Gnaeus Servilius Geminus

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Gnaeus Servilius Geminus (MÖ 2 Ağustos 216'da öldü), İkinci Pön Savaşı sırasında Roma kuvvetlerinin hem generali hem de amirali olarak hizmet veren bir Roma konsülüydü.

Publius Servilius Geminus'un oğlu Gnaeus Geminus, MÖ 217'nin başlarında konsül seçildi. O yılın Mart ayına kadar Geminus, Ariminum çevresinde Kartacalı General Hannibal'e karşı askeri operasyonlar yönetmeye başladı. Konsül Gaius Flaminius'un Nisan'da Trasimene Gölü Muharebesi'nde (Trasimeno) ölümünün ardından (aynı zamanda diktatör Fabius Maximus'un ertesi ay iktidara gelmesinden sonra), Geminus kıyı savunması ve Sardunya, Korsika ve Kuzey Afrika kıyılarına karşı savaşları denetleyen Roma filosunun komutasını üstlendi.

Kasım ayında Geminus, Roma kara kuvvetlerinin komutasına yeniden geçti ve MÖ 216'nın başlarında prokonsül seçildi, MÖ 2 Ağustos 216'da Cannae Savaşı sırasında Roma hattının merkezinin komutanıyken öldürülmeden önce, Mart'tan Mayıs'a kadar Hannibal komutasındaki yaklaşan Kartaca kuvvetleriyle çatışmalara katıldı. Silius Italicus'un epik şiiri Punica'ya göre Geminus savaşta bitkin düştü ve Kartacalı kaptan Viriathus tarafından öldürüldü.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Silius Italicus, Punica, 5, 219-233
  • Broughton, TRS ve ML Patterson. The Magistrates of the Roman Republic. Londra, 1951–60.
  • Polybios. Histories