Glock

Vikipedi, özgür ansiklopedi
GLOCK logosu
GLOCK 17

Glock, ürettiği tabanca ve bıçaklarla öne çıkan Avusturyalı bir silah üreticisidir. Şirket 1963 yılında Deutsch-Wagram'da Gaston Glock tarafından kuruldu.

Şirketin ilk silah modeli olan Glock 17, P80 adı altında Avusturya Ordusu için geliştirildi. Glock 17 daha sonra birçok polis teşkilatı tarafından tercih edilmeye başlandı. Mermi kapasitesi 17+1 olup, silahın x-ray cihazlarında gözükmediği ve metal dedektörlerinden geçirildiğinde metal dedektörlerinin algılamadığı inanışı yanlıştır. Silahın ise yaygın kanının aksine sadece ufak bir bölümü polimerden yapılmıştır ve polimerin kullanım sebebi silahı daha hafif yapmasıdır. Ayrıca silahların üretiminde kullanılan polimerin içine, çelik de karıştırılır ve Glock'larda kullanılan polimer cinsi olan polimer 2, X-Ray cihazlarında görünebilen bir maddedir. Silah tamamiyle polimer ya da benzer bir maddeden üretildiği varsayımına göre bile silahın içindeki mermiler X-Ray cihazında gözükür. Silahın %83 civarında bir kısmı (ağırlığına göre) çelikten oluşmaktadır. Ayrıca Glock 18 modeli yarı otomatik ile tam otomatik atış özelliğine sahiptir ve bu modelin 17-19-31-33 mermilik şarjörleri bulunur.

Glock .40 S&W mermilerini kullanan silahı üreten (Glock 22 & Glock 23 1990) ilk firmadır (Smith Wesson'dan sonra) ve bu pazarda satış açısından Smith Wesson'u geçmiştir. 2006 ortalamalarına göre, ABD'de Glock 22 polislerin en fazla kullandığı tabancadır. Ayrıca Glock'un .357 SİG, 380 ACP, 10mm, .45 ACP ve 45 GAP (Glock otomatik tabanca) mermilerini kullanan birçok modeli bulunur. Glock'un açıklamalarına göre Glock tabancaları 100'den fazla ülkede 2,5 milyonun üzerinde satmıştır.

Glock tabancaları genel olarak güvenilirliği ve sağlamlığıyla tanınır. Silahların tamiri kolay ve ucuzdur. Söküp takması da kolaydır.

Ayrıca firma çeşitli modellerde ürettiği bıçaklarla da tanınmaktadır.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]