Goritos

Vikipedi, özgür ansiklopedi
MÖ 4. yüzyıl İskit (saka) Goritosu
Persepolis'teki Achaemenid savaşçıları rölyefi . Medler goritos taşıyor.

Goritos (Antik Yunanca: γωρυτός, Latince: gorytus) İskitler tarafından klasik antik çağda kısa kompozit yayların oklarla birlikte taşınabilmesi için kullanılan deriden yapılmış bir yay çantası (sadak) türüdür.[1] Bunlar bir sadağın ve bir tirkeşin bir araya getirildiği ve bele takıldığında okların dışarıda kalan kısımlarının okçunun arkasına doğru eğik bir açıyla durduğu çantalardır ve sol kalça üzerinde duracak biçimde takılırlar. Goritosların çoğu oldukça zengin süslemelere sahiptir ve bunların günümüze ulaşan örneklerinden en az birinin insan derisinden yapılmış olduğu SEM incelemesiyle tespit edilmiştir belirlendi.

Bazı goritoslar, M.Ö. 4. yüzyılın 2. yarısına tarihlenen ve Vergina'da bulunan "Philip Mezarı" gibi Makedon mezarlarında bulunmuştur.[2] Bu donanım Persler tarafından da kullanılmıştır. Indo-Grek toplumları da, kestirmiş oldukları sikkelerde görülebileceği gibi, MÖ 100 yıllarından kalma okçuluk ekipmanlarının bir parçası olarak kompozit yayları ve goristosları kullanmışlardır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ War bows : longbow, crossbow, composite bow and Japanese yumi. Oxford: Osprey Publishing. 2019. s. 219-220. ISBN 1-4728-2554-3. OCLC 1100895110. 
  2. ^ "'Gorytos' from the Tomb of Philip". Macedonian Heritage. 11 Mayıs 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2019.