Guangzhou Kutsal Kalp Katedrali

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Basitleştirilmiş Çince: 耶稣主教座堂; Geleneksel Çince: 耶穌主教座堂; pinyin: Yēsū Shèngxīn Zhǔjiàozuòtáng; Jyutping: Ye4sou1 Sing3sam1 Zyu2gaau3zo6tong4; lit. 'Jesus's Sacred Heart Cathedral'

Kutsal Kalp Katedrali, tam anlamıyla İsa'nın Kutsal Kalbinin Katedrali ve yerel halk tarafından Taş Oda veya Taş Ev olarak da bilinir,[2] Çin, Guangzhou‘da bir Gotik Uyanış Roma Katolik katedral’lidir.

Guangzhou başpiskopos'unun makamıdır. Katedral, eski şehrin merkezinde İnci Nehri'nin kuzey kıyısında, 56 Yide Yolu'ndadır (Çince: 一德路56号). Tüm duvarlar, sütunlar ve ikiz kuleler dahil olmak üzere tamamen granit ile inşa edilmiş dünyadaki birkaç katedralden biridir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Katedralin bulunduğu yer aslen Çing Hanedanı'nda Guangdong ve Guangxi Eyaletleri Genel Valisi'nin ikametgahıydı. II. Afyon Savaşı sırasında konut tamamen yıkıldı ve Genel Vali Ye Mingchen İngilizler tarafından ele geçirildi.

Daoguang İmparatoru tarafından Şubat 1846'da yayınlanan ve yıkılan kiliseler ve misyondan alınan mülkler için tazminat vaat eden imparatorluk fermanının şartlarına dayanarak, Société des Missions Étrangères de Paris, 25 Ocak 1861’de Çing hükümeti ile bir anlaşma imzalayarak yeri aldı. Xianfeng İmparatoru, onay kararnamesinde "bundan böyle savaş durdurulmalı ve barış içtenlikle sonsuza kadar korunmalı" yazdı.

III. Napolyon'ün mali desteği ve Fransız Katoliklerinin bağışlarıyla,[3] Piskopos Philippe François Zéphirin Guillemin, M.E.P.. (Çince明稽章), Guangdong'un ilk papaz havarisi, inşaat projesini denetledi. Nancy'den bir Fransız mimar olan Léon Vautrin'den,[4] yine Nancy'den Charles Hyacinthe Humbert ile işbirliği içinde katedrali tasarlaması istendi. Humbert ve daha sonra onun yerine geçecek olan Paris'ten başka bir mimar olan Antoine Hermitte, katedralin inşasını denetlemek için Çin'e gittiler.[5] Piskopos Guillemin, katedralin tamamlanmasından iki yıl önce, 1886'da Paris'te 72 yaşında öldüğü için katedralin tamamlandığını göremedi. İnşaat, halefi Piskopos Augustin Chausse, M.E.P. tarafından denetlendi. (Çince邵斯).

İnşaat[değiştir | kaynağı değiştir]

"Roma 1863"
"Jerusalem 1863"

Vakfın inşaatı 28 Haziran 1861 Kutsal Kalp Bayramı'nda başladı ve 1863'te sona erdi. 8 Aralık'ta, Meryem Ana'nın Günahsızlığı Bayramı, çevredeki Çin evleri ve sokakları süslendi, Liangguang Genel Valisi, tüm kıdemli Mandarin’ler, 300 Mançu askerinden oluşan bir müfreze, Kanton'daki tüm konsolosların yanı sıra misyonerler ve çok sayıda rahibin katıldığı büyük bir tören düzenlendi.

Fransa Piskoposu ve Konsolosu Baron Gilbert de Trenqualye birer konuşma yaptı. İki temel taşı kutsanmış ve atılmıştır. Katolik Kilisesi'nin doğuda Kudüs'teki kökenine atıfta bulunarak doğuda "Kudüs 1863" ve batıda "Roma 1863" kelimeleri kazınmış ve batıda Roma'da Papa tarafından Dünya'ya yöneltilmiştir. İlgili temel taşlarının altına Roma'dan alınan bir kilo toprak ve Kudüs'ten alınan bir taş atıldı.

Katedralin inşası, çoğunlukla tamamen granit yapısı ve katedralin elle inşa edilmesi gerektiği anlamına gelen makine eksikliği nedeniyle çok zorlu oldu. O zamanlar Çinli işçilerin hiçbiri bir tane inşa etme deneyimi bile yoktu ve daha önce bir batı katedrali görmemişti. Fransızlar ve Çinliler birbirlerinin dillerini konuşmadıklarında iletişim başka bir büyük sorundu. İnşaat ilerlemesi ilk birkaç yıl için yavaştı. Sonunda Fransızlar, Jiexi İlçesinden Cai Xiao (Çince) adında Çinli bir adamı ustabaşı olarak işe aldı. Cai'nin memleketinde taş evler inşa etme konusunda uzun yıllara dayanan deneyimi vardı ve bu onun pek çok benzersiz ve yaratıcı yöntem geliştirmesini sağladı. İşe alındığından beri siteden zar zor ayrıldı. Katedralin inşası gençliğinin çoğunu aldı ama hayattayken bitirebildi.

Katedral çoğunlukla III. Napolyon tarafından finanse edildi. Piskopos Guillemin, 1858'de Paris'te onunla buluştuğunda, karısı Eugénie'nin teşvikiyle imparator, 500.000 Frank kişisel hibe teklif etti. 1873'te Fransa Ulusal Meclisi'nde 100 hayır'a karşı 491 oyla bir yasa tasarısı kabul edildi ve Dışişleri Bakanlığı'na 75.000 frank daha katedrale tahsis edildi.

Katedral, 25 yıllık inşaatın ardından 1888'de tamamlandı.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Stone House to Reopen in October at the Earliest", Life of Guangzhou, 10 Ağustos 2006, erişim tarihi: 2 Şubat 2009 .
  2. ^ Southern Metropolis Daily, Life of Guangzhou'da alıntılanmıştır.[1]
  3. ^ "Catholic Encyclopedia: Kwang-tung (Prefecture Apostolic)". New Advent. 10 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2008. 
  4. ^ "L'oeuvre lorraine de Léon Vautrin (1820-1884) ou l'historicisme architectural au service d'une production de série" (PDF). 24 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2014. 
  5. ^ "Docements sur l'église de Canton". BLAMONT.INFO. 13 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2023.