.[2]

Yılı Nüfus
2002 81
2014 63

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]