Gizik Duran

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Gizzik Duran, Çukurova yöresindeki Kuvayi Milliye hareketine katılarak Adana, Kayseri ve Kahramanmaraş yörelerinin düşman işgalinden kurtuluşunda katkı göstermiş bir direnişçi.[1]

1897 yılında bugünkü Adana’nın Saimbeyli ilçesine bağlı Cumhurlu köyünde doğdu. Feke'de 30-40 kişilik bir grupla eşkiyalık yapmaktayken, 1920li yılların başında, Fransız işgali üzerine Türk halkını saldırılardan korumak üzere başlayan silahlı mücadeleye katılıp Aydınoğlu Tufan Bey (Osman Nuri Tufan), Kozanoğlu Doğan Bey (Kemal Doğan), Develi Kaymakamı Atıf Bey gibi yetkililerin talimatları doğrultusunda çalıştı. İşgal edilen Feke, Saimbeyli, Şarköy, Tufanbeyli, Doğanbeyli'nin geri alınmasında yararlılık gösterdi. Saimbeyli'nin geri alınmasının ardından ona Pağnık Jandarma Karakol komutanlığı görevi verildi.

Kurtuluş Savaşı sonrasında başlayan Cumhuriyet Döneminde çiftçilik ile uğraştı. Köylüleri ile çıkan bir kavgada bir kişiyi öldürüp kaçtı ve kendisini yakalamakla görevli Jandarma onbaşı Osman Yazar komutasındaki müfreze tarafından 29 Haziran 1929’da öldürüldü.

Milli Mücadele yıllarında silah arkadaşları Yırtlaz iİsmail, Deli Bayram, Arap Ali(Yıldırım), Yerebakanlı Hasan, Yavuz Ali, Halil İbrahim, Mahya Murtaza Vezir Ali, Gür Ali ve diğerleri ile birlikte gösterdiği fedakârlık ve başarıları Adana yöresinde ve Kayseri’nin güney ilçelerinde halk tarafından halen hatırlanmaktadır. Ölümü üzerine anası, eşi ve oğlu tarafından yakılan ağıtlar yöre halkınca günümüzde de söylenmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "ADANA'NIN KURTULUŞU VE UNUTULMAZ KAHRAMANLAR". Bölge Gazetesi. 3 Ocak 2021. 18 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2023.